Το τελευταίο διάστημα γίνεται ένας επικοινωνιακός χαμός με το θέμα των Τ.Ε.Ι. Δ. Μακεδονίας . Δικαίως , γιατί αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα , όσον αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο νομός μας . Αυτό της Εσωστρέφειας . Οικονομικής , κοινωνικής , πολιτικής και πολιτισμικής .
Ένα Τ.Ε.Ι. με μεγάλο δυναμικό σπουδαστών μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμπίεση όλων αυτών .
Μήπως όμως έχουμε συνηθίσει να φωνάζουμε για αυτά που δεν έχουμε ( ενώ βεβαίως τα δικαιούμαστε ) χωρίς πρώτα να κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα ήδη υπάρχοντα ; . Πολλές φορές ναι . Τρανό παράδειγμα το Ι.Ε.Κ. Γρεβενών . Που έχει δώσει πολλά σ’αυτή τη πόλη χρόνια τώρα , άλλα αν στηριχθεί ανάλογα μπορεί να προσφέρει περισσότερα .
Ας αναλογιστούμε καταρχήν τι θέλουμε από ένα Τ.Ε.Ι. .
Να έρθει στη πόλη νέος κόσμος , με φρέσκα μυαλά , να την ομορφύνει και να φυσήξει λίγος διαφορετικός αέρας . Που θα φέρει μαζί του και νέα χρήματα προφανώς , που δεν υπήρχαν στη πόλη και θα βοηθήσουν να κινηθεί λίγο η οικονομία της και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας . Με έσοδα από διαμονή , σίτιση , διασκέδαση , ψυχαγωγία κ.λ.π .
Όλα αυτά και πολλά περισσότερα τα πρόσφερε απλόχερα το Ι.Ε.Κ. κάποια στιγμή σε μεγάλο βαθμό . Μέχρι πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε περίπου 250 μαθητές και καθηγητές , οι μισοί απ’τους οποίους προέρχονταν από άλλες πόλεις και μάλιστα όχι μόνο απ’τις κοντινές . Εγώ είχα συμμαθητές και μετά μαθητές από την Αλεξανδρούπολη και τη Θάσο , μέχρι την Εύβοια . Όταν τους ρωτούσα γιατί επέλεξαν το δικό μας ΙΕΚ από ένα κοντινότερο στη πόλη τους , όλοι μου απαντούσαν αυτό που ήξερα ήδη . Πώς το Ι.Ε.Κ. Γρεβενών ( και ειδικότερα το τμήμα μαγειρικής ) έχει πολύ καλή φήμη πανελλήνια . Για τους πολύ καλούς καθηγητές του , τη διοίκηση , τα δωρεάν σεμινάρια που στέλνει τους μαθητές του στο εξωτερικό , τη δωρεάν επιμόρφωση των καθηγητών άλλα και την απορροφητικότητα των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας .
Κι όντως , από την έρευνα που κάνω κάθε χρόνο , οι περισσότεροι από τους μαθητές μου εργάζονται σε καλά εστιατόρια και μεγάλα ξενοδοχεία .
Κι όλα αυτά το ΙΕΚ τα πέτυχε μόνο του . Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ένας εκ των διευθυντών ‘’ Δε μας έχουν βάλει ούτε ταμπέλα – Πρός ΙΕΚ Γρεβενών – τόσο μας σκέφτονται . ‘’
Βέβαια στις γιορτές και όποτε χρειάζεται μας καλούν να τους ταΐσουμε άλλα τέλος πάντων .
Το θέμα είναι ότι τα ΙΕΚ μας εδώ και χρόνια διανύουν πτωτική πορεία . Κι αυτό βέβαια πρώτα απ’όλα λόγω των κακών χειρισμών της πολιτείας . Το πλαίσιο λειτουργίας τους είναι ακόμα ασαφές , δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα . Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε , πότε θα κλείσουμε , πότε θα προσληφθούν οι καθηγητές ώστε να μην εργάζονται ανασφάλιστοι και το κυριότερο : ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΛΙΚΑ . Αυτό το τελευταίο είναι ο βασικότερος λόγος που προτρέπει δύο χρόνια τώρα πολλά παιδιά να προτιμήσουν τις ιδιωτικές σχολές πληρώνοντας έτσι πολλά χρήματα , από τα δημόσια ΙΕΚ που εδώ και τρία χρόνια είναι εντελώς δωρεάν . Δεν μπορεί φυσικά να γίνει μάθημα μαγειρικής χωρίς υλικά . ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΊΑ .
Κι εδώ είναι που εισέρχεται η τοπική κοινωνία μας . Θα μπορούσαμε εύκολα να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα . Οι τοπικοί φορείς , ίσως και κάποιοι χορηγοί , μπορούν αν θέλουν να βοηθήσουν τα ΙΕΚ μαγειρικής να λειτουργούν κανονικά με δικά τους υλικά , δημιουργώντας έτσι άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε άλλα δημόσια ΙΕΚ .
Όπως και άλλα πολλά τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα που αναφέρω σε μελέτη – πρόταση που έχω καταθέσει κατά καιρούς στους τοπικούς φορείς και στο Υπουργείο Παιδείας . Δε βοήθησε όμως κανείς όπως πάντα .
Ένα θεσμό όπως τα Ι.Ε.Κ. που το ξαναλέω , φέρνει στη πόλη μας έσοδα χρόνια τώρα , μέσω των σπουδαστών που νοικιάζουν σπίτια , κυκλοφορούν , διασκεδάζουν και μας ομορφαίνουν τη ζωή γενικότερα . Ένα θεσμό που έχει δώσει εργασία σε δεκάδες Γρεβενιώτες καθηγητές , άλλα και βοήθησε πολλά Γρεβενιοτόπουλα να βρούνε δουλειά σε άλλες πόλεις άλλα και εδώ .
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΩΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ Τ.Ε.Ι. , ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΔΕ ΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΑΜΕ ΟΣΟ ΕΠΡΕΠΕ .
Δεν είναι αργά να δώσουμε στα Ι.Ε.Κ. Γρεβενών τη δυναμική που τους αξίζει . Οι άνθρωποι που μπορούν να τα στηρίξουν είναι εδώ , οι καθηγητές που μπορούν να τα στελεχώσουν επίσης , όλοι οι διοικητικοί που έχουν περάσει κατά καιρούς αφήνουν δουλειά και η καλή τους φήμη κρατάει ακόμα . Αρκεί να πάψουμε να τα υποτιμούμε συνολικά ως θεσμό σε όλα τα επίπεδα . Ένας δυνατός εκπαιδευτικός οργανισμός οποιασδήποτε βαθμίδας μπορεί να φέρει πολύπλευρα οφέλη για την πόλη μας .
Ένα μικρό μέρος της μελέτης – πρότασης που έχω κάνει για τα Ι.Ε.Κ. μαγειρικής , θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του συνδυασμού ‘’ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ‘’
με τον οποίο συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές τις 26ης Μαΐου .
Γνωρίζω τις θεσμικές δυσκολίες που ίσως να έχει το σχέδιο μου μέχρι να υλοποιηθεί , άλλα πιστεύω ακράδαντα ότι αν το στηρίξουμε όλοι , μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην εισροή τουλάχιστον 200 ατόμων στα Ι.Ε.Κ. .
Όσο ένα μικρό τμήμα Τ.Ε.Ι. δηλαδή …
Υ.Γ. Τα προβλήματα τα ξέρουμε όλοι . Το θέμα είναι ποιός θα μας βρεί λύσεις .
Υ.Γ. 2 . Πάντως ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ αυτοί που βοήθησαν να δημιουργηθούν τα προβλήματα …
Λιοσάτος Δ. Θωμάς
Καλλιτεχνικός διευθυντής
Καθηγητής Μαγειρικής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό
‘’ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ‘’ με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Ιωάννη Π. Παπαδόπουλο
Ρωτήστε τον Σημανδρακο, αφού κατέστρεψε τα Γρεβενά βάζει πλώρη για τον δήμο Κοζάνης…
Να φύγει και να μην ξαναγυρίσει στα Γρεβενά. Δεν χρειάζονται τέτοιου είδους σωτήρες…
Όσο για την Κοζάνη ας πρόσεχε.
Kαλέ μου φίλε ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση του άρθρου μου και για το σχόλιο σου . Τα Ι.Ε.Κ. όμως ανήκουν στον Δήμο Γρεβενών και στον εκάστοτε δήμο και το πλαίσιο λειτουργίας τους στο Ι.Ν.Ε.Β.Ι.Δ.Ι.Μ. Οπότε είναι περισσότερο ευθύνη αυτών των δύο η κατρακύλα τους τα τελευταία χρόνια . Η περιφέρεια φυσικά μπορεί να επέμβει παντού .
Η λέξη κατρακύλα είναι βαριά . Την παίρνω πίσω φυσικά , όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως τα πράγματα στα Ι.Ε.Κ. Γρεβενών δεν πάνε καθόλου καλά κι αυτό είναι κοινό μυστικό … Έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου καιρό τώρα άλλα …