Από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε σήμερα η τροπολογία που υποστηρίχθηκε από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και δίνει προοπτική στη λιγνιτική παραγωγή για τα επόμενα χρόνια.
Η ενεργοποίηση των Φορέων της περιοχής μας με μπροστάρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη ΔΕΗ και με την υποστήριξη των Δήμων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η προώθηση του δίκαιου αιτήματος της περιοχής στο ανώτατο επίπεδο της Κυβέρνησης και η παραγωγική συνεργασία των Ευρωβουλευτών της Χώρας μας έδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Με τη σημερινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που επί της ουσίας έλαβε υπόψη τα έτη 2014-2015 για την εκτίμηση του ΑΕΠ της Χώρας μας και όχι το έτος 2013 που έλαβε υπόψη η προηγούμενη απόφαση του 2014, η Ελλάδα καλύπτει τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο νέο Ταμείο Εκσυγχρονισμού του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργήσει από το 2021.
“Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε πάγιο αίτημά μας προς κάθε κατεύθυνση και δικαιώνει τις προσπάθειές μας και την καθολική συμφωνία στην Ημερίδα που συνδιοργανώσαμε στις 9 Ιουλίου 2016 με το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».
Ήταν ατυχές όταν τον Οκτώβριο του 2014 δεν διαφωνήσαμε ως χώρα κατά την ψήφιση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να εξαιρεθούμε και να έχουμε δωρεάν πιστοποιητικό CO2 την ίδια στιγμή που αποφασίζονταν η υλοποίηση της Μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους προσπάθησαν και στήριξαν την απόφαση που επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι μόνον αθόρυβα, συστηματικά και με πολύ δουλειά έρχονται οι επιτυχίες της χώρας και της περιοχής μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονία Θ. Καρυπίδης.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγχαρητηρια στον Καρυπιδη και σε ολους απο την περιφερεια, στην κυβερνηση και στους ευρωβουλευτες που στηριξαν την προσπαθεια. Οι αληθειες να λεγονται… Κατι αλλαζει απο την παρακμη που ειχαμε συνηθισει τοσο καιρο. Φυσικα και για οσους δεν χαρουν και συνεχισουν τις λασπες, να ξερουν οτι αυτοεξευτελιζονται.
Όταν αναγκάζεσαι να ψάχνεις αφορμή για να πανηγυρίσεις αυτοεξευτελιζεσε
Καλημερα φιλε, μολις επιβεβαιωσες οσα εγραψα!
Μάθε πρώτα ποιανού πρωτοβουλία ήταν και μετά μπορείς να πανηγυρίζεις…
Για ποιό πράγμα πανηγυρίζετε ακριβώς να καταλάβουμε και εμείς οι άσχετοι?
Ευχαριστω που και εσυ με επιβεβαιωνεις.
Δεν λέει ότι ή πρωτοβουλία είναι του εωροβουλευτη Νικου Ανδρουλακη και της Σοσιαλιστικής ομάδας…..
Δεν κατάλαβα ……
Τι θα γίνει τώρα με τη ΔΕΗ και τη Δυτική Μακεδονία ;;;
Θα πάρουμε τσάμπα ρεύμα ;;;
Θα μεγαλώσει η απασχόληση στη ΔΕΗ ;;;
Θα δώσει η ΔΕΗ πίσω τα εδάφη ;;;
Για τι ακριβώς πανηγυρίζει ο ψευτοΘοδωρος ;;;
εσυ για να καταλαβεις θα περασουν 400 χρονια
Καλά μας δουλεύετε;;; Τι να τα κάνουμε τα δωρεάν πιστοποιητικά όταν η ΔΕΗ πάει για φούντο;;; Προσέξτε τι λέει η απόφαση ΜΕΤΑ το 2021 !!! Δηλαδή μας δίνουν κάτι που διαιούμασταν έτσι και αλλιώς γιατί μετά το 2021 θα έχουμε μόνο την 5η Μονάδα και την Μελίτη….Ακούσατε τον Παναγιωτάκη που μίλησε για χρεοκοπία;;; Ακούσατε ότι η “φοβερή” διαπραγμάτευση του “φίλου” Αλέξη μιλάει για επέκταση των ΝΟΜΕ… εκτός και αν ο Καρυπίδης και οι Τσιπραίοι εννοούν ότι το πρόβλημα με τα δικαιώματα CO2 θα λυθεί επειδή θα κλείσουν οι ΑΗΣ στη Δυτική ΜΑκεδονία… θέλετε να σας πουν και συγχαρητήρια…άντε να κρυφτείτε πουθενά μην μας προκαλείτε κιόλας
Η ερμηνεία της απόφασης είναι προβληματική. Διαβάστε λίγο την ανάρτηση της ΔΕΗ στο twitter και θα καταλάβετε…
H Ολομέλεια του ΕΚ υπερψήφισε τροπολογία με βάση την οποία η ΔΕΗ αποκτά το δικαίωμα πρόσβασης στον Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ και σε κονδύλια που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειες που ήδη καταβάλει για μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι και το 2030, εκσυγχρονίζοντας το μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής και το στόλο των μονάδων της προς όφελος λιγότερο ρυπογόνων, με έμφαση στις ΑΠΕ.
Επίσης, άλλες τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν ευνοούν τις ελληνικές και κυπριακές τσιμεντοβιομηχανίες, οι οποίες είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού σε περίπτωση που αποκλείονταν από το καθεστώς των δωρεάν δικαιωμάτων, λόγω του συγκριτικού τους μειονεκτήματος σε σχέση με αντίστοιχες βιομηχανίες γειτονικών χωρών που διατηρούν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, βάσει των ρυθμών απόσυρσης δικαιωμάτων από την αγορά που αποφασίστηκε, διατηρούνται ευνοϊκότερα από τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν περιθώρια κίνησης για την ελληνική βιομηχανία, τόσο στον ηλεκτροπαραγωγικό τομέα, όσο και ευρύτερα.