Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας για τις “Ειδικές Οικονομικές Ζώνες” (της Αντωνίας Χόλμπα)

19 Μάρτιος 2019
14:48

 

Στις προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων δημάρχων Εορδαίας μπαίνει ο στόχος της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών. Στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του συνδυασμού “Δημιουργούμε Μαζί” η υποψήφια δήμαρχος, κυρία Τερζοπούλου, μεταξύ άλλων τόνισε: ότι θα επιδιώξουμε να υπαχθεί η περιοχή της ΑΕΒΑΛ σε ειδικό φορολογικό καθεστώς για να υπάρξει ειδική οικονομική ζώνη και θα αγωνιστούμε σθεναρά γι’ αυτό.

Τι είναι όμως οι ειδικές οικονομικές ζώνες;

Πρόκειται για τις λεγόμενες “ελεύθερες ζώνες”, όπου το κεφάλαιο εξαιρείται ακόμα κι απ’ αυτή τη σημερινή, σαθρή εργατική νομοθεσία που ισχύει στην υπόλοιπη επικράτεια.

ΕΕ – Κυβέρνηση – Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, παρεμβαίνουν ώστε να δημιουργούνται τέτοια ειδικά καθεστώτα ασυλίας και παροχών για τους επιχειρηματικούς ομίλους (πχ απουσία κανόνων για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης, ιδιαίτερα χαμηλή ή και μηδενική φορολόγηση των κερδών της, απαλλαγή από ΦΠΑ στις συναλλαγές της κλπ), “αίρουν” τα όποια νομικά και διοικητικά εμπόδια μπαίνουν στην καπιταλιστική κερδοφορία, στην εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρηματικών μονάδων (υγείας, περιβαλλοντικά, χρήσεων γης κ.ά.), προσφέρουν επιπλέον απαραίτητες και κρίσιμες υποδομές όπως στην περίπτωση της ΑΕΒΑΛ.

Όσοι, όμως, εργοδότες, συνδικαλιστές, πολιτικοί και άλλοι τοπικοί παράγοντες στηρίζουν τη δημιουργία τέτοιων ειδικών οικονομικών ζωνών (ΕΟΖ) στην Εορδαία, ξεχνούν ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία από τη διεθνή πείρα, όπως:

  • Ότι οι πρώτες ΕΟΖ δημιουργήθηκαν πριν τη δεκαετία του 1970 για λογαριασμό των αμερικανικών πολυεθνικών στις περιοχές του Μεξικού και εκεί οι αμερικανικές εταιρείες εισάγουν αδασμολόγητα τις πρώτες ύλες, πληρώνουν με εξευτελιστικά μεροκάματα τους Μεξικανούς, εξάγουν εξ ολοκλήρου την παραγωγή τους και απαλλάσσονται από τους φόρους.

  • Ότι σύμφωνα με παλιότερη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, είχε καταγραφεί ότι οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10-12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς. Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν σύστημα ημερήσιων ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του, θα έπρεπε να πετύχει το πλάνο παραγωγής.

  • Ότι στην Ινδία, για παράδειγμα, ορισμένα από τα μέτρα που πάρθηκαν, περιλαμβάνουν περαιτέρω εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, είτε μέσω συμβάσεων είτε περιστασιακής απασχόλησης, όπου οι πληρωμές γίνονται σε ημερήσια βάση, με απλήρωτη υπερωριακή εργασία και απελευθέρωση των απολύσεων. Απαγορεύτηκαν ο συνδικαλισμός, οι απεργίες και πάει λέγοντας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αυτοί που ποικιλοτρόπως στήριξαν την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων με τα καταστροφικά αποτελέσματα για την περιοχή με την εκτόξευση της ανεργίας, την περικοπή δικαιωμάτων, σήμερα έρχονται να εξασφαλίσουν ζεστό χρήμα μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον για τους μονοπωλιακούς ομίλους που ετοιμάζουν τα σαγόνια τους για την μεταλιγνιτική περίοδο.

Στη βάση του “μνημονιακού ρεαλισμού” δε θα μπούμε στη λογική των υπόλοιπων συνδυασμών και υποψηφίων να διεκδικήσουμε μικρότερη φορολογία και ειδικό καθεστώς για τους επενδυτές. Πρώτιστο καθήκον για εμάς είναι να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Αυτό να είναι κριτήριο ψήφου στις επόμενες εκλογές για τους εργαζόμενους, το ποιος δηλαδή διεκδικεί και παλεύει για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών.

Χόλμπα Αντωνία

Πτολεμαΐδα 19/03/2019

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι