Ακριβά θα πληρώσει η ΔΕΗ την αποτυχία της αποεπένδυσης – Στις δημοπρασίες NOME το 115% της παραγωγής από λιγνίτες και νερά!

14 Φεβρουάριος 2019
08:27
Κανένα σχόλιο

Πέραν των άλλων προβλημάτων που δημιουργεί στη ΔΕΗ το ναυάγιο της διαδικασίας αποεπένδυσης, την φέρνει μπροστά στις συνέπειες του γεγονότος ότι δεν έχει χάσει τα μερίδια στη λιανική για τα οποία είχε δεσμευθεί η χώρα.

Η πλέον άμεση συνέπεια είναι η εκτόξευση των ποσοτήτων ρεύματος που είναι υποχρεωμένη να βγάλει σε δημοπρασίες NOME μέσα στο 2019.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των υπηρεσιών της ΔΕΗ, το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει ήδη η ΡΑΕ για 1972 MWh/h σε τέσσερις δημοπρασίες εντός του έτους, οδηγούν τη δεσπόζουσα επιχείρηση να βγάλει στα NOME το 115% της συνολικής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Δηλαδή όχι μόνον θα δώσει ολόκληρη την παραγωγή της (από λιγνίτες και νερά) στις φθηνότερες από την Οριακή Τιμή Συστήματος τιμές των NOME, αλλά θα χρειαστεί να αγοράσει από τη χονδρεμπορική αγορά και μια σημαντική ποσότητα ρεύματος (ίση με το 15% της λιγβιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής) προκειμένου να την πουλήσει στα NOME!

Τόσο το ΥΠΕΝ όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται ότι είχαν επαναπαυθεί στη λύση που θα έδινε «για πάσαν νόσο» η επιτυχής αποεπένδυση. Τότε, μεταξύ άλλων, οι προσθήκες ποσοτήτων στις δημοπρασίες NOME λόγω απόκλισης των μεριδίων της ΔΕΗ από τους δεσμευτικούς στόχους δεν θα ίσχυαν. Ο λόγος για 528 MWh/h.

Με την προσδοκία της επιτυχούς εξέλιξης στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες η ΡΑΕ έχει κάνει οπισθοβαρή κατανομή. Έβγαλε μόλις 350 MWh/h στην πρώτη δημοπρασία, με το σκεπτικό να περιοριστούν και πάλι οι δημοπρατούμενες ποσότητες στις υπόλοιπες τρείς δημοπρασίες της χρονιάς αν πετύχαινε ο διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου η ΡΑΕ αποφάσισε να δημοπρατηθούν το 2019 συνολικά 1972 MWh/h έναντι 1444 MWh/h που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση. Οι επιπλέον 528 MWh/h επιβλήθηκαν ως προσαύξηση, λόγω της απόκλισης που παρουσίασαν τα μερίδια της ΔΕΗ στο τέλος του 2018, από τους δεσμευτικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Mε βάση τους μνημονιακούς στόχους  στο τέλος του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει στο 62,24% (έκλεισε στο 80,29%) και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.

Η κατανομή των ποσοτήτων που αποφάσισε η ΡΑΕ είναι “οπισθοβαρής”, καθώς στην πρώτη δημοπρασία “βγήκαν” 350 MWh/h, στη δεύτερη είναι προγραμματισμένο να “βγούν” 355 MWh/h, στην τρίτη 500 MWh/h και στην τέταρτη 767 MWh/h.

Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον, ότι εάν πετύχαινε ο διαγωνισμός για τα «πακέτα» της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, τότε θα μειώνοντας ακόμα περισσότερο οι δημοπρατούμενες ποσότητες του 2019. Συγκεκριμένα, έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ότι με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των λιγνιτικών μονάδων θα μειωθεί η δημοπρατούμενη ποσότητα NOME από το 22% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, στο 13%. Αυτό πρακτικά σημαίνει άλλα περίπου 520 MWh/h.

Εν ολίγοις το ναυάγιο στο διαγωνισμό της αποεπένδυσης στοιχίζει τώρα στη ΔΕΗ τη δημοπράτηση επιπλέον περίπου 1050 MWh/h. Το βάρος αυτό η ΔΕΗ θα δυσκολευθεί πολύ να το σηκώσει, αλλά την ίδια στιγμή το ΥΠΕΝ θα δυσκολευθεί επίσης να νομοθετήσει την κατάργηση των προσαυξήσεων, όπως υπήρχαν σκέψεις, καθώς έχει να λύσει με την Κομισιόν το ακανθώδες θέμα της επόμενης μέρας μετά την αποτυχία.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι