Ξεπερνά τα 21,2 εκ. ευρώ το κόστος μισθοδοσίας των 360 εργαζομένων στις λιγνιτικές Μεγαλόπολη και τη Μελίτη που δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν με την αποζημίωση των 25.000 ευρώ καθώς κι εκείνων που ήδη έχουν φύγει το προηγούμενο εξάμηνο.
Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές του energypress που γνωρίζουν τις διαδικασίες της αποεπένδυσης της ΔΕΗ και τα τεκταινόμενα στις δύο πωλούμενες εταιρίες «Λιγνιτική Μεγαλόπολης» και «Λιγνιτική Μελίτης».
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες για το πρόγραμμα συμμετοχής της εθελουσίας εξόδου των 1.248 που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η ΔΕΗ υπέβαλαν αιτήσεις 243 μισθωτοί της Μεγαλόπολης. Το κόστος μισθοδοσίας τους έχει υπολογιστεί στα περίπου 14,5 εκατ. ευρώ. Πριν από αυτούς από τις πωλούμενες μονάδες της Μεγαλόπολης είχαν αποχωρήσει με τη νόμιμη αποζημίωση των 15.000 ευρώ 76 άτομα. Για αυτούς το κόστος μισθοδοσίας είναι 4,5 εκατ. ευρώ. Έτσι για τους 319 το συνολικό κόστος ανέρχεται κοντά στα 19 εκατ. ευρώ. Το συνολικό δε ύψος αποζημίωσης αποτιμάται στα 7,2 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη Μελίτη για τα συνολικά 41 άτομα το ύψος της εξοικονόμησης μισθοδοσίας είναι στα 2,2 εκατ. ευρώ. Από αυτούς τους 41, οι 29 δήλωσαν συμμετοχή στο τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας ενώ οι υπόλοιποι 12 έφυγαν νωρίτερα. Το συνολικό ύψος αποζημίωσης για όλους υπολογίζεται στις 905.000 ευρώ.
Οι μεταθέσεις
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, χθες προκηρύχθηκε και το εθελοντικό πρόγραμμα μετακινήσεων εργαζομένων από τους δύο σταθμούς σε άλλες θέσεις της ΔΕΗ.
Πηγές αναφέρουν ότι σε αυτό περιγράφονται οι κενές θέσεις σε όλες τις διευθύνσεις των εταιριών του ομίλου. Ωστόσο οι εκτιμήσεις θέλουν πως ο αριθμός των συμμετεχόντων που θα ανταποκριθούν θα είναι χαμηλός. Κι αυτό επειδή υπάρχει το αντικίνητρο της απόστασης. Οι περισσότερες θέσεις είναι στην Αθήνα και όχι κοντά στη Φλώρινα και την Αρκαδία.
Το κόστος εφοδιασμού από την Αχλάδα
Εξελίξεις, φαίνεται να υπάρχουν και στο άλλο θέμα που είχαν εγείρει οι επενδυτές αυτό της σαφούς τιμής για την τροφοδοσία με λιγνίτη της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας.
Πηγές του energypress θέλουν τις τελευταίες ώρες να είναι σε εξέλιξη ζυμώσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιοκτητών της Αχλάδας, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο.
Να σημειωθεί για τα Ορυχεία της Αχλάδας, ότι η υφιστάμενη σύμβαση με την οποία ο ιδιώτης μισθωτής που τροφοδοτεί τη Μελίτη και η οποία περνά στον αγοραστή, χαρακτηρίζεται ως προβληματική.
Συγκεκριμένα η σύμβαση δεν έχει συγκεκριμένη καθορισμένη τιμή αλλά αυτή συναρτάται με τη σχέση εκμετάλλευσης, ανάλογα δηλαδή με το τι από δόση έχει ο εξορυσσόμενος λιγνίτης. Επίσης η σύμβαση υπολείπεται στις ποσότητες. Στη δε ανανέωση της σύμβασης μέχρι το 2023 και με option υπό όρους για ακόμη 5 έτη, δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και στις οποίες είχε συμφωνήσει και η ΔΕΗ. Για παράδειγμα, η σύμβαση δεν δίνει ουσιαστικό κίνητρο στον μισθωτή να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει για νέες οριζόντιες εξορύξεις.
energypress.gr