Εναλλακτικά σενάρια από κυβέρνηση, ΔΕΗ και Κομισιόν για την περίπτωση ναυαγίου στην αποεπένδυση των λιγνιτών

4 Φεβρουάριος 2019
09:11

Μόνον μια νέα παράταση, χωρίς όμως το σενάριο αυτό να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες, θα μπορούσε να αποτρέψει ή τουλάχιστον να μεταθέσει, το οριστικό ναυάγιο που διαφαίνεται ότι θα προκύψει την Τετάρτη σχετικά με το διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης της ΔΕΗ.

Το γεγονός ότι κάποιοι εκ των ενδιαφερομένων δεν συμμετείχαν καν στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε την Παρασκευή η ΔΕΗ, ενώ και εκείνοι που συμμετείχαν δήλωναν στη συνέχεια ότι δεν προέκυψε κάτι καινούργιο, ελαχιστοποιεί εάν δεν μηδενίζει τις πιθανότητες να κατατεθεί έστω και μία δεσμευτική προσφορά στις 6 Φεβρουαρίου οπότε και τελειώνει η – μετά από πολλές παρατάσεις – προθεσμία.

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει ενός ναυαγίου, κυβέρνηση, ΔΕΗ αλλά και Κομισιόν απεργάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχοντας πλέον αποδεχθεί ως ενδεχόμενη εξέλιξη την αποτυχία του διαγωνισμού, ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις, με στόχο να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις όπως η επαναφορά της απαίτησης των Βρυξελλών για πώληση υδροηλεκτρικών. Από ελληνικής πλευράς βασικός στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος μιλώντας προ ημερών άτυπα σε δημοσιογράφους τόνισε ότι εάν τελικώς δεν κατατεθεί δεσμευτική προσφορά από επενδυτές ή ο διαγωνισμός αποτύχει λόγω χαμηλού τιμήματος, τότε θα γίνει «ό,τι ακριβώς προβλέπει ο κανονισμός».

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων συμφωνήθηκε με την Κομισιόν και δρομολογήθηκε για να ανταποκριθεί η χώρα μας στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επέβαλε σειρά μέτρων για να σταματήσει η αποκλειστικότητα της ΔΕΗ στην πρόσβαση στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής έκανε λόγο για «εναλλακτικές προτάσεις και καλύτερους όρους με τους οποίους θα επανέλθει η ΔΕΗ, αφού διευκρινιστούν κάποιες εκκρεμότητες», αναφερόμενος προφανώς σε θέματα για την αποζημίωση ισχύος (ΑΔΙ), τα ορυχεία και την εθελούσια έξοδο.

Είναι σαφές ότι κυβέρνηση ποντάρει στο γεγονός ότι ένα πιθανό ναυάγιο της αποεπένδυσης δεν οφείλεται σε δική της απροθυμία ή πιθανά εμπόδια που έθεσε. Συνεπώς θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου συζητήσεις για την επιλογή ενός άλλου δρόμου για τη εφαρμογή των αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Είναι επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι όποιες διαδικασίες θα «παγώσουν» λόγω του ότι είμαστε ήδη στη χρονιά των ευρωεκλογών και της αλλαγής των μελών της Κομισιόν. Οπότε η όποια συνέχεια του θέματος λογικά θα πάει προς τα πίσω.

Ωστόσο οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ενδέχεται να συναντήσουν εμπόδια, κυρίως από την πλευρά της Επιτροπής. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε κατά την τελευταία επίσκεψη τόσο των τεχνικών κλιμακίων όσο και των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την τύχη του διαγωνισμού όσο και για τη σύνδεσή του με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που καθυστερεί.

Επίσης δεν πρέπει να αγνοεί κανείς ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα που διεξάγει η DG Comp σχετικά με τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων και μονάδων, μετά από την «έφοδο» που έκαναν στελέχη της το 2017 στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Δεν αποκλείεται λοιπόν οι κινήσεις των Βρυξελλών να εκδηλωθούν ως πακέτο που θα περιλαμβάνει τα όποια συμπεράσματα της έρευνας, την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του ευρωδικαστηρίου και την υιοθέτηση συμπληρωματικών μέτρων για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ρεύματος που επίσης καρκινοβατεί.

Το πότε θα εκδηλωθούν αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αλήθεια ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή.

energypress.gr

5 σχόλια

  • Μετανιωσαν πίκρα που ακύρωσαν την πώληση της μικρής ΔΕΗ, αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Τώρα προσπαθούν να πάνε το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση…. Του Μητσοτάκη….

  • Αυτό το λες εσύ γιατί έτσι μικροκομματικά σε βολεύει. την περίπτωση να ξαναγυρίσουμε στο σενάριο της σύμπραξης ΔΕΗ με ιδιώτες (Πρώτες κινήσεις Παναγιωτακη για Αχλάδα και Αμύνταιο) γιατί την αποκλείεις;
    Και για να είμαστε και εντάξει, εάν φύγει από την μέση το ξεκοκάλισμα της ΔΕΗ που ιδεοληπτικά και με δογματισμούς κάποιοι μέσα και έξω από την Ελλάδα επιμένουν ( ονόματα μην λέμε υπολήψεις μην θίγουμε) όλα είναι πιθανά.
    Ας μην βιάζουμε τις καταστάσεις αν πραγματικά επιθυμούμε το καλό της ΔΕΗ και τη χώρας.
    Το όνειρο και κερδοσκόπων είναι τα νερά, και όχι όλα τα νερά αλά των μονάδων που έχουν αποσβηστεί, κανονικό πλιάτσικο δηλαδή. Αν αυτό το λες επιχειρείν εντάξει και πάμε παρακάτω

    • Για μεγαλουπολη και μελιτη που βγαίνουν σε πώληση μιλάμε. Μην πετάς την μπάλα στην εξέδρα.
      Όσο για το Αμυνταιο η πρόταση ήταν του μυτιληναιου και όχι του Παναγιωτάκη. Ο Αδαμιδης έκανε την ξενάγηση.

      • Διάβασε καλέ μου άνθρωπε για να δούμε ποιος πετάει που την Μπάλα στη εξέδρα
        project Μελίτη :
        ΔΕΗ, Κινέζικη εταιρεία CMEC, και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων. Επρόκειτο για ένα αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή και της 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη Φλώρινα. Αν ψάξεις να δεις ποιοι αντέδρασαν σε αυτήν την προοπτική ( Αντωνιάδης θα γίνει της Κερατέας κλπ), ντόπια συμφέροντα στην ενέργεια με προσφυγές στην ΕΕ ενάντια στο στην Σύμπραξη.
        Στην ίδια λογική Κινέζικη εταιρία θα αναλάμβανε τον εξυχρονισμο των μονάδων, με αρκετά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.
        Όσο για την πρόταση Μυτιληναίου που καμία σχέση δεν έχει με την προηγούμενη τι πρόβλεπε ότι με Εκατόν Δέκα Εκατομμύρια του κόστους αναβάθμισης του ΑΗΣ Αμυνταίου, θα είχε προνομιακή σύμβαση μακροχρόνιας τροφοδοσίας της «Αλουμίνιον» αλλά και όσων ενεργοβόρων βιομηχανιών επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

  • Αποκλείεται. Δεν θα αφήσει ο Αδαμιδης και η παρέα του να γίνουν αυτά τα οποία γράφονται. Δε μπορεί. Θα αντισταθουνε με πάθος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι