Οι ‘’Λαζαρίνες 2019’’ (τμήμα χορού και τμήμα χορωδίας) επαναβίωσαν (21-4-2019) την παράδοση στο Βελβεντό Μακεδονίας (‘’Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελλάδα’’, Ψήφισμα Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, 27-6-2018) και στον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, την Κυριακή των Βαΐων με τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία και την εξέλιξη του εθίμου, ευθύς μετά τη Λειτουργία, στο προαύλιο του Ναού με τραγούδια, χορό κυκλικό των ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές Λαζαρίνων και τη συλλογή αυγών, όπως απαιτεί το έθιμο.
Τα αυγά θα βαφούν κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη και θα τα μοιράσει ο παπάς στους πιστούς στον Μέγα Εσπερινό του Πάσχα, τον γνωστό ως Εσπερινό της αγάπης.
Με τα ήθη και τα έθιμα στηρίζουμε (και στηριζόμαστε από) τους δύο θεμελιώδεις πυλώνες του Γένους: Ορθοδοξία και πατρίδα.
Έψαλαν οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Καραγιάννης, Δημήτριος Στεφανόπουλος. Διακονητές: Λάμπρος Κουτσιούκης, Μιχαήλ Αντωνίου, Λεωνίδας Ματόπουλος.
Οι ‘’Λαζαρίνες’’ ως έθιμο της παράδοσης μεταφέρθηκαν στο Βελβεντό από την Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη) και παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στον Άγιο Διονύσιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Λέμε ‘’παρουσίασαν το πρόγραμμα’’. Διότι κομματιάσαμε τον αδιαίρετο βίο και κάποια κομμάτια έγιναν φολκλόρ. Πάλι καλά.
Στην αρχή δεν ήταν έτσι. Ο βίος των ανθρώπων (προσωπικός και κοινωνικός) ήταν συνυφασμένος με τον λειτουργικό-εκκλησιαστικό τρόπο υπάρξεως. Ο αγιασμός απευθύνεται και αφορά το σύνολο του ανθρώπου και της κοινωνίας του. Καμιά περιοχή του βίου δεν μένει έξω – τάχα ως μη επιτρεπτή – από τη Χάρη. Ο άνθρωπος σώζεται ολόκληρος, τα πάντα αναζητούν, ενσυνειδήτως ή μη, το φως του Χριστού.
Το έθιμο σχετίζεται με το πρόσωπο του Αγίου και φίλου του Χριστού Λαζάρου, με την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και με την υποδοχή που επιφύλαξε ο λαός στρώνοντας καταγής τα ιμάτιά του και ανεμίζοντας κλάδους βαΐων και φοινίκων με την θριαμβική ιαχή: Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου.
Τα γεγονότα αυτά και το πρόσωπο του αγίου Λαζάρου περνούν στη ζωή του λαού με αφετηρία και κέντρο τη Θεία Λατρεία και τη διαποτίζουν σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων. Ομορφαίνουν, ανυψώνουν, καθαγιάζουν και χαροποιούν το βίο μας.
Λαζαρίνες 2019 – τμήμα χορού: Αθανασία Κώστα πρεσβυτέρα, Δήμητρα Γκέκα, Θεοδώρα Δελνιώτη, Θεοδώρα Κακούλη, Ανθούλα Παπαγόρα, Ελένη Ν. Κρομμύδα, Ελένη Πλιάτσα, Ελένη Παπαδημητρίου, Άννα Παπαδημητρίου, Ολυμπία Δολδούρα, Βαΐτσα Γκέκα πρόεδρος του Συλλόγου της Αγίας Κυριακής ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’. Οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού, Βασιλική Μύρου, Ιωάννα Μύρου, Μαρία Παπαγεωργίου, Ηλέκτρα Καραγκιώζη, Μαρία Ζαρούχα. Οι Λαζαρίνες 2019 ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν στο προαύλιο του Ναού.
Τμήμα χορωδίας: Παναγιώτα Νατσιούλα, Μαρία Δ. Τέτου, Ελένη Γκέκα, Βασιλική Αγοράτσιου, Αικατερίνη Νικοπούλου, Στέλα Μαρκάλα, Ευαγγελία Τσιαπανίκα, Μαρία Ζ. Παπαδημητρίου, Ιουλία Παπαγόρα, Ελένη Μ. Στεργιοπούλου.
Τραγούδησαν τα παρακάτω τραγούδια: ‘’Παραθυρίσια μου αργυρά’’ (Σκούλιαρης), ‘’Μάνα μ’ ήρθε η Πασχαλιά’’ (Σκούλιαρης), ‘’Μπεΐνα’’ (Παλαιογρατσάνου), ‘’Μοσχοκοπελιώτισσα’’ (Τρανοβάλτου), ‘’Χορός τ’ Αη Γιωργιού’’ (Παλαιογρατσάνου) ‘’Η Πασχαλιά στο Βελβεντό’’ (Βελβεντού), ‘’Μάη μ’ κι Απρίλη μ’.’’ (Σκούλιαρης), ‘’Σύρε Λάζαρε’’ (Σκούλιαρης). Παρουσίαση: Γιάννης Παπαγόρας.
Παρόντες ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής και ο δημοτικός Σύμβουλος Ζήνων Παπαδημητρίου.
Ακολούθησε δεξίωση στο αρχονταρίκι του Ναού. Το κέρασμα από το Σύλλογο Αγίας Κυριακής ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος,
23-4-2019
Καλά πηγαίνετε να απονείμετε κανένα βραβείο στον Τσίπρα, τον Δημητριάδη και τα άλλα παιδιά για τη διάσπαση του δήμου του χωριού σας, και μετά το ξανα συζητάμε για Μακεδονίες κτλ
τι γράφει πάλι ο ιερέας;
Βελβεντό Μακεδονίας! Άντε και μεις ν΄ αποκαλούμαστε Κοζάνη Μακεδονίας.
Πάτερ εσύ μπορεί να τα εννοείς και να τα πιστεύεις αυτα ου γράφεις .Οι συγχωριανοί σου όμως; Άλλα είδαμε πριν λίγες μέρες…
το “ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ” με το οποιο υποδεχτηκατε τον τσιπρα προφανως παει πακετο με την πατριδα που αυτος ξεπουλησε στους σλαβους.