“Σημαντική επιτυχία του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” (Δελτίο τύπου)

31 Ιανουαρίου 2019
14:06

Κοζάνη, 31/01/2019

Άλλη μία σημαντική διάκριση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σημειώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), μετά την έγκριση του ερευνητικού έργου SPEAR (Secure and PrivatE smArt gRid) ένα χρόνο νωρίτερα.

Η πρόταση SDNmicroSENSE (SDNmicrogrid reSilient Electrical eNergy SystEm), που οργανώθηκε και συντονίστηκε από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη, στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών προγραμμάτων Ορίζοντας 2020 (Horizon 2010) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατάφερε να ξεχωρίσει και να χρηματοδοτηθεί στη Δράση H2020-SUDS04-2018-2020: Cybersecurity in the Electrical Power and Energy System (EPES): an armour against cyber and privacy attacks and data breaches.

Το έργο εστιάζει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε έξυπνα δίκτυα και συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με την χρήση τεχνολογιών SDN (Software Defined Networks – δίκτυα προγραμματιζόμενα με λογισμικό) και IoT (Internet of Things – διαδίκτυο των πραγμάτων), με άξονες α) την εφαρμογή συνεργατικής ανάλυσης και αποτίμησης ρίσκου σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, β) την υλοποίηση μίας ολοκληρώμενης λύσης κυβερνοασφάλειας για την αποτελεσματική ανίχνευση αλλά και την αντιμετώπιση απειλών, γ) την ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου, ευφυούς συστήματος διαχείρισης πληροφοριών και γεγονότων με την χρήση μηχανικής μάθησης, δ) την ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου αποτροπής παραβίασης δεδομένων, ε) τον σχεδιασμό ασφαλών συστημάτων και δικτύων με δυνατότητα αυτοΐασης και ζ) την ανάληψη δράσεων και ενεργειών για την καθιέρωση διεθνών προτύπων που θα παραχθούν από τα ερευνητικά αποτελέσματα του Έργου.

Στο έργο SDNmicroSENSE συμμετέχουν 31 εταίροι από 11 χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Σερβία, Γαλλία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Σουηδία), ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 3 έτη.

Η έγκριση της πρότασης SDNmicroSENSE, σε συνδυασμό με το Έργο SPEAR (https://www.spear2020.eu) που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενισχύει τον στρατηγικό ρόλο του Πανεπιστημίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής στον ενεργειακό αλλά και στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, καθώς για πρώτη φορά θα συνδυαστούν τεχνολογίες αιχμής (SDN και IoT) για την ασφάλεια και την ενίσχυση κρίσιμων υποδομών, ενώ προβλέπεται η ανάπτυξη εφαρμογών διαχείρισης ενέργειας μεταξύ παρόχων εναλλακτικών πηγών ενέργειας με την χρήση Blockchain τεχνολογιών.

9 σχόλια

  • Ρε παιδιά, μη βγάζετε δελτία τύπου για το αυτονόητο. Αυτη είναι η δουλειά σας και για αυτό το λόγο η διδασκαλία αντιστοιχεί σε 20 ώρες απασχόλησης και όχι σε 40. Τις υπόλοιπες 20 πρέπει να τις αφιερώνετε για το σκοπό αυτό. Πήρατε 2-3 ερευνητικά, ίσως περισσότερα, δεν έχει σημασία. Τι μας λέτε δηλαδή; Ότι έχετε 100 μέλη ΔΕΠ και από όλους αυτούς ερευνητικά κονδύλια μπορούν να διεκδικήσουν οι πέντε- έξι. Αυτό νομίζετε ότι σας περιποιεί τιμή;

    Το κράτος σας έχει εμπιστευτεί τον σημαντικότερο ίσως πόλο καινοτομίας στην Περιφέρεια και εσείς έχετε καταφέρεια για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 να πάρετε 2-3 προγράμματα; Υπάρχουν επιχειρήσεις, ίσως και στη Δυτική Μακεδονία, με πολύ μικρότερο κύκλο εργασιών, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από την αγορά και όχι απο κρατική χρηματοδότηση, οι οποιες συμμετέχουν σε περισσότερα ερευνητικά προγράμματα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχουν φορείς (ΕΚΕΤΑ) με πολύ λιγότερο δυναμικό που συμμετέχουν σε 10 φορές περισσότερα προγράμματα. Δεν χρειάζεται έπαρση. Μαζέψτε τα μέλη ΔΕΠ απο τα 4 σημεία του ορίζοντα στα οποία βρίσκονται τώρα και βάλτε τους να δουλέψουν. ΟΛΟΥΣ.

    • Αγαπητή, Αγαπητέ,

      Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας.

      Με χαρά να συζητήσουμε όποτε θέλετε για το θέμα, δημόσια ή ιδιωτικά.

      Σας καλώ όποτε επιθυμείτε για μία επίσκεψη στο γραφείο μου στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ώστε να σας εξηγήσω για τις ανακρίβειες που αναφέρονται στο σχόλιο σας, που θέλω να πιστεύω ότι οφείλονται σε λανθασμένη πληροφόρηση.

      Η γνώμη μου είναι ότι προσπάθειες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ‘brain drain’ και στην ανάδειξη ενεργών και επιτυχημένων επιστημονικών νησίδων στη χώρα θα πρέπει να προβάλλονται και να τιμούνται, ανεξάρτητα από τον φορέα που προέρχονται.

      Με εκτίμηση,
      Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης,
      Επίκουρος Καθηγητής

    • Πιο άσχετος πεθαίνεις. Συγκρίνεις το ΕΚΕΤΑ και τις επιχειρήσεις με πανεπιστημιακό ίδρυμα, πιστεύοντας ότι έχουν την ίδια αποστολή. Μάλλον αδυνατείς να κατανοήσεις σε τι δράση ανήκει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

  • Πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα! Μπράβο στο Πανεπιστήμιο και σε όσους καταφέρνουν τα φέρνουν χρήματα από ερευνητικά έργα!

  • Ως ένας απλός φοιτητής του τμήματος Γεωτεχνολογιας και Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας εχω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε φοιτητές και καθηγητές.ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

  • Συγχαρητηρια κ.καθηγητα σε σας κ τους φοιτητες σας. Με την φιλοτιμη προσπάθειά σας αναδεικνύεται οχι μόνο το πανεπιστημιο της περιοοχής μας αλλά κ ολοκήρη την Ελλάδα.Το έργο σας εξ άλλου φαινεται απο τους καταρτισμενους επιστημονες που νγαζεται κ γινονται αναρπαστοι στην Ευρωπη !!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι