Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους για το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτών μονάδων και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν τρείς προσφορές. Από την κοινοπραξία των Κινέζων με Κοπελούζο, την κοινοπραξία των Τσέχων με ΤΕΡΝΑ και την Μυτιληναίος.
Πολύ σημαντική εξέλιξη θα ήταν, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να απαντήσει έγκαιρα για το σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού ΑΔΙ που έχει προκοινοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. «Αργήσαμε ως χώρα να στείλουμε το σχέδιο, θα μπορούσε όμως και η Κομισιόν να μη μας καθυστερήσει, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στους επενδυτές για τα ΑΔΙ που θα πάρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η διοίκηση της ΔΕΗ απορρίπτει τα περί κωλυσιεργίας εκ μέρους της και αισθάνεται ότι δικαιώνεται από τις εξελίξεις, με δεδομένο ότι χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί η βέλτιστη κοινά αποδεκτή λύση για τις πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Παναγιωτάκη, η αισιοδοξία του στηρίζεται στο γεγονός ότι, μετά τις αλλαγές που έγιναν εκ μέρους των πωλητών και σε εκείνες που φαίνεται ότι θα γίνουν, οι μονάδες και της Μεγαλόπολης και της Μελίτης γίνονται επικερδείς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία της Μεγαλόπολης, η οποία στο διάστημα Ιουλίου Σεπτεμβρίου (οπότε λειτούργησε μόνη της) έγραψε ζημιές 3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ήδη έχουν δηλώσει ότι αποχωρούν από αυτήν στο πλαίσιο της εθελούσιας 244 άτομα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η εταιρεία χωρίς το εργατικό κόστος αυτό, περνά αυτόματα στην κερδοφορία.
Αλλά και για τη Μελίτη, (όπως ανέφερε στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress) βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου της Αχλάδας (οικογένεια Ρόζα) για τη νέα τιμή αγοράς του λιγνίτη. Υπάρχει μάλιστα συνάντηση αύριο με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου από κοινού με το ΥΠΕΝ. Ο κ. Παναγιωτάκης έχει ενημερώσει τους υποψήφιους αγοραστές και έχει ζητήσει τη θέση τους, καθώς στην πραγματικότητα η διαπραγμάτευση γίνεται για λογαριασμό τους (η σύμβαση που υπάρχει με τη ΔΕΗ μεταφέρεται στον αγοραστή).
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, εάν επιτευχθεί μια τιμή προμήθειας λιγνίτη μειωμένη κατά 5 ευρώ το τόνο (την τελευταία περίοδο κινείται στα 23 ευρώ) τότε εξοικονομείται κόστος 12,5 εκατ. ευρώ το χρόνο που αυτόματα περνά στην κερδοφορία τη συγκεκριμένη μονάδα.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Παναγιωτάκη, για να προχωρήσει με επιτυχία ο διαγωνισμός πιθανόν να χρειαστεί να δοθεί νέο χρονικό περιθώριο, καθώς η ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι για τις 23 Ιανουαρίου, για τις 31 Ιανουαρίου έχει οριστεί το ΔΣ που θα επικυρώσει το αποτέλεσμα και στις 8 Φεβρουαρίου θα ανακηρυχθεί ο πλειοδότης.
Βεβαίως σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παράτασης υπάρχει πάντα η πίεση της αξιολόγησης από τους δανειστές. Το θέμα πάντως θα το θέσει η ΔΕΗ και στους εκπροσώπους της τρόικας τους οποίους θα συναντήσει αυτές τις μέρες στο πλαίσιο της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
«Εάν δεν δοθεί άλλη παράταση, θα προχωρήσουμε και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι υπάρχει επιπλέον κίνητρο (μοριοδότηση) για την υποβολή, από τους επενδυτές, κοινής προσφοράς για τις δύο εταιρείες (Μεγαλόπολης και Μελίτης).
energypress.gr
Οι προσφορές θα είναι τρεις, τα πακέτα είναι δυο. Για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος, για τον τρίτο ετοιμάζουν με κορδελίτσα το Αμύνταιο.