Aναφορά του Προέδρου του Περιφερειακού Σωματείου Συνταξιούχων της ΔΕΗ στην εξαγγελία του Δημάρχου Κοζάνης για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου Ανάπτυξης και Μετάβασης στη Μεταλιγνιτική περίοδο

23 Απριλίου 2019
23:46

 

Σε άρθρο την 23/04/2019 ο Δημαρχος Κοζανης κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ μεταξυ άλλων αναφέρεται και στην ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου ‘’Ενεργειακής Αναπτυξης και μεταβασης στην μεταλιγνιτικη περίοδο.

Αν λάβουμε υπ οψιν τους παρακατω παράγοντες:

1} Την δυσκινησία του Κρατικού Μηχανισμού.

2} Την μη διαφαινομενη συμμετοχη της ΔΕΗ .

3] Την δραματικη μειωση στο αμμεσο μελλον των δραστηριοτητων της ΔΕΗ στην ευρυτερη περιοχη.

4} Την αδιαφορια Τοπικων Παραγοντων καθως και των κατοικων για το μελλον της περιοχης και ουσιαστικα το μελλον των παιδιων μας πολλα από τα οποια ζουν από τις συνταξεις η από πενιχρους μισθους σε επιχειρησεις που συντηρουν κατά μεγαλο ποσοστο εργαζομενοι και συνταξιουχοι της ΔΕΗ

5} Την μη υπαρξη συλλογικοτητας σε μια τοσο σοβαρη πρωτοβουλια.

Τοτε τετοιες εξαγγελιες μαλλον ερχοντε αργα, και δημιουργουν μελαγχολια για εμας τους μεγαλυτερους και απογοητευση για τους νεωτερους.

ΤΣΙΟΠΤΣΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦ.ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΣΥΝ/ΧΩΝ ΔΕΗ ΔΜ

7 σχόλια

  • Πήραν μια κερδοφόρα επιχείρηση και την έκαναν ζημιογόνο. Το 2014 ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ ήταν 5,863 δισ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ξεπερνούσε, για τελευταία ίσως φορά, το όριο του 1 δισ. (1,022 δισ. ευρώ). Και μπορεί οι πωλήσεις της ΔΕΗ να άρχισαν να μειώνονται οριακά από το 2012, εντούτοις από το 2015 έως και το 2017 η εταιρεία άρχισε να συνειδητοποιεί με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το τι σημαίνει το νέο περιβάλλον αγοράς, η είσοδος σοβαρών ανταγωνιστών και η μείωση του μεριδίου της.

    Μέσα σε μία τριετία, με αποκορύφωμα το 2017, η ΔΕΗ απώλεσε πωλήσεις της τάξης των 900 εκατ. ευρώ. Η τελευταία φορά που ο τζίρος της ΔΕΗ έπεσε κάτω από το όριο των 5 δισ. ευρώ ήταν πριν από 12 χρόνια, το 2006.

    Η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ΔΕΗ έχει μπει σε μια πορεία συρρίκνωσης, χωρίς δρόμο επιστροφής άμεσα: οι πωλήσεις που χάνονται είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους δανειστές για μείωση του μεριδίου αγοράς (50% μέχρι το 2020).

    • Καλό το παραμύθι σου, αλλά δεν έχει δράκο! Η ΔΕΗ είχε μεγάλες ζημιές και το 2008, επί Αθανασόπουλου. Οι όποιες ζημιές της ΔΕΗ δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία, παρά μόνο με τις παρεμβάσεις του κράτους.

      Είναι ακριβώς οι πολιτικοί που:
      – ανάγκασαν τη ΔΕΗ να αγοράζει την ενέργεια των ιδιωτών παραγωγών από φυσικό αέριο εδώ και 15-16 χρόνια,
      – ανάγκασαν τη ΔΕΗ να αγοράζει την ενέργεια των ΑΠΕ σε εξωφρενικές τιμές,
      – δεν επέτρεψαν στη ΔΕΗ να κάνει νέες μονάδες την προηγούμενη 10ετία,
      – την αναγκάζουν με το ζόρι να χάσει μερίδιο στη λιανική χωρίς να έχουν πρώτα απελευθερώσει την αγορά ώστε οι ιδιώτες να πουλάνε σε άλλους κι όχι στη ΔΕΗ,
      – την αναγκάζουν να πουλά με ζημιά λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή στα ΝΟΜΕ και οι αγοραστές την πουλάνε στην Ιταλία,
      – τη βάζουν να κάνει κοινωνική πολιτική αντί τα φέσια να τα καλύπτει ο προϋπολογισμός,
      – την αναγκάζουν να καίει φυσικό αέριο αντί για λιγνίτη,
      – της πήραν τα δίκτυα μεταφοράς,
      – κράτησαν 19 χρόνια πεισματικά κλειστό το λιγνιτωρυχείο Βεύης μη τυχόν και δουλεύει ο ΑΗΣ Μελίτης,
      – την υποχρεώνουν ν’ αγοράζει δικαιώματα CO2 που είναι άλλος ένας φόρος,κλπ, κλπ.

      Ποια ακριβώς είναι η είσοδος “σοβαρών” ανταγωνιστών; Οι αεριτζήδες που αγοράζουν απ’ τα ΝΟΜΕ για να πουλήσουν στην Ιταλία; Οι υπόλοιποι υπάρχουν εδώ και σχεδόν 20 χρόνια!

      Ποιο είναι το νέο περιβάλλον αγοράς; Αυτό που βάζει φόρους CO2 για να βάλουμε τα εντελώς άχρηστα αιολικά, προκειμένου να δουλεύει η Γερμανική βιομηχανία και στην πραγματικότητα να ηλεκτροδοτούμαστε καίγοντας φυσικό αέριο;

      Η διακομματική συμπαιγνία απαξιώνει καθημερινά τη ΔΕΗ για να την κάνει Ολυμπιακή και να την πουλήσει για δυο δεκάρες. Μετά όλα θα στρώσουν, όπως έστρωσαν με την Ολυμπιακή.

  • Η κρατική γραμμή είναι να διαλυθεί, να υποβαθμιστει, να σπάσει και στο τέλος να πωληθεί η ΔΕΗ ως μη κερδοφόρο ξερολούκουμο. Αυτό ξεκίνησε μετά από πιέσεις των “Δανειστών” την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, όταν οι Ελληνικές κυβερνήσεις επέλεξαν να φορτώσουν την χασούρα των τραπεζιτών στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Αφού όλοι μας είμαστε υποταγμένοι στην προστασία και συντήρηση του καπιταλισμού, καλώς να τα λουστούμε, τώρα! Έτσι, αντί για την “μεγάλη ΔΕΗ” θα υπάρξουν πολλές μικρότερες εταιρίες παραγωγής ρεύματος, ξένων καθ’ ως φαίνεται συμφερόντων. Οι οποίες με τις “ευχές” των Ελληνικών κυβερνήσεων θα παράγουν φθηνά, με εξευτελιστικά φθηνή προμήθεια πρώτων υλών και φθηνά αμοιβόμενο εργατικό δυναμικό (ως επί το πλείστον ξένο, αφού θα έχουν εκκλείψει πλέον οι Έλληνες επαγγελματίες μεταλουργοί ή και οι εξειδικευμένοι εργάτες στην μεταλουργία) και θα πωλούν ακριβά, με τιμολόγια κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Αφού οι Έλληνες δεν είμαστε πλέον ικανοί ή διατεθιμένοι να αγωνιστούμε για την συνέχιση της λειτουργίας της “Ελληνικής” ΔΕΗ και για την επαναφορά της στην κερδοφορία, όπως ήταν μέχρι την δεκαετία του ’80, δεν έχουμε και λόγο να παραπονιόμαστε, να μελαγχολούμε ή να απαγοητευόμαστε, που βγαίνουν μπροστά οι Δήμοι, ή πιθανώς και άλλοι ιδιώτες μελλοντικά, και εισέρχονται στις εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας. Το Σωματείο Συνταξιούχων της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ακόμη και εμείς οι πολίτες, είχαμε επί 7 ολόκληρα χρόνια την ευκαιρία (και ακόμα την έχουμε, η ΔΕΗ δεν πωλήθηκε ακόμη!) ώστε να παλαίψουμε για την ΔΕΗ που δουλέψαμε και που συντήρησε τις οικογένειές μας, όλα αυτά τα χρόνια! Για να ανατρέψουμε την κατολίσθηση που ξεκίνησε το 2012 (επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) όταν η Ελλάδα, μην έχοντας άλλα χρήματα για να καλύψει την “μαύρη τρύπα” των Τραπεζών, αναγκάστηκε να υποκύψει στις προτάσεις των Δανειστών, για το ξεπούλημα ή για την αιωνόβια μίσθωση όλων των πλουτοπαραγωγικών “φιλέτων” της Ελλάδας, ώστε να μας δώσουν τα 80 δις ευρώ (και άλλα περισσότερα μετέπειτα) που χρειάζονταν τότε οι Ελληνικές Τράπεζες για να μην πτωχεύσουν!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι