Προς νέα παράταση οδεύει ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη.
Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του Energypress, παραμονές Χριστουγέννων συναντήθηκαν ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και από τις συζητήσεις προέκυψε η σοβαρή πιθανότητα της μετάθεσης της ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Ως γνωστόν μετά και από προηγούμενη παράταση ορίστηκε η 7η Ιανουαρίου ως η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προτάσεων.
Ωστόσο, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ή μετακίνησης εργαζομένων στους σταθμούς της Μελίτης και της Μεγαλόπολης οι επενδυτές, φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζήτησαν την ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας και έπειτα να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Πηγές λένε στο Energypress, ότι ορίστηκε ως προθεσμία της υλοποίησης του προγράμματος της εθελουσίας εξόδους και των μετακινήσεων η 10η Ιανουαρίου.
Οι «μνηστήρες» των σταθμών θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα για τις αποχωρήσεις προσωπικού ώστε ανάλογα με το αποτέλεσμα τους να διαμορφώσουν τις προσφορές τους. Οι υπολογισμοί που κάνουν για τις τελικές τους προτάσεις κινούνται σε οριακά επίπεδα εξαιτίας των ζημιών των μονάδων αλλά και του γενικότερου αρνητικού περιβάλλοντος για τον άνθρακα.
Έτσι δεδομένων των προαναφερόμενων εξελίξεων, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να κάνει λόγο για μία σιωπηρή παράταση της τελευταίας φάσης του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ως πιθανή ημερομηνία κατάθεσης των φακέλων για τις 25 Ιανουαρίου. Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πιέζει για την ταχύτερη το δυνατό ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι στους λιγνιτικούς σταθμούς της Μεγαλόπολης εργάζονται σήμερα 1.017 άτομα και της Μελίτης 231. Οι επενδυτές επιθυμούν την παραμονή στις μονάδες μόλις 600 εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν 120 στη Μελίτη και 480 στη Μεγαλόπολη. Συνδικαλιστές θεωρούν δύσκολο το να επιτευχθεί αυτή η μείωση του προσωπικού.
Πάντως η κατάληξη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θεωρείται πολύ δύσκολο να έχει θετικό αποτέλεσμα, αν και συνολικά έχουν αποφασιστεί ή και θεσπιστεί τέσσερα κίνητρα για τους ιδιώτες επενδυτές. Αυτά όπως τα είχε περιγράψει στις 21 Δεκεμβρίου το Energypress, είναι:
1. Εθελουσία έξοδος για τους συνολικά 1.248 εργαζόμενους, που ειδικά για τη Μεγαλόπολη θα αφορά ακόμη και όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρέχοντάς τους εκτός από την αποζημίωση των 15.000 ευρώ, και επιπλέον μπόνους 5.000 ευρώ.
2. Αποζημιώσεις μέσω λιγνιτικών ΑΔΙ για μια 6ετία, και σε τιμές μεταξύ 35.000 και 40.000 ευρώ/ μεγαβάτ. Αν οι Βρυξέλλες εγκρίνουν τη χαμηλή τιμή, το τίμημα των αγοραστών θα απομειωθεί ανάλογα.
3. Σταθερή τιμή για το λιγνίτη που θα προμηθεύεται από τη ΔΕΗ η μονάδα της Μελίτης για όσο διάστημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ζήτημα με τα ορυχεία της Φλώρινας.
4. Κατάργηση του τέλους λιγνίτη, ενός πάντως γνωστού εδώ και καιρό, και ήδη ψηφισμένου μέτρου από τη Βουλή
energypress.gr
φωστηρες συνδικαλισταραδες! βαλατε ατομα απο τα παραθυρα 40 χρονια για να τους πληρωνουν τα κοροιδα οι καταναλωτες ! ουτε τα μισα ατομα δε χρειαζονται οι ιδιωτες ,θα πρεπε να ντρεπεστε που την καταντησατε αντρο κομματικοβολεμενων!