1.Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Γιώργο Κασαπίδη. Πείτε μας κάποια από τα χαρακτηριστικά που εκτιμήσατε σ’ εκείνον και σας έκαναν να συμπορευθείτε, αυτοδιοικητικά, μαζί του.

Εκτίμησα την εντιμότητα, το ήθος, την εργατικότητα, την υπευθυνότητα και τις ικανότητές του. Έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να προσφέρει στον τόπο του και έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο Γιώργος Κασαπίδης υπηρέτησε ως βουλευτής Κοζάνης 15 χρόνια και θεωρείται πολύ επιτυχημένος. Γνωρίζει τα προβλήματα αλλά και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας όσο κανείς άλλος.

2.Ένας ακόμη νέος άνθρωπος, όπως εσείς, εκφράζει την επιθυμία να ασχoληθεί με τα κοινά, παρά την απαξίωση που δείχνουν οι νέες γενιές για την πολιτική. Πιστεύετε ότι τόσο η δική σας συμμετοχή όσο κι άλλων νέων ανθρώπων μπορεί, σταδιακά, να αλλάξουν αυτή την αντίληψη;

Είναι αλήθεια ότι οι νέοι νιώθουν μια αποστροφή για την πολιτική. Η οικονομική κρίση έχει φέρει και κρίση αξιών. Γι’ αυτό υπεύθυνοι είναι οι περισσότεροι πολιτικοί των τελευταίων ετών και οι πρακτικές τους. Οι νέοι θέλουν έργα και πράξεις, όχι λόγια. Θέλουν αυτούς που έχουν όραμα και μπορούν να το κάνουν πράξη. Θέλουν αξιοκρατία και εφικτές και αποτελεσματικές λύσεις. Δεν ανέχονται τα ψέματα. Είναι καλή η κριτική από τον καναπέ, αλλά έτσι αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Πρέπει οι νέοι να χρησιμοποιήσουν τη γνώση και τα προσόντα τους για να πάει ο τόπος μπροστά. Και τώρα είναι η ευκαιρία να δείξουμε τι αξίζουμε. Να φέρουμε νέες ιδέες, ελπίδα, αισιοδοξία, προοπτική και σκληρή δουλειά με διαφάνεια, για να αλλάξουμε πορεία. Ας διαβάσουμε τα βιογραφικά όλων και ας δώσουμε την ψήφο μας σε νέους με ικανότητες και εφόδια. Ας ψηφίσουμε τους καλύτερους. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Είναι προσφορά.

3.To δημογραφικό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και για την Περιφέρειά μας. Οι νέοι άνθρωποι, κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά τους, διστάζουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Ως νέος άνθρωπος, ποια είναι άποψη σας; Tι μέτρα πρέπει να λάβει η Πολιτεία και κατ’ επέκταση η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της;

Όσοι νέοι δεν μεταναστεύουν στο εξωτερικό λόγω της ανεργίας, αντιμετωπίζουν πράγματι οικονομικά προβλήματα που τους εμποδίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γήρανση του πληθυσμού. Η υπογεννητικότητα μαστίζει τη χώρα. Χρειάζεται λοιπόν δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (μεταποίηση) όσο και στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Επίσης, πρέπει να ενισχυθούν οι δομές της υγείας, της παιδείας και του περιβάλλοντος, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιχειρήσουν οι νέοι τη δημιουργία οικογένειας στον τόπο τους. Ο συνδυασμός μας έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

4. Πείτε μας, στην περίπτωση που εκλεγείτε, σε ποιον τομέα, ιδιαίτερα, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συμβάλλετε με τις γνώσεις και τις προτάσεις σας;

Είμαι Δικηγόρος παρ’ Εφέταις, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2014 και Δημοσιολόγος. Έχω μεταπτυχιακό με άριστα πάνω στο Διοικητικό και Δημοσιονομικό Δίκαιο και στη Διοικητική Επιστήμη. Η διπλωματική μου εργασία ήταν πάνω στην αστική ευθύνη του Δημοσίου για παραβιάσεις του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης έχω εκπονήσει μελέτες πάνω στο transfer pricing, στο ΦΠΑ, στην αστική και ποινική ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων. Είμαι υποψήφια διδάκτορας της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον τομέα Δημοσίου Δικαίου με συμμετοχές και εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Το θέμα της διατριβής μου έχει να κάνει με την καλή νομοθέτηση. Επίσης είμαι συνεργάτης στο «Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα» της Νομικής Α.Π.Θ. Έχω ασχοληθεί σε βάθος με τις δημόσιες συμβάσεις. Έχω άριστη γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Αυτά τα εφόδια θα τα χρησιμοποιήσω για τη διαμόρφωση ενός ορθού τρόπου λειτουργίας της Περιφέρειας. Σκοπός μου είναι η εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας, της δημοσιότητας και της αξιοκρατίας. Επιδίωξή μου είναι να μεταφέρω αρχές της καλής νομοθέτησης που μπορούν να εφαρμοστούν κατ’ ανάλογο τρόπο, στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Περιφέρειας. Επίσης, η διασφάλιση των συμφερόντων τόσο των πολιτών της περιφέρειας όσο και της ίδιας της Περιφέρειας κατά τη σύναψη εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών με τρίτους, εντός και εκτός Ελλάδας.

5.Τι θα λέγατε στα νέα παιδιά, από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας που, λόγω επαγγελματικών δυσκολιών, επιλέγουν ή σκέπτονται να φύγουν στο εξωτερικό; Η επόμενη μέρα με τον Γιώργο Κασαπίδη στο τιμόνι της Περιφερειακής Αρχής, εφόσον τον εκλέξουν οι πολίτες, σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό κι ελπιδοφόρο κι αν ναι, γιατί; Ποια είναι η διαφορετική πρόταση που κομίζετε ως συνδυασμός;

Θα κάνουμε τους νέους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να εργαστούν και να διαπρέψουν στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στις επιστήμες. Έχουμε χαράξει ως συνδυασμός μια στρατηγική που περιλαμβάνει ένα λεπτομερειακά σχεδιασμένο πρόγραμμα δράσεων όπως ενδεικτικά, η ενεργοποίηση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτικής Μακεδονίας», η ασφάλεια και η στήριξη των επαγγελματιών παραγωγών από επιτήδειους με στήριξη από γραφείο νομικής συμβουλευτικής και συμπαράστασης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την καλή εκτέλεση των συμφωνιών. Ακόμη, θα ενισχύσουμε την καινοτομία και την ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες. Η περιφέρειά μας είναι σήμερα τελευταία σε απορρόφηση κονδυλίων που αφορούν αυτόν τον τομέα. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις νέες τεχνολογίες είναι άμεση προτεραιότητά μας. Έτσι οι νέοι, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστουν και να προοδεύσουν εδώ για το καλό όλων μας. Θα επενδύσουμε δηλαδή στο ανθρώπινο δυναμικό. Κανείς δεν περισσεύει. Απαιτείται η συστράτευση όλων μας.

6.Έχετε ξεκινήσει τις περιοδείες με το συνδυασμό αλλά και τις προσωπικές επαφές. Ποιο είναι το κλίμα για το συνδυασμό σας και για εσάς προσωπικά. Τι σας λέει ο κόσμος; Σε τι σας ζητούν να δώσετε βαρύτητα, την επόμενη μέρα;

Το κλίμα για τον συνδυασμό είναι πολύ ευνοϊκό, ξεπερνά κάθε προσδοκία. Ο κόσμος εμπιστεύεται τον Γιώργο Κασαπίδη και περιμένει να τον δει να ορκίζεται Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Πιστεύουμε ότι η νίκη θα έρθει από την πρώτη Κυριακή. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε  να εφαρμόσουμε απρόσκοπτα και χωρίς υπαναχωρήσεις το σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θέλουμε να υλοποιήσουμε προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας. Χρειάζεται αλλαγή πορείας και ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς. Το ίδιο ευνοϊκό φαίνεται να είναι και ο κλίμα απέναντί μου. Ο κόσμος θέλει νέα πρόσωπα, τόσο σε ηλικία όσο και στην πολιτική, άφθαρτα και «καθαρά», με προσόντα και ικανότητες να αναλάβουν δράση. Θέλω να πιστεύω ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία και ότι ο καθένας επιλέγει πού θα δώσει την ψήφο του διαβάζοντας προσεκτικά το βιογραφικό κάθε υποψηφίου. Αυτοί που θα εκλεγούν θα πρέπει και να μπορούν να υποστηρίξουν το ρόλο που θα αναλάβουν στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δυτικής Μακεδονίας είναι η ανεργία. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα από το μέσο όρο της χώρας και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς οδεύουμε προς τη μεταλιγνιτική περίοδο. Η καταπολέμηση της ανεργίας, επομένως, κυρίως των νέων, είναι κύριο μέλημά μας. Συνέπεια της ανεργίας είναι το δημογραφικό πρόβλημα του τόπου μας λόγω και της μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού. Η κακή παροχή υπηρεσιών υγείας από τις δημόσιες δομές λόγω του κατακερματισμού τους και της αποσπασματικότητά τους πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επίσης, ο κόσμος ζητά και την οργάνωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, που είναι το μέλλον της περιοχής μας και για τον οποίο έχουμε ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Περιβάλλον, ανάπτυξη του τουρισμού και της καινοτομίας, ενίσχυση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με σκληρή δουλειά.

https://www.facebook.com/elenibiina/