Ο λαός πρωταγωνιστής ή παρατηρητής; (του Μανώλη Πατσώνα)

7 Φεβρουαρίου 2019
18:47

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε την πόλη μας ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του κυβερνόντος κόμματος, ο κ. Σκουρλέτης. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε με προσοχή τις απόψεις του, πάνω σε σημαντικά ζητήματα.

Ο κ. Σκουρλέτης έχει κάθε δικαίωμα να συμμετέχει σε εκδηλώσεις του κόμματός του, καθώς και να κόβει βασιλόπιτες. Επίσης έχει το δικαίωμα να ανακοινώνει τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους που το κόμμα του στηρίζει στις μεγαλύτερες πόλεις του νομού μας. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να μας χαρακτηρίζει εμάς τους πολίτες, έμμεσα, ανώριμους και επιπόλαιους.

Πως όμως καταλήγω στο παραπάνω συμπέρασμα; Παραθέτω επακριβώς αυτό που ο κ. Σκουρλέτης ισχυρίστηκε, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών: « Ιστορικά τα δημοψηφίσματα στα Εθνικά ζητήματα δεν είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να παίρνονται οι αποφάσεις». Διευκρινίζω ότι προσωπικά ουδόλως με απασχολεί αν αυτή ήταν διαχρονικά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα. Αν κάποιους ενδιαφέρει , είναι τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είναι οι ίδιοι αρμόδιοι να απαντήσουν σε αυτή την απορία. Η παραπάνω όμως μικρή προτασούλα του κ. πρώην υπουργού, κρύβει τεράστιο πολιτικό νόημα και απηχεί τον τρόπο που οι καθεστωτικοί κυβερνήτες, αντιμετωπίζουν τους πολίτες και τη συμμετοχή τους, η μάλλον τη μη συμμετοχή τους στα κοινά.

Τι μας είπε ο κ. Σκουρλέτης επί της ουσίας; Ο,τι εμείς δεν είμαστε ικανοί, ότι δεν κατανοούμε πιο είναι το εθνικό μας συμφέρον, ότι παρασυρόμαστε από δημαγωγούς και λαϊκιστές και άρα δεν μπορούμε να έχουμε ορθή γνώμη για πλείστα ζητήματα που μας αφοράν και κυρίως για τα εθνικά μας θέματα.

Σε αντίθεση με εμάς, οι μόνοι ικανοί να πάρουν τη σωστή απόφαση, είναι οι 300 της βουλής. Διευκρινίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι δεν είμαι από εκείνους που απαξιώνουν τους βουλευτές και τον κοινοβουλευτισμό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες, αφού ψηφίσουν στις εκλογές, από εκεί και πέρα θα είναι ανενεργοί πολιτικά, περιμένοντας να ξαναψηφίσουν μετά από 4 χρόνια.

Και βεβαίως η άποψη που εξέφρασε ο κ. Σκουρλέτης απηχεί τη γνώμη της κυρίαρχης κοινωνικής τάξης που κυβερνάει και συμπυκνώνεται στη παρακάτω θέση: Όσο γίνεται μακριά ο λαός από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας, αποφάσεις που συνδέονται άμεσα με τα ιδιοτελή συμφέροντά των ισχυρών. Γιατί αν μπλέξουν το λαό σε δημοψηφίσματα, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να περάσουν τις απόψεις τους.

Έτσι θα ήταν αδύνατο να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία ανακαλύπτεται Μακεδονικός Λαός και Μακεδονική Γλώσσα, προκειμένου να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με σκοπό την στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, στο «παιχνίδι» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Βεβαίως η γνώμη των κυβερνητών για τους πολίτες δεν σταματάει στην άποψη του κ. Σκουρλέτη για τα δημοψηφίσματα. Ας θυμηθούμε τη «διαφήμιση» που πριν μερικά χρόνια μας έκανε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και τα πρωτοκλασάτα του στελέχη, Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης (που νομίζω είδε φως και προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ). Θυμάστε πως μας αποκαλούσαν; Τεμπέληδες μας ανέβαζαν, διεφθαρμένους μας κατέβαζαν.

Να πάμε και στα σημερινά; Τι ήταν οι διαδηλωτές στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό κατά τον κ. Τσίπρα; Ακροδεξιοί και Χρυσαυγίτες. Ακροδεξιός λοιπόν ο Μίκης Θεοδωράκης, ακροδεξιός ο Μανόλης Γλέζος, ακροδεξιός ο συνταγματολόγος Κασιμάτης, ακροδεξιός ο…… Πατριώτες όμως και σκεφτόμενοι πολίτες, όχι μόνο οι βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος, αλλά και οι βουλευτές που απαρνήθηκαν τα κόμματα με τα οποία εκλέχτηκαν, για να πιάσουν στασίδι στους μεγαλύτερους εκλογικούς σχηματισμούς ενόψει εκλογών, κάνοντας άνω κάτω τα πολιτικά ήθη. Συμπέρασμα: ή δημοκρατία με το λαό πρωταγωνιστή, ή αλισβερίσι με το λαό παρατηρητή.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΤΣΩΝΑΣ

2 σχόλια

  • Οι παραχαράκτες της ιστορίας ονειρεύονται, έξω από κάθε ιστορική πραγματικότητα, «Μακεδονία» που, κατά τα ταραγμένα τους μυαλά, φτάνει μέχρι τον Όλυμπο και «μακεδονική μειονότητα» (ενώ καμία τέτοια μειονότητα δεν έχει καταγραφεί στην περιοχή είτε το 1908,είτε το 1926 που έγιναν απογραφές).
    Από το άλλο μέρος δεν έχουμε κάνει ούτε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τους Έλληνες που ζουν… κρυφά στη FYROM και να ζητήσουμε σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

  • Έχει πλάκα τελικά, μία πάλαι ποτέ αριστερή συνιστώσα του Σύριζα που στήριξε το δημοψήφισμα-τραγέλαφο του 2015 το οποίο είχε θέμα μια οικονομική συμφωνία που επέφερε φορολογικές επιβαρύνσεις *, τώρα μας λέει ότι έπρεπε να πάει για δημοψήφισμα ένα Εθνικό θέμα.
    Και επιπλέον είναι εναντίων των Πρεσπών όχι για Εθνικούς ή για Ιστορικούς λόγους αλλά για Αντι-ιμπεριαλιστικούς λόγους. Είμαστε σίγουροι ποιο θα ήταν το περιεχόμενο του άρθρου αν η Ρωσία στήριζε τη συμφωνία των Πρεσπών.

    * Για να είμαι πιο σαφής σχετικά με το δημοψήφισμα του 2015: Ποιος παλαβός λαός θα έλεγε ΝΑΙ σε δημοψήφισμα που επιφέρει νέους φόρους; Να κάνουμε δημοψήφισμα και για τον ΕΝΦΙΑ αν είναι. Για αυτό υπάρχουν και οι κωλοτούμπες…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι