kozan.gr: Ένα πανέμορφο βίντεο, με drone, από τη χιονισμένη Σιάτιστα

12 Ιανουαρίου 2019
16:53
Κανένα σχόλιο

 

Ένα πανέμορφο βίντεο, με drone, από τη χιονισμένη Σιάτιστα. Το βίντεο είναι λήψης στις 5/1/2019 και το ανέβασε ο χρήστης, Spyros Priovolos, ο οποίος έχει αναρτήσει και σχετική περιγραφή:

 

“28 χλμ. ΝΔ της πόλης της Κοζάνης, βρίσκεται σε υψόμετρο 920 η Σιάτιστα. Πολλές φορές περνούσα από τον κεντρικό δρόμο αλλά δεν μπήκα ποτέ στη μικρή παράκαμψη, μιας και είναι καλά κρυμμένη πίσω από τα βουνά. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για να την χτίσουν οι πρώτοι κάτοικοι, φοβούμενοι τις επιδρομές των Τούρκων.
Σάββατο 5 Γενάρη 2019, επισκέφτηκα με την παρέα μου την Σιάτιστα και έμεινα άναυδος από όλα αυτά που έχει να προσφέρει. Αμφιθεατρικά χτισμένη, αποτελείται από δυο συνοικίες που πλέον έχουν ενωθεί. Κάτω είναι τα Γεράνεια και επάνω η Χώρα (μοναδική ονομασία για ηπειρωτική Ελλάδα)
Η Σιάτιστα, με τα χρώματα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και τα αρώματα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, που μετέφεραν στην μικρή κωμόπολη οι πλούσιοι έμποροι και επιχειρηματίες περασμένων αιώνων, εξακολουθεί να «αφηγείται» με τις εικόνες της τις μνήμες μιας άλλης εποχής..

Αρχιτεκτονική, παράδοση, μουσική αλλά και καρναβάλι που είχε τη μέρα που φτάσαμε με το χιόνι να δίνει ένα άλλο χρώμα στο περιβάλλον.
Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις περπατώντας ανάμεσα σε εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτίσματα ή μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες όπως της αγίας Παρασκευής.
Οι κάτοικοι δεν είχαν κάποια ομοιογένεια, αλλά από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα η πόλη φουντώνει οικιστικά και οικονομικά , με κύρια δραστηριότητα το εμπόριο, την επεξεργασία γούνας, την υφαντουργία αλλά και την αμπελοκαλλιέργεια.
Τα προϊόντα που μετέφεραν ήταν δέρματα, γουναρικά, κρόκος και βαμβάκι και εισήγαγαν μεταξωτά υφάσματα, κρύσταλλα και πορσελάνες, καθρέφτες με ξύλινες επιχρυσωμένες κορνίζες, κοσμήματα με πολύτιμους λίθους κ.ά., πολλά από τα οποία σώζονται σήμερα σε αρχοντικά.
Η εμπορική δραστηριότητα ξεπερνά τα τοπικά σύνορα και απλώνεται στη Βενετία, τη Ρωσία και περισσότερο στην Κεντρική Ευρώπη, τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη. Η επαφή τους με τον πολιτισμό είχε ως αποτέλεσμα την πνευματική και κοινωνική ανάπτυξή τους και την άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου.
Η ευημερία της πόλης, αποτυπώθηκε στα ωραιότατα αρχοντικά της εποχής, τριάντα εκ των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα. Κατασκευασμένα από περιπλανώμενες συντεχνίες (σινάφια) Ηπειρωτών και Μακεδόνων μαστόρων, είναι επιβλητικά διώροφα με ψηλούς, φαρδιούς πέτρινους τοίχους, πολεμίστρες κι εσωτερική αυλή. Οι εσωτερικοί χώροι επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ τα βιτρό, τα υπέροχα χρώματα και τα τζάκια με ξεχωριστό σχέδιο το καθένα, είναι μαγευτικά.
Αξίζει να επισκεφτείτε την παραδοσιακή κατοικία του Ντόρου – Τατιάνα Τσιότσιου με ξεναγό την Τατιάνα (6945441132)..
Δεν πρέπει να χάσετε μια ξενάγηση από τον Λάζαρο στο Αρχοντικό της Ελένης Πούλκως που χτίστηκε το 1752 και αποτελεί εξαίρετο αρχιτεκτονικό δείγμα της μεγαλοαστικής τάξης της Σιάτιστας κατά τον 18ο αιώνα. Φέρει εξαιρετικό γραπτό διάκοσμο, βιτρώ στα παράθυρα και ξυλόγλυπτα. Εκπληκτικής τέχνης είναι και οι γύψινες διακοσμήσεις στα τζάκια του αρχοντικού.
Τέλος δεν θα φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε και τα κρασιά της Σιάτιστας και ιδιαίτερα το «λιαστό» που ζυμώνεται σε παλιά ξύλινα βαρέλια. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το οινοποιείο του Γιάννη Ώττα.”

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.