Μιλώντας για ανάπτυξη στη Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας μέσω της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας (του Βασίλειου Σκόδρα)

23 Ιανουαρίου 2019
22:11

Μιλώντας για ανάπτυξη θεωρώ πως για τη Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας παρουσιάζεται μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να ενταχθεί στη πλέον φιλική για το περιβάλλον παγκόσμια βιομηχανία.
Μια βιομηχανία από τις πλέον δυναμικές με τεράστιους κύκλους εργασιών και απασχόλησης.
Προφανώς αναφέρομαι στην Οπτικοακουστική Βιομηχανία.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο Νόμος 4487/2017 (Kεφάλαιο Δ) με τα κίνητρα που εγκαθιστά(Cash Rebate) για προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών εταιρειών, να επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα γυρίσματος των παραγωγών τους, δίνει στη Περιφέρεια μας τη δυνατότητα να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της.

Η μοναδικότητα και το εύρος των ιδιαίτερων φυσικών και βιομηχανικών τοπίων σε εγχώρια κλίμακα, της προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την τελική επιλογή της ως χώρος γυρίσματος διεθνών παραγωγών.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η δημιουργία Film Office στη Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας, με καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα προβάλει τη περιοχή μας, θα προσελκύσει επενδυτές της κινηματογραφικής βιομηχανίας παγκοσμίως και θα διευκολύνει την αδειοδότηση των γυρισμάτων οπτικοακουστικών παραγωγών στην επικράτεια της.

Έχοντας τη χαρά να είμαι απόφοιτος του πρώτου τμήματος Κινηματογράφου της Σ.Κ.Τ του Α.Π.Θ αλλά και ζώντας ως ενεργό μέλος το χώρο της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας στο τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής σε εγχώριες και ξένες παραγωγές, αλλά και των διεθνών Φεστιβάλ γνωρίζω τις προτεραιότητες των decision makers των ξένων παραγωγών.

Παραθέτω τις προτάσεις μου συνοπτικά, για τα απαιτούμενα θεσμικά βήματα που οφείλουμε να διανύσουμε από την σύσταση του Film Office της Π.Ε Δ. Μακεδονίας και μετέπειτα ώστε να προσελκύσουμε επενδυτές της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας.

Θέτοντας έξτρα κίνητρα που μπορεί να στρέψουν το επιχειρησιακό/επιχειρηματικό ενδιαφέρον στη περιοχή μας.
Παραθέτω τα σημαντικότερα:
Κατάρτιση από τη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Business Plan με στόχο τη δημιουργία γεωγραφικής ζώνης επιχειρησιακού ενδιαφέροντος για την ίδρυση, εγκατάσταση και δημιουργία κυψέλης εταιρειών οπτικοακουστικών μέσων στα όρια της.
Με προτεινόμενη ονομασία:
Ζώνης Οπτικοακουστικής Δραστηριότητας Δυτικής Μακεδονίας.

Υποστηρικτικός πυλώνας του όλου εγχειρήματος μπορεί να αποτελέσει πιθανή προκήρυξη διαγωνισμού ενδιαφερομένων, όπου επενδυτικά σχήματα σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Η A.E θα αξιοποιήσουν και αναμορφώσουν περιοχές έντονου κινηματογραφικού ενδιαφέροντος.

Η Περιφέρεια με τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να δημιουργήσει το Ταμείο Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας Δυτικής Μακεδονίας ως παράλληλη ενίσχυση των κινήτρων για τη προσέλκυση εγχώριων και διεθνών εταιρειών και ως συνέχεια της ίδρυσης Ζώνης Οπτικοακουστικής Δραστηριότητας Δυτικής Μακεδονίας.

Υποστηρικτικές δράσεις του όλου εγχειρήματος μπορούν να υλοποιηθούν μέσω πόρων του Προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων, του Αναπτυξιακού Νόμου και χρηματοδοτικών εργαλείων συγχρηματοδότησης, αυξάνοντας έτσι στο μέγιστο την απορροφητικότητα των διαθέσιμων εγχώριων και κοινοτικών πόρων στη Περιφέρεια μας.

Βασίλειος Σκόδρας

Παραγωγός.

 

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι