Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αναγκαιότητα για τη Δυτική Μακεδονία ή πόσο «ανύπαρκτο» είναι τελικά το έργο του Καρυπίδη; (Του Γιάννη Στ. Αποστολίδη, οικονομολόγου)

27 Απριλίου 2019
16:46

 

Επανειλημμένα έχω διατυπώσει την άποψη ότι τα μεγάλα προβλήματα της Περιφέρειας που δεν είναι ούτε χθεσινά, ούτε εύκολα αντιμετωπίσιμα. Χρειάζονται σχέδιο και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των αυτοδιοικητικών παρατάξεων για να ξεπεραστούν.

Όταν πριν από αρκετά χρόνια συμμετείχα στο διάλογο, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στο νομό Κοζάνης, εστίασα την προσοχή στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος. Η στήριξη στο λιγνίτη, η «μονοκαλλιέργεια» όπως συνηθίζαμε να λέμε, είχε εξαντλήσει τις δυνατότητες στήριξης της ανάπτυξης και τα προβλήματα είχαν ήδη περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια που ταλαιπωρούσαν την περιοχή.

Η αποβιομηχάνιση είχε από τη δεκαετία του1990 πλήξει τον παραγωγικό ιστό και η περιοχή αποτέλεσε «θύλακα υψηλής ανεργίας». Με ειδικό πρόγραμμα, το Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης, στο οποίο με την οξυδέρκεια και την επιμονή του, ο τότε Νομάρχης Πασχάλης Μητλιάγκας είχε επιτύχει να ενταχθεί και ο νομός Κοζάνης, περιορίστηκαν οι συνέπειες και η κατάσταση όσον αφορά στην ανεργία έγινε ανεκτή, χωρίς όμως να αναστραφεί μόνιμα η πορεία της, καθώς η Περιφέρεια συνέχισε να διατηρεί την πρώτη θέση σε ποσοστό ανέργων μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Δυστυχώς, ούτε η επέκταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (επέκταση ΤΕΙ, ίδρυση Πανεπιστημίου ΔΜ), ούτε η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στη συνέχεια (η 5η μονάδα θα έβγαζε κατά μία άποψη την περιοχή από την ύφεση, που πρώτη απ’ όλη τη χώρα είχε μπει) αποτέλεσαν τη λύση για τα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας.

Η άποψη πως η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της Περιφέρειας είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία εκ των πραγμάτων επιβεβαιώθηκε.

Χάσαμε χρόνο κυνηγώντας εμβληματικούς στόχους, αποφεύγοντας όμως να κάνουμε αυτό που έπρεπε, δηλαδή να πάψει η Περιφέρεια να στηρίζεται αποκλειστικά στο λιγνίτη (ΔΕΗ) και τη γούνα.

Όταν ανέλαβε ο Καρυπίδης είχε να αντιμετωπίσει τα εξής σοβαρά προβλήματα:

  • Τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας ήταν στα πρόθυρα του κλεισίματος. Ήδη η συγχώνευση Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου ήταν το πρώτο βήμα για τον περιορισμό των υποδομών υγείας στην Περιφέρεια. Τα δε μεγάλα σχέδια για Περιφερειακό Νοσοκομείο ή Νέο Νοσοκομείο στην Κοζάνη είχαν ήδη αποσυρθεί από το διάλογο. Τελικά, κανένα Νοσοκομείο δεν έκλεισε. Έγιναν σημαντικά βήματα στη στελέχωση και τις υποδομές τους και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σίγουρα ευθύνεται κι ο Καρυπίδης γι’ αυτό.
  • Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με το σχέδιο Αθηνά κινδύνευε να καταργηθεί. Η απόφαση δε της Περιφέρειας, να διαθέσει το σύνολο σχεδόν των πόρων του ΕΣΠΑ για την Παιδεία, στην κατασκευή του νέου Πανεπιστήμιου ήταν στη διαδικασία για απένταξη. Τελικά το έργο πραγματοποιείται, προχωρά η συγχώνευση ΠΔΜ – ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι έδρα ισχυρού Πανεπιστήμιου, δεν αμφισβητείται. Είναι βέβαιο ότι και γι’ αυτό ευθύνεται και πάλι ο Καρυπίδης.
  • Το φυσικό αέριο, που προβλέπονταν να διέρχεται από τη Δυτική Μακεδονία, ωστόσο δεν προβλέπονταν κάποια έξοδος. Με «ευθύνη» του Καρυπίδη, προβλέπονται πλέον έξοδοι και μάλιστα μπήκαν στο σχεδιασμό για έργα χρήσης φυσικού αερίου οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, το οποίο οφείλεται αποκλειστικά στη δική του επιμονή, αποτελεί ότι κατόρθωσε το αδύνατο, δηλαδή το χαμηλό τιμολόγιο ρεύματος για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.

Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί και σε άλλα. Τα παραπάνω, όμως, είναι αρκετά για να πείσουν ότι ο Καρυπίδης, με όσες αδυναμίες θα μπορούσε ίσως να του καταλογίσει κανείς, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εργάστηκε, εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της Περιφέρειας.

Με τον Καρυπίδη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να οικοδομήσει ένα διαφορετικό, αλλά σίγουρα καλύτερο μέλλον.

18 σχόλια

  • Όποιος και να ήταν θα γινόντουσαν όλα τα παραπάνω. Και το πανεπιστήμιο και ο αγωγός ήταν δρομολογημένα από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ενώ οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού επιτρέπονταν και εν μέσω μνημονίων. Την έκπτωση στο ρεύμα δεν την είδαμε στην πράξη, μιας και ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το ερώτημα είναι αν πραγματικά έγινε κάτι για την απασχόληση ή την ανεργία, που είναι η μεγάλη πληγή της περιοχής, και πως η παραγωγή ανέργων πτυχιούχων χωρίς μελέτη αγοράς εργασίας μπορεί να φέρει ανάπτυξη, που ως τώρα δεν είδαμε!

  • Aυτά έλεγες και το 2014 κυρ-Γιαννη…….δεν παίζεστε στις κωλοτούμπες για πες κάτι για το Μακεδονικό σαν πόντιος να γίνεις πιστευτός!!!!!!!!

  • Πες τα σε κανένα που δεν σε ξέρει!! Μια ζωή ταισμενος εισαι και πάντα διαμαρτυρόμενος!! Πάντα αναλύσεις για να γίνουμε οι ευνοούμενοι της επόμενης μερας!!!

  • Η πλακα ειναο οτι νομιζουν οτι τετχια αρθρα τα χαφτει ο κοσμος και οτι ειναι παραγοντες που επηρεαζουν την κοινή γνωμη οταν εμφανιζονται στις εκλογες ή οταν κατι δεν παει κσλα
    Τελειωνει το συστημα κυριε τελειωνει μην κουραζεστε

  • Μετά την συντριβή του Καρυπίδη στις εκλογές να δούμε άν θα λέτε τα ίδια πάλι.Πρώτον γιατί δεν ισχύουν πολλά απι τα παραπάνω και δεύτερον τον θεωρείτε ξένο σώμα στον συριζα.Απλά σας προέκυψε.Λουστείτε τον τώρα.

  • Καλά σοβαρά τώρα νομίζεις οτι έχουμε νοσοκομεία επειδη παίρνετε γιατρούς απο τα αγροτικά και τα κέντρα υγείας και ψεύτο μπαλώνετε την κατάσταση; Επί Καρυπίδη μεταφέρατε γιατρους και αρρώστους κάθε δεκαπέντε μέρες μεταξύ Μαματσειου Μποδοσάκειου . Ξεχνιούνται αυτά;

  • Γιάννη … ποιο Πανεπιστήμιο αυτό που άλλοι το είχαν πανέτοιμο; Ποιο φυσικό αέριο αυτό που άλλοι ζεσταίνονται και εμάς θα μας προσπερνάει ; Ποια νοσοκομεία που φεύγουν τρεις με σύνταξη και καταρρέουν,με γενικούς γιατρούς και αποσπάσεις, που φεύγουμε για Θεσαλονικη; Άντε κρατήστε τον τώρα και να τον χαίρεστε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι