Απαντήσεις σε συνήθεις απορίες.
ΜΥΘΟΣ 1: Μου έχουν συμβουλέψει ότι το παιδί μου χρειάζεται να δει ορθοδοντικό όταν αλλάξει όλα τα δόντια του.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Σύμφωνα με την Αμερικανική και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται όταν το παιδί είναι επτά χρονών. ΔΙΟΤΙ υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης γνάθων που η ΜΟΝΟ η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να θεραπεύσει με λιγότερο οικονομικό κόστος για τους γονείς αλλά κυρίως με λιγότερη επιβάρυνση για τους μικρούς ασθενείς.
ΜΥΘΟΣ 2: Μου συνέστησαν να αφαιρέσω το υγιές παιδικό δόντι του παιδιού μου για να ευθειαστούν τα υπάρχοντα μόνιμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πρόωρη απώλεια των παιδικών δοντιών είτε λόγω λάθους ιατρικής εκτίμησης ή λόγω τερηδονισμού αποτελεί την πρώτη αιτία των ορθοδοντικών προβλημάτων.
Έκκληση στους γονείς: Ποτέ μην αφαιρείται παιδικό δόντι πρόωρα διότι μπορεί να δημιουργηθούν μετακινήσεις των παρακειμένων δοντιών, με αποτέλεσμα να χάνεται ο απαραίτητος χώρος για την ανατολή των μονίμων.
ΜΥΘΟΣ 3. Μου συνέστησαν να ξεκινήσω ορθοδοντική θεραπεία στην ηλικία των 12-13 ετών.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο κατάλληλος χρόνος έναρξης της Ορθοδοντικής θεραπείας σχετίζεται με την σκελετική ανάπτυξη του παιδιού και όχι την χρονολογική του ηλικία.
ΜΟΝΟ έτσι: 1. Αυξάνεται η πιθανότητα να αποφευχθούν οι εξαγωγές μονίμων δοντιών. 2. Μειώνεται η χρονική διάρκεια της Ορθοδοντικής Θεραπείας 3. Βελτιώνει την εμφάνιση και αυξάνει την αυτοπεποίθηση στην εφηβεία
Μύθος 4: Μου συνέστησαν να αφαιρέσω υγιές μόνιμα δόντια του παιδιού μου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Έκκληση στους γονείς για δεύτερη ορθοδοντική γνώμη. Η σύγχρονη ορθοδοντική θεραπεία παρέχει καινούργιες μεθόδους θεραπείας, μειώνοντας δραματικά το ποσοστό αφαίρεσης δοντιών.
ΜΥΘΟΣ 5: Τα σιδεράκια είναι η μόνη λύση για ορθοδοντική θεραπεία
ΑΛΗΘΕΙΑ: Από τις αρχές του 2000 περίπου η χρήση της όλο και πιο υποσχόμενης τεχνολογίας διαφανών ναρθήκων έδωσε την ευκαιρία επίλυσης ορισμένων ορθοδοντικών προβλημάτων χωρίς σιδεράκια. Είναι καθήκον του ορθοδοντικού να είναι ενήμερος για όλες τις νέες τεχνικές και αφού αναλύσει την περίπτωση να συζητήσει με τον ασθενή του και να συναποφασίσουν το μέσον που θα χρησιμοποιηθεί για ένα άριστο αποτέλεσμα.