Το βραβείο παρέδωσε στον κ. Χάρη Σοφιανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΛΕΚΤΩΡ, ο κ. Αθανάσιος Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ. και τέως υφυπουργός.
Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το μοναδικό που έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα έργου που υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ και το οποίο έχει αποδώσει τα μέγιστα, καθώς σήμερα το έργο υπερβαίνει τους συμβατικούς στόχους, επιτυγχάνοντας εκτροπή βιοαποδομήσιμων υλικών από ταφή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% με το υπόλειμμα προς ταφή να είναι λιγότερο από 36% των παραγόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
Πιο αναλυτικά, η μονάδα της Κοζάνης διαθέτει δυναμικότητα 120.000 τόνων/έτος Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και αναλαμβάνει τη μεταφόρτωση του συνόλου των ΑΣΑ που παράγονται στους 12 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω 10 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), την επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και την ταφή των υπολειμμάτων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Συγκεκριμένα, η ΜΕΑ επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών μέσω σύγχρονης τεχνολογίας μηχανικών και οπτικών διαχωρισμών σε ποσοστό άνω του 35%, ενώ ταυτόχρονα παράγεται υλικό τύπου κομπόστ σε απόλυτη συμφωνία με τις ισχύουσες προδιαγραφές.
Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αφορά την τεχνολογική εφαρμογή της αερόβιας επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος μέσω της διεθνώς αναγνωρισμένης Γερμανικής θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΩΡ, Herhof GmbH.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ ανέλαβε το έργο της Μελέτης, Κατασκευής, Συντήρησης και Λειτουργίας των Εγκαταστάσεων στις 10/6/2015 και το ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα και με επιτυχία, με την πλήρη λειτουργία του συστήματος δύο χρόνια αργότερα, στις 10/6/2017. Το συνολικό κόστος υλοποίησης της μονάδας ανήλθε στα 48 εκατ. Ευρώ και κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν πάνω από 150 θέσεις εργασίας, ενώ σήμερα απασχολούνται στη λειτουργία του πάνω από 120 εργαζόμενοι.
Ο κ. Χάρης Σοφιανός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ, δήλωσε σχετικά:
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την αναγνώριση τόσο του έργου της ΗΛΕΚΤΩΡ στη Δυτική Μακεδονία όσο και για το γεγονός ότι αποτελεί πρότυπο επιτυχημένου έργου που υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε και λειτουργεί με τις πλέον αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ κατατάσσεται μεταξύ των πιο σύγχρονων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων διεθνώς.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ θα συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο της καθετοποιημένης λειτουργίας της, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων με τεχνολογίες αιχμής, πάντα με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες.»
Το περίπτερο της ΗΛΕΚΤΩΡ στην έκθεση Verde Tech 2019 επισκέφθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για τα έργα της ΗΛΕΚΤΩΡ και ειδικότερα για την κατασκευή της μεγαλύτερης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ευρώπη, στη Σόφια της Βουλγαρίας, δυναμικότητας 410.000 τόνων ανά έτος.
Παράλληλα, το περίπτερο της ΗΛΕΚΤΩΡ επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Δημαράς, ο Γενικός Γραμματέας Ορυκτών και Πρώτων Υλών κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο Βουλευτής Αργολίδας και Τομεάρχης Έρευνας, Υποδομών, Μεταφορών και Ψηφιακής Πολιτικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννης Μανιάτης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ??