Το Ωδείο Δημήτρη Δημόπουλου διοργανώνει σεμινάριο δεύθυνσης χορωδίας με την διακεκριμένη μαέστρο Ανέλια Στεφάνοβα. Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαέστρους χορωδιών αλλά και καθηγητές μουσικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου από τις 10.00 ως τις 17.00 στο χώρο του ωδείου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει:
ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
10.00-11.30.
Τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φωνής σαν μουσικό όργανο.
-Ο μηχανισμός παραγωγής ήχου
-Προβλήματα των φωνητικών χορδών-αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης .
-Ο ήχος μιας παιδικής χορωδίας
11.30-13.30
Φωνητική προθέρμανση της παιδικής χορωδίας
-είδη ασκήσεων
-αντιμετώπιση φωνητικών προβλημάτων
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
13.45-15.15
Ακρόαση παιδιών για την στελέχωση μιας παιδικής χορωδίας
15.30-17.00
Πρόβα με την νεοσύστατη παιδική χορωδία.
Ειδικά για τις ανάγκες του πρακτικού μέρους θα δημιουργηθεί παιδική χορωδία “μοντέλο”.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 28 Μαρτίου.
Δηλώσεις συμμετοχης -πληροφορίες στην γραμματεία του ωδείου στο τηλέφωνο 2461049465 καθημερινά 17.00 με 20.00.
Βιογραφικό Μαέστρου
Η Ανέλια Στεφάνοβα γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Καζανλάκ της Βουλγαρίας. Το 1986 τελείωσε το Ανώτατο Μουσικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της πόλης Πλόβντιβ (τώρα Ακαδημία Μουσικής και Χορευτικής Τέχνης) με ειδικότητα Μουσική Παιδαγωγική. Εκεί διδάχτηκε Διεύθυνση Χορωδίας στην τάξη του καταξιωμένου μαέστρου Κρικόρ Τσετινιάν και Διεύθυνση ορχήστρας στην τάξη του Ιβάν Σπάσοβ.
Αμέσως μετά την αποφοίτησή της διορίστηκε σαν καθηγήτρια μουσικής στο Ενιαίο Πολυτεχνικό Σχολείο «Αντίμ Α’» της πόλης Καζανλάκ, όπου δίδασκε επί 7 χρόνια στα τρία επίπεδα της εκπαίδευσης-Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Το 1988 με πρωτοβουλία της ιδρύθηκαν τα πρώτα Χορωδιακά τμήματα στο ίδιο σχολείο με υποχρεωτικά μαθήματα: διδασκαλία χορωδίας, θεωρία της μουσικής, σολφέζ και πιάνο, τα οποία αναγνωρίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας και συνεχίζουν να λειτουργούν ως σήμερα.Παράλληλα διεύθυνε την Παιδική Χορωδία «Ισκρά» στο Καζανλάκ.
Το 1991 τελείωσε μονοετή Μεταπτυχιακή ειδίκευση Μουσικής Παιδαγωγικής στην Ακαδημία Μουσικής και χορευτικής Τέχνης-Πλόβντιβ και έκανε πτυχιακή διατριβή με θέμα: Χαρακτηριστικά των χορωδιακών τμημάτων σαν πρότυπο μουσικής εκπαίδευσης και αγωγής
Από το 1994 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει την Παιδική Χορωδία «Αρμονία» Πρέβεζας με την οποία κερδίζει μια σειρά βραβείων από Διεθνείς Διαγωνισμούς Χορωδιακής Μουσικής (Ντόμπριτς, Βουλγαρίας, Νιουσατέλ Ελβετίας, Αρέρτσο, Ιταλίας, Νιυρεγκιχάζα, Ουγγαρίας, Αθήνα, Ελλάδας)
Παράλληλα με συμμετοχές σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς συνεργάστηκε με διάφορα μουσικά σύνολα και ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το ανέβασμα μεγάλων χορωδιακών έργων (« Stabat Mater» – G.B.Pergolesi, «Missa brevis» – Leo Delibes, «Ύμνος της Ελευθερίας» – N. Μάντζαρου, «Carmina Burana»-Carl Orff, «Μια φορά και έναν καιρό στους Παξούς» και «Διδυμάνες» της Δήμητρας Τρυπάνη)
Ταυτόχρονα με την εργασία της με την Παιδική χορωδία «Αρμονία» Πρέβεζας ίδρυσε με την σειρά: την Παιδική χορωδία Δήμου Ανακτορίου, την Παιδική χορωδία του Ιδρύματος «Κωνσταντίνου Κατσάρη» υπό την αιγίδα της Μητρόπολης των Ιωαννίνων, την Παιδική χορωδία του Δήμου Πάργας, την Παιδική χορωδία Αγοριών «Αρμονία» Πρέβεζας, τη Νεανική χορωδία Πρέβεζας με τις οποίες συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 1994 μέχρι τώρα παίρνει ενεργό μέρος σαν εισηγήτρια σε χορωδιακά συνέδρια , σεμινάρια και εργαστήρια που αφορούν θέματα των παιδικών χορωδιών
(Αθήνα, Πάτρα, Λευκάδα, Βόλος, Paxos music festival)
To 2016 τελείωσε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην ειδικότητα Διεύθυνση Παιδικής-σχολικής χορωδίας.
Αυτή την στιγμή είναι υποψήφια διδάκτορ στο ΤΜΣ του Ιονίου πανεπιστημίου Κέρκυρας στην ειδικότητα Διεύθυνση Παιδικής-Νεανικής χορωδίας.