kozan.gr: Συνέντευξη: Η Σουμέκα Αθανασία (Σούλα) μιλά στο kozan.gr σχετικά με την υποψηφιότητά της στο Δήμο Κοζάνης, με το συνδυασμό «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» του Λ. Ιωαννίδη

8 Μαΐου 2019
17:26
Κανένα σχόλιο

 

  1. Είστε μητέρα, σύζυγος κι εργαζόμενη κι ο χρόνος σας είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Παρόλα αυτά πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά και την αυτοδιοίκηση. Πείτε μας, πως προέκυψε αυτή η επιλογή σας;

Οι υποχρεώσεις μιας εργαζόμενης μητέρας όντως είναι πολλές, γι’ αυτό και βλέπουμε ότι πολλές γυναίκες διστάζουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα. Όμως όλα μπορεί να τα συνδυάσει κανείς, αν το θέλει και όταν ασχολείται με πράγματα δημιουργικά, που τον γεμίζουν. Επιθυμία μου είναι να βάλω ένα λιθαράκι για την βελτίωση της καθημερινότητάς μας και, ταυτόχρονα, να συμβάλλω στη δημιουργία μίας αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον μας.

  1. Ποιοι οι βασικοί λόγοι που σας οδήγησαν να είστε υποψήφια με την Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη – Τόπος να Ζεις” και τον Λευτέρη Ιωαννίδη;

Την Δημοτική Κίνηση την παρακολουθώ από το 2010 και θεωρώ ότι έχει φέρει έναν νέο πολιτικό πολιτισμό στα τοπικά πράγματα. Είναι μια πολυσυλλεκτική κίνηση που λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και έχει μία σταθερή πορεία στο χρόνο. Eκτιμώ ιδιαίτερα τον Λεύτερη Ιωαννίδη ως άνθρωπο και ως πολιτικό, διότι έχει αποδείξει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά του στην θητεία του ως Δήμαρχος Κοζάνης. Η Κοζάνη έγινε μία ζωντανή πόλη, ενώ έγινε σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς, όπως στην Οικονομική διαχείριση, στα θέματα της Δίκαιης Μετάβασης, στην Τοπική ανάπτυξη, στον Πολιτισμό, στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, στον σχεδιασμό, στην Κοινωνική πολιτική.

  1. Είστε η δημιουργός της γνωστής ομάδας του facebook “Κοζανίτισσες Μαμάδες”, που αριθμεί περισσότερα από 10.000 μέλη. Mιλήστε μας γι’ αυτή την πρωτοβουλία σας, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα και πώς εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου.

Η ομάδα ”Κοζανίτισσες μαμάδες” είναι κάτι που αγαπώ πολύ και που έγινε με πολύ μεράκι, γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Επίσης, μέσω αυτής της ομάδας έρχομαι σε επαφή με άλλες γυναίκες του τόπου μου, ανταλλάσσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας, και αναπτύσσουμε κοινωνική δράση. Όταν ίδρυσα την ομάδα αυτή πριν 4,5 χρόνια δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση. Η πρόθεση ήταν να διαμορφωθεί ένας διαδικτυακός τόπος συνάντησης, όπου θα βρισκόμασταν και θα συζητούσαμε οτιδήποτε μας απασχολεί, ένας χώρος που θα ενίσχυε την προσωπική επαφή. Το εγχείρημα αυτό, όχι μόνο πέτυχε, αλλά εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο στο πέρασμα του χρόνου. Είμαστε ένας άτυπος σύλλογος με ξεχωριστή όμως «επικεφαλίδα» και δραστηριότητα.

  1. Μέσα από την ομάδα σας “Κοζανίτισσες Μαμάδες” έχετε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ο Δήμος Κοζάνης διαθέτει την Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας. Στην περίπτωση που εκλεγείτε, θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Φυσικά και θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Θα ήταν μεγάλη χαρά για εμένα εάν η άτυπη ενασχόλησή μου όλα αυτά τα χρόνια με την κοινωνική προσφορά, αποκτούσε μεγαλύτερη εμβέλεια και δυναμική.

  1. Σπουδάσατε στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, στο τμήμα Χρημ/κών Εφαρμογών. Πώς σας φάνηκε η ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη συνένωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας; Ποια είναι η άποψή σας;

H Δημοτική αρχή στήριξε από την πρώτη στιγμή την κατεύθυνση της συνένωσης δυνάμεων, διότι ο πολυκερματισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν ευνοεί την βιωσιμότητα των ιδρυμάτων. Το νέο Πανεπιστήμιο που ήρθε ως καρπός της συνένωσης του ισχυρού μας ΤΕΙ με το φιλόδοξο Πανεπιστήμιό μας, πιστεύω ότι ενισχύει τη Δυτική Μακεδονία και της δίνει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  1. Θεωρείτε πως η Απλή Αναλογική, που θα εφαρμοστεί στις επικείμενες εκλογές, θα αναβαθμίσει την Αυτοδιοίκηση ή θα δημιουργήσει προβλήματα;

Η απλή αναλογική έρχεται να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στην εκπροσώπηση όλων των απόψεων της κοινωνίας στα τοπικά πράγματα και να δώσει χώρο στη διαφάνεια και στη συλλογικότητα. Εμείς, ως πολυσυλλεκτικός συνδυασμός, έχουμε εξασκηθεί στο διάλογο και στη συνεργασία. Δεν μας φοβίζει η συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων. Η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασία, ωριμότητα, ισορροπία, πλατιά σκέψη, πολιτικό πολιτισμό και σεβασμό της αντίθετης άποψης. Το νέο σύστημα ανεβάζει τον πήχη και οι απαιτήσεις είναι πολλές, γι’ αυτό οι δημότες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις πολιτικές επιλογές τους.

  1. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της σημερινής Δημοτικής αρχής;

Το σημαντικότερο επίτευγμα της δημοτικής αρχής είναι ότι αποκατέστησε τη νομιμότητα στα οικονομικά του Δήμου, την κανονικότητα στην ταμειακή υπηρεσία και λειτούργησε με διαφάνεια και αξιοπιστία. Η εφαρμογή του ISO στην Διεύθυνση Οικονομικών ήταν καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση. Η οικονομική εξυγίανση ήταν προτεραιότητα για την δημοτική αρχή, μία προτεραιότητα την οποία υποστήριξε από την αρχή της θητείας της.

  1. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Κοζάνης και πώς προτείνετε αυτά να επιλυθούν;

Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Ο σκοπός είναι να γίνονται βήματα προς την επίλυσή τους. Ως μητέρα έχω εντοπίσει ότι χρειάζεται βελτίωση η κυκλοφορία και η ζωή στην πόλη, με προτεραιότητα στον πεζό και στα παιδιά. Αυτό θα το πετύχουμε με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ένα έργο υψηλού εγκεκριμένου προϋπολογισμού που πρόκειται να αναβαθμίσει την καθημερινότητά μας.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι τα αδέσποτα. Ο Δήμος υλοποιεί ένα πρόγραμμα διαχείρισης που λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία και με προϋπολογισμό περίπου 100.000€, καλύπτει την λειτουργία του κυνοκομείου στο στρατόπεδο Ρωμανέλη, την σίτιση των ζώων, στειρώσεις και περιθάλψεις. Είμαστε ο μόνος Δήμος στην Δυτική Μακεδονία που εφαρμόζει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Δυστυχώς, ο νόμος δεν επιτρέπει την απομάκρυνση των αδέσποτων από τις πόλεις και τις κοινότητες, αλλά υποχρεώνει σε επανεντάξεις μετά την στείρωση. Για να εντείνουμε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ξεκινάμε άμεσα την λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου, όπου θα γίνονται πιο συστηματικά στειρώσεις για να καταφέρουμε κάποια στιγμή την δραστική μείωση των αδέσποτων. Να μην ξεχνάμε, βέβαια, την ευθύνη του κάθε πολίτη χωριστά στο θέμα της μείωσης των αδέσποτων.

  1. Από το 2009 έως σήμερα, ασχολείστε με τον χώρο της εστίασης, ως ελεύθερη επαγγελματίας. Θα θέλαμε να μας πείτε τη γνώμη σας για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο; Τι σας λένε οι πολίτες και πώς το βιώνετε εσείς, ως επαγγελματίας, εκ των έσω;

Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι ένας νόμος του κράτους, τον οποίο πολύ ορθά εφάρμοσε η Δημοτική αρχή, ως όφειλε. Είμαι ελεύθερη επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης εδώ και μία δεκαετία. Για μένα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι ένδειξη πολιτισμού και ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη δημόσια υγεία. Μέσα από τη συναναστροφή μου με τον κόσμο, βλέπω ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι υπέρ της εφαρμογής του νόμου αυτού. Είναι κάτι που έγινε για το καλό όλων και ο Δήμαρχος Κοζάνης δε δίστασε να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου, βάζοντας πάνω απ’ όλα την δημόσια υγεία. Πρέπει να ζούμε σε μια πολιτισμένη χώρα, που λειτουργεί με κανόνες, και που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Ο αντικαπνιστικός νόμος επιδέχεται βελτιώσεων και τροποποιήσεων, αλλά η Κοζάνη έκανε ένα καθοριστικό βήμα με την εφαρμογή του. Και αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα, όχι μόνο από συμπολίτες μας, αλλά και από ανθρώπους άλλων περιοχών, οι οποίοι θεωρούν μεγάλο επίτευγμα αυτό που πέτυχε η Κοζάνη.

  1. Γιατί να επιλέξει κάποιος να ψηφίσει εσάς προσωπικά και αν πιστεύετε σε νίκη του συνδυασμού σας;

Μ’ αρέσει να είμαι ειλικρινής και να λέω την αλήθεια. Δεν θέλω και δε μπορώ να αλλάξω αυτό που είμαι. Το να εξυψώνω τον εαυτό μου και προσπαθώ να πείσω ότι αξίζω να προσφέρω στον τόπο μου, μου φαίνεται κάπως φαιδρό. Μπορώ όμως να πω με κάθε ειλικρίνεια και βεβαιότητα πως θέλω πολύ να βοηθήσω για το κοινό καλό και να προσφέρω στον συνάνθρωπο. Η πορεία του καθενός ορίζει τη συνέπειά του. Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω είναι πως δεν θα προδώσω όσους με τιμήσουν με την ψήφο τους. Όσον αφορά το εάν πιστεύω σε νίκη του συνδυασμού, το έργο του Δημάρχου μας είναι μεγάλο και κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος οφείλει να του το αναγνωρίσει. Καλώ τον κόσμο να ψηφίσει με βάση τη λογική και να δώσει σε αυτή την δημοτική αρχή τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο της. Με τον Λευτέρη Ιωαννίδη η Κοζάνη πήγε μπροστά και έγινε μία ζωντανή σύγχρονη πόλη. Είμαι αισιόδοξη ότι η Δημοτική Κίνηση Κοζάνη Τόπος να Ζεις, θα αποτελέσει και πάλι την επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του Δήμου μας. Οι βάσεις και τα θεμέλια έχουν μπει. Ας χτίσουμε το αύριο.

Bιογραφικό

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1982 και στην Κοζάνη ήρθε το 2000, μετά την εισαγωγή της στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στο τμήμα Χρηματοοικονομικών εφαρμογών. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και στην Δ.Ο.Υ. Πτολ/δας. Από το 2009 έως σήμερα ασχολείται με τον χώρο της εστίασης ως ελεύθερη επαγγελματίας. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα, γι’ αυτό το λόγο το 2015 ίδρυσε την διαδικτυακή ομάδα ”Κοζανίτισσες μαμάδες”. Είναι παντρεμένη με τον Ιωάννη Σαλτσίδη και έχει δύο κόρες.