Κοζάνη: Συνέχεια δίκης για εξασθενές χρώμιο: «Στα πετρώματα της περιοχής οφείλεται η παρουσία υψηλών τιμών εξασθενούς Χρωμίου στο νερό» κατέθεσε το ΙΓΜΕ

30 Ιανουαρίου 2019
06:59

 

Με την εξέταση των μαρτύρων της υπεράσπισης συνεχίστηκε στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης για τέταρτη ημέρα, η δίκη για την μόλυνση με εξασθενές Χρώμιο των υδάτων της πηγής που υδρεύονταν τα χωριά Ακρινή, Αγ. Δημήτριος, Ρυάκιο και Κοιλάδα.

Κατηγορούμενοι είναι, 4 κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ που διετέλεσαν διευθυντές του ορυχείου Νοτίου πεδίου από το 2012 έως το 2018. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «τα 4 στελέχη της ΔΕΗ παραβίασαν τον περιβαλλοντικό νόμο Ν.1650/86 με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί το περιβάλλον στα παραπάνω χωριά». Πιο συγκεκριμένα κατηγορούνται ότι ενώ «είχαν νομική υποχρέωση δεν μερίμνησαν στην ασφαλή διαχείριση της τέφρας, με αποτέλεσμα να εκπληθούν σημαντικές ποσότητες και να μολυνθεί με εξασθενές Χρώμιο το νερό ύδρευσης των παραπάνω χωριών.

Ο επί σειρά ετών προϊστάμενος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών (ΙΓΜΕ) Δυτικής Μακεδονίας Αλκιβιάδης Στάμου ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που αποτελείται από στελέχη του ΙΓΜΕ και Χημικούς Μηχανικούς από το εργαστήριο Περιβάλλοντος του ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι υπερβάσεις των τιμών του εξασθενούς Χρωμίου, «παρατηρούνται σε περιοχές της επίμαχης λεκάνης που όπου έχει διαπιστωθεί ότι στο υπέδαφος υπάρχουν οφιολιθικά πετρώματα». Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν υπερβάσεις και υψηλές τιμές εξασθενούς Χρωμίου όχι μόνο στις πηγές που γειτνιάζουν με τα συστήματα διαχείρισης της τέφρας αλλά και σε ανεξάρτητες περιοχές που δεν έχουν σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, «όπως πηγές στο όρος Βέρμιο που δείχνουν εξασθενες χρώμιο στα 120 mg όσο και η πηγή που τροφοδοτούσε τα 4 χωριά και η ενδεικτική μέτρηση στην περιοχή της Ξηρολίμνης που επίσης έχει ποσοστά πάνω από τα επιτρεπτά όρια».

Στις ερωτήσεις της έδρας αλλά και των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής ο κ. Στάμου επέμενε ότι «η συμβολή της τέφρας στις τιμές τους ασθενούς χρωμίου που ανιχνεύθηκαν στα νερά των δύο πηγών που τροφοδοτούσαν με νερό τα επίμαχα χωριά είναι αμελητέα και ότι η δημιουργία του ασθενούς χρωμίου είναι γεογενούς και όχι ανθρωπογενούς προέλευσης». Ανέφερε ακόμη ότι γεωτρήσεις που έγιναν σε περιοχές με έντονη διασπορά τέφρας αλλά με ασβεστολιθικά η σχιστολιθικά πετρώματα όλες οι ενδείξεις εξασθενούς χρωμίου είναι πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια.

Συμπερασματικά ως ένοχο των υψηλών τιμών του εξασθενούς Χρωμίου ο κ. Στάμου έδειξε ότι είναι τα οφιολιθικά πετρώματα όπου ποσότητες χρωμίου που εμπεριέχονται στα υπόγεια νερά οξειδώνονται από την παρουσία Μαγγανίου δίδοντας το τοξικό εξασθενές χρώμιο που θεωρείται επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Ο Ομότιμος καθηγητής της Υδρογεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Σταμάτης, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του προηγούμενου μάρτυρα ότι, σε περιοχές με πολύ μεγάλη παρουσία και διασπορά τέφρας αλλά με διαφορετικά πετρώματα η παρουσία του εξασθενους χρωμίου είναι χαμηλή και πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Όμως εκτός από τον ανθρωπογενή και γεογενή παράγοντα στην δημιουργία του προβλήματος, επεσήμανε στο δικαστήριο δυο άλλες παραμέτρους που συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην δημιουργία εξασθανούς χρωμίου στο νερό. Την έντονη λιπασπάτωση από τις καλλιέργειες στον κάμπο οπού τα υπολείμματα διευκολύνουν την οξείδωση του τρισθενούς σε εξασθενές χρώμιο και τις αποθέσεις από σταβλικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι από το 2007 που ήταν πρόεδρος στο σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, είχαν επιβάλλει στην διοίκηση των Ορυχείων του Νοτίου πεδίου να μετρούν την ποιότητα των νερών από τέσσερις υδρομετρήσεις που χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι, είτε για πόση είτε για την καθημερινή τους υγιεινή. «Τα αποτελέσματα δεν μας ανησύχησαν ποτέ πάρα μόνο μια φορά το 2011 όπου μια πηγή παρουσίασε ένδειξη σχεδόν στα επιτρεπτά όρια σε εξασθενές Χρώμιο».

Ο πρόεδρος της κοινότητας του Ρυακίου Κωνσταντίνος Τηλαβερίδης εστίασε την μαρτυρία του στην κατάσταση που παρουσίαζε ο αποθέτης Α9, στην σκόνη και την διασπορά της τέφρας στους γύρω χώρους και τις διαμαρτυρίες του ιδίου αλλά και συγχωριανών του στους αρμόδιους του ΑΗΣ ΑΓ Δημητρίου για την κατάσταση.

Το δικαστήριο διέκοψε λόγω παρέλευσης ώρας και θα συνεχίσει την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου με την κατάθεση των επιστημόνων από την ομάδα του ΕΜΠ που συνέταξε την μελέτη των αιτιών ύπαρξης χρωμίου στο νερό για λογαριασμό της ΔΕΗ.

vetonews.gr – Σπύρος Κουταβάς

Ένα σχόλιο

  • Όλη η λεκάνη του Σαριγκιόλ γύρω-γύρω είναι πράσινη και μέσα στα πράσινα υπάρχει χρώμιο. Κάθε πηγή που ξεπλένει περιοχή με χρώμιο, όπου κι αν βρίσκεται, χρώμιο θα δείξει. Η κατά παραγγελία μελέτη της ΔΕΥΑΚ στο ΑΠΘ δεν στέκεται πουθενά, δεν θα βρεθεί επιστήμονας να την υποστηρίξει.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι