Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων (του Τσιομπάνου Γιάννη)

21 Ιανουαρίου 2019
19:17

 

Μία εξαιρετική εκδήλωση διοργάνωσε εχθές το ΚΕΦΙΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών) σχετικά με το Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων. Με το δείκτη αυτό αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο η αποτελεσματικότητα των Δήμων. 

Πώς μπορούμε μέσα από αριθμούς να κρίνουμε αν ένας Δήμος είναι επιτυχημένος ή όχι; Π.χ. Πόσο στοιχίζει ο Δήμος ανά δημότη; Όσο πιο φθηνός δηλαδή είναι ένας Δήμος τόσο καλύτερα. Πόσες επενδύσεις πάνε στους δημότες και όχι στο να λειτουργήσει ο Δήμος; Δεν έχει βέβαια νόημα να παρουσιάσουμε τους πρωταθλητές ούτε τους ουραγούς αλλά να σταθούμε στην ουσία και να προβληματιστούμε. Το 20% των εσόδων ενός Δήμου προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη και το υπόλοιπο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που αποτρέπουν την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων; 

Μία ρηξικέλευθη πρόταση που ακούστηκε, και ακούγεται όλο και περισσότερο τώρα τελευταία, είναι να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Αυτό από μόνο του είναι μία επαναστατική αλλαγή και από τη μια στιγμή στην άλλη οι Δήμοι θα οδηγηθούν σε μια βίαιη ενηλικίωση. Με τον ΕΝΦΙΑ να αποδίδεται στο κράτος ξέρουμε που πάνε τα χρήματά μας; Φυσικά και όχι. Με τη μετάβασή του όμως στους Δήμους το αποτέλεσμα θα είναι πιο απτό, με το Δήμο να πρέπει να λογοδοτεί στους δημότες του για το πού πάνε τα χρήματα. Χειραφέτηση λοιπόν της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αυτοδιοικητικοί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, χωρίς να μηδενίσουμε ό,τι έγινε τα τελευταία χρόνια. Η αυτοδιοίκηση μπορεί, αρκεί να τις δώσουμε τα εργαλεία. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε και προγραμματική εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, πρόσφατα στη ΔΕΘ του 2018, και εύχομαι να υιοθετηθεί κι από άλλους.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο σχολιάστηκε, είναι ότι οι Δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν υπερτοπικά προβλήματα, που δεν άπτονται των άμεσων αρμοδιοτήτων τους, όπως π.χ. η ανεργία. (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνδράμουν με το δικό τους τρόπο). Αυτό βγάζει τους Δήμους από το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την καθημερινότητα.

Επίσης: Όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με το μπαλάκι των ευθυνών. Π.χ. δρόμοι που ανήκουν από δω και από κει, (είτε δηλαδή στο Δήμο, είτε στην Περιφέρεια, είτε σε κάποιο υπουργείο) φρεάτια, νησίδες, πεζοδρόμια, πράσινο που δεν φροντίζεται από κανέναν, γιατί ο ένας κρύβεται πίσω από τον άλλο, σκουπίδια που αφήνονται πέριξ των δρόμων για δεκαετίες. Αυτό που πλέον πρέπει να καταλάβουμε είναι πως ό,τι υπάρχει εντός ορίων των Δήμων ανήκει στην ευθύνη των Δήμων. Αυτό έγινε συνείδηση στον δημότη αλλά όχι νομοθετική ρύθμιση. Είναι όμως μια πολύ απλή ρύθμιση, χωρίς να αποτελεί και καμιά μεγάλη και σπουδαία μεταρρύθμιση. Το μεγαλείο κρύβεται στην απλότητα. Τα πολλά μικρά είναι που κάνουν τα μεγάλα.

Κλείνοντας: Οι Δήμοι δεν χρειάζονται πλέον πρόγραμμα αλλά επιχειρησιακό σχέδιο. Κοστολόγηση, πηγές χρηματοδότησης, δείκτες, δείκτες, δείκτες και κυρίως δείκτες ικανοποίησης των πολιτών. Αυτό που λένε οι δήμαρχοι ότι το πέτυχαν το εισπράττουν άραγε οι δημότες; Οφείλουμε να τους ρωτάμε. Και να κρίνουμε το κόστος για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Πρέπει να αυξηθεί ή πρέπει να μειωθεί; Το μυστικό βρίσκεται στο πως να κάνεις λιγότερα με περισσότερα.

Ό,τι καλό γίνεται στη δημόσια διοίκηση γίνεται από κάτω προς τα πάνω. Συνεργασία λοιπόν με το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου και όποιος δήμαρχος σκέφτεται την επανεκλογή του και τις επόμενες εκλογές να ξέρει ότι λειτουργεί σε βάρος του Δήμου και των δημοτών του. Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος και υπόλογος για όλα και δεν μπορεί να κρύβεται. Και όποιος τα πήγε καλά δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Στον αυτοδιοικητικό μιλάει η δουλειά του, το έργο του.

Τα στοιχεία προήλθαν από το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ. Επιπλέον όμως στοιχεία, για τη μέγιστη δυνατή βελτίωση του αποτελέσματος, ζητήθηκαν από το ΚΕΦΙΜ αλλά δυστυχώς μόνο 15 Δήμοι από τους 325 έδωσαν στοιχεία. Ο Δήμος Κοζάνης ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δεν έδωσαν. Δυστυχώς ως κοινότητες δεν έχουμε μάθει να εκτιμάμε τους αριθμούς και τη στατιστική. 

Στο πάνελ ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο Τάσος Αβραντίνης, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Δράσης και ο Αθανάσιος Τσιούρας, νομικός σύμβουλος του ΚΕΦΙΜ και υπεύθυνος εκπόνησης της μελέτης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ανδρέας Ζαμπούκας, δημοσιογράφος του www.liberal.gr και έγινε στο φιλόξενο Divani Caravel. 

12 σχόλια

  • κοζανη τοπος να μη ζεις. ουτε στοιχεια ουτε δεικτες ουτε τιποτα. ανυπαρξια κ εδω δυστυχως. μονο καταγγελιες και βολεματα ημετερων

  • 1. ΔΕΙΚΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΤΑΑ.ΚΑΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΛΟΙΠΟΝ

    2. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΤ ΦΠΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ (ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ) ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1991. ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΕΚΤΑΣΗΣ, ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΛΠ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΥΠΟΚΡΙΠΤΕΤΑΙ Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ , ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑΣ

    3. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΕ ΟΤΑ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΕΙ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΩ ΑΝΤΛΗΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

    4. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΝ “ΝΕΟ”

    • Τι δηλαδή μας λες Ανώνυμε. Πως προβάλλεται κάτι σαν “ΝΕΟ”, που ήδη υπάρχει.
      Έ και τι μ’ αυτό. Εσύ που το γνώριζες λεπτομερώς όπως κομπορρημονείς τι έκανες ;

      Εφαρμογή δεν βλέπουμε, ενώ ο κ.Τσιμπάνος, προτείνει και λέγει :

      Κλείνοντας:

      Οι Δήμοι δεν χρειάζονται πλέον πρόγραμμα αλλά επιχειρησιακό σχέδιο.
      ……….
      Το μυστικό βρίσκεται στο πως να κάνεις λιγότερα με περισσότερα.
      ……….
      Στον αυτοδιοικητικό μιλάει η δουλειά του, το έργο του.

      • Εαν κάποιος από εσάς ήξερε από ότα θα γνώριζε πως όλα αυτά αξιολογούνται. Και από την εεταα και από τρια υπουργεια. Και πόλοι δήμοι δημιουργ ουν και εφαρμόζουν πληθώρα από χρηματοοικονομικους δείκτες αλλά και συνθετους για να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων τους. αλλα υπάρχει μια μεγαλη παράμετρος. Οι ότα έχουν αυτοδιοικητο και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης τους (όπως και της κυβέρνησης) αξιολογείται με την λαϊκή βούληση. Εκλογές λέγεται.
        Μήπως θέλετε να αντικαταστησουμε τις εκλογές με δείκτες που θα αξιολογεί ο πχ Στουρναρας (που μεταξύ άλλων χρεοκόπησε την εμπορική τράπεζα) η αντίστοιχος “επιτυχημένος” οσφυοκαμπτης του ΣΕΒ; όλο το σκεπτικό είναι στην λογική ΤΙΝΑ

        Σηφης

  • Μια τεκμηριωμένη τοποθέτηση θα έπρεπε να περιλαμβάνει ανάλυση για το ποιοι παράγοντες επιρρεαζουν αυτούς τους δείκτες. Το να μιλάμε μόνο για αριθμούς είναι μια ανοησία από μόνο του. Η κοινωνική πολιτική για παράδειγμα δεν είναι μόνο έσοδα – έξοδα.

    Το μέτρο για απόδοση του ενφια στους δήμους, είναι μια αρλούμπα που την είπε ο Μητσοτάκης για να δείξει ότι έχει πρόγραμμα και προτάσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι πλούσιοι δήμοι με υψηλές αντικειμενικές αξίες θα γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι και οι φτωχοί θα μαραζωσουν. Θέλει πολύ θράσος για να προτείνει κανείς κάτι τέτοιο στους κατοίκους του βοϊου, των Καμβουνίων αλλά ακόμη Και της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.

    Βεβαίως Δεν περιμένει κανείς σοβαρότερες προτάσεις από αυτούς που προτείνουν να εφαρμοστεί το ασφαλιστικό του Πινοσέτ που προβλέπει ιδιωτική ασφάλιση για τους έχοντες και φυσικά απόλυτη φτώχεια για του υφιστάμενους συνταξιούχους.

  • Το ΚΕΦΙΜ, μήπως είναι αυτή η εξαιρετική ιδεοληπτική καρικατούρα που θαυμάζει τον Φρίντμαν, και πιστεύει ακόμα ότι το ΔΝΤ με τα εκβιαστικά μνημόνια είχε μεγάλη επιτυχία στην εφαρμογή της οικονομικής αυτής θεωρίας στην Ελλάδα? Η μήπως είναι αυτό που πιστεύει, όπως και το μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του, Μιράντα Ξαφά (ναι η πρώην του ΔΝΤ) ότι η Ελλάδα έχοντας σαν νόμισμα το Ευρώ, το οικονομικό της πρόβλημά δεν είναι θέμα αύξησης της ζήτησης, αλλά θέμα αύξησης της προσφοράς? (!!!)

    • Ακριβώς αυτό είναι το ΚεΦΙΜ! Το εργαλείο της Μιράντας Ξαφά, του ΔΝΤ και των υπολοίπων “σωτήρων” της χώρας, που να βγει ο Τσιομπάνος σύμβουλος, θα τους γνωρίσουμε καλύτερα και από κοντά!

    • Ακομα δεν κατάλαβες βρε μπουνταλά πως το πρόβλημα της χωρας ειναι προβλημα προσφοράς και οχι ζήτησης; Ποσα Μνημόνια θες βρε Αϊνστάιν για να το καταλάβεις

        • Να υποθέσω στον Δημο δουλεύεις και θες και αυξηση; Δωρο χριστουγεννων ε; Για να αυξησεις την ζητηση και να λυθουν τα προβληματα μας ε; Α ρε κατακαημενη Αγλαιτσα. Ανοιξε και κανένα βιβλίο να ξεστραβωθεις

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι