Τα αποτελέσματα της μελέτης που διενήργησε το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για τη ΔΕΗ ΑΕ/ΔΛΥΛΚΔΜ., σχετικά με το μελισσοτροφικό δυναμικό των ακακιών, παρουσιάστηκαν, σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου, από τις 09:30, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου του ΛΚΔΜ, σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ανάδειξη και συστηματική αξιοποίηση του μελισσοτροφικού δυναμικού των φυτεύσεων ακακίας του ΛΚΔΜ». Η μελέτη του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας αναφέρεται στη μελισσοτροφική αξία των δασών ακακίας του ΛΚΔΜ, τις δυνατότητες αξιοποίησής τους, καθώς και την οργανωμένη εγκατάσταση μελισσοκόμων σε προεπιλεγμένες θέσεις εντός των δασών. Oι φυτεύσεις με το είδος ακακίας που παρουσιάστηκαν στη σημερινή εκδήλωση είναι το αποτέλεσμα του έργου της αποκατάστασης, που ξεκίνησε, ουσιαστικά, από το 1983, όταν το Λιγνιτικό Κέντρο Δ. Μακεδονίας, συγκρότησε, για πρώτη φορά, το κλιμάκιο αποκατάστασης, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Ρούση. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Αιμίλιος Μεντεσίδης έκανε λόγο για 75 οργανωμένες θέσεις που δημιουργούνται στους χώρους των αποθέσεων για την τοποθέτηση μελισσιών και πρότεινε την φύτευση νέων ποικιλιών ακακίας. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του kozan.gr
ΩΡΑΙΑ….ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝΕ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΤΕ…
Οι μέλισσες καταρρίπτουν τον μύθο της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην περιοχή των ορυχείων.
Το γεγονός ότι στις αποθέσεις του Λιγνιτικού Κέντρου ζει η μέλισσα και μάλιστα παράγει μέλι πολύ καλής ποιότητας, δείχνει ότι το περιβάλλον της περιοχής είναι καθαρό και ευνοεί την μελισσοτροφία. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τους επιστήμονες και τους ερευνητές που μίλησαν στην ημερίδα, καθώς και από τους παραγωγούς μελιού, οι οποίοι τοποθετούν τις κυψέλες τους στις αποθέσεις του Λιγνιτικού Κέντρου. Δεν είναι τυχαίο ότι παραγωγοί μελιού από την Χαλκιδική κάθε χρόνο φέρνουν τις κυψέλες τους στο Λιγνιτικό Κέντρο.
Δεν χρειάζεται να κλείσουν τα ορυχεία. Η μέλισσα μια χαρά και ζει και παράγει μέλι υψηλής ποιότητας. Το ξέρουν πολύ καλά εδώ και χρόνια οι παραγωγοί μελιού από την Χαλκιδική που φέρνουν στο Λιγνιτικό Κέντρο τις κυψέλες τους.
Τι έχουν να πουν τώρα οι “οικολόγοι-καταστροφολόγοι”; Ο μέλισσες, οι καθηγητές και οι μελισσοκόμοι τους διαψεύδουν…
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την παραγωγή μελιού σε χώρους ανθρακωρυχείων!
https://www.chronicle.com/article/In-Appalachia-a-Researcher/49141