Στην επιστολή της η DG Envi επαναλαμβάνει πως ο λιγνιτικός σταθμός παραβιάζει την κοινοτική οδηγία σε ότι αφορά τις ώρες λειτουργίας του
Επιστολή – καταπέλτη με αποδέκτη το ΥΠΕΝ για τον ΑΗΣ Αμυνταίου έχει συντάξει η DG Envi, η οποία – με βάση τη σχετική πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες – αναμένεται να φτάσει άμεσα στο υπουργείο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το ΥΠΕΝ, το καινούριο που κομίζει η επιστολή είναι πως δεν αναφέρεται μόνο στην παραβίαση της κοινοτικής Οδηγίας περί βιομηχανικών ρύπων, αλλά θέτει και ζήτημα νοθείας του ανταγωνισμού εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας των δύο λιγνιτικών μονάδων. Όπως είναι γνωστό, ρητή θέση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν είναι ότι οι δύο μονάδες είχαν τη δυνατότητα λειτουργίας για 17.500 ώρες (και όχι 32.000 ώρες όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά), έχοντας επομένως ήδη παραβιάσει την Οδηγία.
Ωστόσο, πλέον η DG Envi προσθέτει στο κάδρο και την αρνητική επίπτωση στον ανταγωνισμό που έχει ο τρόπος χρήσης των συγκεκριμένων μονάδων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την DG Envi, οι μονάδες του ΑΗΣ δεν εντάσσονται στο τεχνικό ελάχιστο στον ΗΕΠ, το οποίο θα ήταν αρκετό για την τηλεθέρμανση των δύο περιοχών που υποστηρίζουν.
Αντίθετα, συχνά «μπαίνουν» σε πλήρη φόρτιση στο σύστημα.
Με βάση υπολογισμούς, αυτό έχει ως συνέπεια την υποχώρηση της Οριακής Τιμής Συστήματος μεσοσταθμικά κατά 4 ευρώ ανά MWh.
Κάτι που σημαίνει πως «παραγκωνίζει» αποδοτικότερες μονάδες, με συνέπεια να μειώνονται τα έσοδα άλλων παραγωγών, επιφέροντάς τους έτσι οικονομική ζημία.
Παράβαση της κοινοτικής οδηγίας
Την ίδια στιγμή, στην επιστολή η Κομισιόν φέρεται να αναφέρει πως οι δύο μονάδες εξακολουθούν να βρίσκονται εν ενεργεία κατά παράβαση της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών ρύπων, καθώς έχουν εξαντλήσει τις 17.500 ώρες λειτουργίας που η DG Envi υποστηρίζει πως δικαιούνταν από το 2016, με την ένταξή τους στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας.
Οι δύο μονάδες υπερέβησαν τις 17.500 ώρες λειτουργίας στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.
Επομένως, η συγκεκριμένη αναφορά δείχνει πως για τις Βρυξέλλες δεν έχει αλλάξει κανένα δεδομένο η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε μερικά 24ωρα αργότερα από τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, με την οποία αποσαφηνιζόταν ότι στην περίοδο λειτουργίας κάθε μονάδας προσμετράται και η δοκιμαστική λειτουργία.
Αντίθετα, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η ΚΥΑ διέλυε οποιαδήποτε «σκιά» σχετικά με την υπαγωγή του ΑΗΣ Αμυνταίου στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών και όχι 17.500 ωρών.
www.worldenergynews.gr