Μόνο αν το νέο εργοστάσιο εξασφαλίσει συμβόλαια έως το τέλος του έτους θα μπορεί να λάβει αποζημίωση
Το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του Μακροχρόνιου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, που αποκαλύπτει το SPA για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, αφήνει… ορθάνοικτο το ενδεχόμενο η υπό κατασκευή μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» να μην είναι τελικά επιλέξιμη για αποζημίωση μέσω του Μηχανισμού και επομένως να απωλέσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο έσοδο για περίπου μία τετραετία από το 2021, όταν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία.
Έτσι, αν και η μονάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει αποζημιώσεις στην περίπτωση που οι πρώτες δημοπρασίες γίνονταν εντός της τρέχουσας χρονιάς και υπέγραφε συμβάσεις για «Δικαιώματα Αξιοπιστίας» μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2019, το SPA δείχνει πως είναι πολύ πιθανό έως τον Δεκέμβριο ο Μηχανισμός να μην έχει καν πάρει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το SPA θέτει ως διορία έγκρισης του Μηχανισμού ένα εννεάμηνο μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αγοραπωλησίας των μονάδων, προβλέποντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιστραφεί στους αγοραστές έως και το 30% του καταβληθέντος τιμήματος.
Επομένως, με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο, η ίδια η ΔΕΗ εκτιμά πως το εύλογο χρονικό «παράθυρο» έγκρισης του ελληνικού σχεδίου για τα «Δικαιώματα Αξιοπιστίας» φτάνει έως τον Μάρτιο του 2019.
Ακόμη πάντως κι αν ο Μηχανισμός λάβει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες νωρίτερα, προς το τέλος της χρονιάς, τότε και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι η «Πτολεμαΐδα V» θα «κλειδώσει» αποζημιώσεις.
Κι αυτό γιατί, από τη στιγμή που θα εγκριθεί, θα χρειαστεί επίσης ένα χρονικό διάστημα μέχρι να προγραμματισθούν και να διεξαχθούν οι πρώτες δημοπρασίες.
Τέλος χρόνου για την παρέκκλιση
Για την «Πτολεμαΐδα V» στις 31 Δεκεμβρίου 2019 εκπνέει κάθε δυνατότητα για την υπογραφή συμβάσεων για «Δικαιώματα Αξιοπιστίας», καθώς τότε εκπνέει η παρέκκλιση που έχει αποφασισθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τη δυνατότητα συμμετοχής καινούριων λιγνιτικών μονάδων σε μηχανισμούς επάρκειας ισχύος.
Έτσι, αν και η συμφωνία υπαγορεύει ότι ο κανόνας των 550 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα θα τεθεί άμεσα σε ισχύ για τα νέα εργοστάσια, αποκλείοντας έτσι άμεσα τις καινούριες λιγνιτικές μονάδες, προβλέπει παρ’ όλα αυτά ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα συμβόλαια που θα υπογραφούν έως τα τέλη του 2019 για μηχανισμούς ισχύος.
Έτσι, μόνον αν το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ εξασφαλίσει συμβόλαια έως το τέλος της φετινής χρονιάς, θα μπορεί να επωφεληθεί από κρατική οικονομική στήριξη έως τον Ιούλιο του 2025, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο κανόνας των 550 γραμμαρίων άνθρακα ανά κιλοβατώρα και για τα ήδη υφιστάμενα λιγνιτικά εργοστάσια, με συνέπεια από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα να αποκλεισθούν πανευρωπαϊκά από τα σχήματα αποζημίωσης ισχύος όλες τις μονάδες που λειτουργούν με το ορυκτό καύσιμο.
www.worldenergynews.gr
Να το κάνουμε μουσείο κι αυτό. Έχουμε τους ιδιώτες επενδυτές, δεν έχουμε πρόβλημα.