Μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2019 η μονάδα παύει να είναι επιλέξιμη, οπότε θα στερηθεί μία σημαντική πηγή εσόδων έως τον Ιούλιο του 2025
Μάχη με τον χρόνο δίνει το ΥΠΕΝ για να δοθεί έγκαιρα το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, ώστε να μπορέσει να λάβει αποζημιώσεις η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ. Το ζήτημα είναι μείζονος σημασίας για την οικονομική αποτελεσματικότητα της μονάδας, καθώς η επένδυση για την ΔΕΗ είναι προϋλοπογισμού 1,5 δισ και έχουν ήδη καταβληθεί περί το 1 δισ.
Η επιδείνωση της λειτουργίας των λιγνιτικών με βάση την άνοδο των CO2 έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με το 2014, οπότε ξεικνάει ουσιαστικά η επένδυση.
Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμους κύκλους του υπουργείου, η DG Energy έχει δεσμευθεί να στηρίξει την ελληνική πλευρά για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης, κατανοώντας το επιχείρημα περί αναγκαιότητας ένταξης στο μέτρο του νέου λιγνιτικού σταθμού.
Έτσι, οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα ο έλεγχος του ελληνικού σχεδίου από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού, για να αποσταλεί στη συνέχεια από την Κομισιόν το σχετικό comfort letter.
Κάτι που θα σημαίνει πως θα ανοίξει ο δρόμος για την «πρεμιέρα» των δημοπρασιών εντός της τρέχουσας χρονιάς, ώστε η «Πτολεμαΐδα V» να αποσπάσει «Δικαιώματα Αξιοπιστίας» και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις το αργότερο έως το τέλος του 2019.
Με δεδομένο ότι μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2019 η μονάδα παύει να είναι επιλέξιμη, σε περίπτωση που δεν συμβεί το παραπάνω σενάριο, τότε θα στερηθεί μία σημαντική πηγή εσόδων έως τον Ιούλιο του 2025, τη στιγμή που λόγω των υψηλών εκπομπών ρύπων της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής και της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων CO2, ήδη είναι εξαιρετικά στενά τα περιθώρια κερδοφορίας των λιγνιτικών σταθμών.
Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν πως, σε ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των δικαιωμάτων, ακόμη και για έναν υπερσύγχρονο λιγνιτικό εργοστάσιο όπως η «Πτολεμαΐδα V», θα είναι αρκετά αμφίβολη η οικονομική του βιωσιμότητα χωρίς αποζημιώσεις από έναν Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος.
Η πολωνική εξαίρεση
Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, η μονάδα της ΔΕΗ μπορεί έστω και στο παραπέντε να αποσπάσει αποζημιώσεις, χάρις στη λεγόμενη «πολωνική εξαίρεση» σύμφωνα με την οποία ακόμη και οι υπό κατασκευή λιγνιτικοί σταθμοί δικαιούνται συμβάσεις για «Δικαιώματα Αξιοπιστίας» υπό την προϋπόθεση πως αυτές θα υπογραφούν έως τον Δεκέμβριο του 2019.
Από εκείνη την ημερομηνία κι έπειτα, τίθεται σε καθολική εφαρμογή ο κανόνας των 550 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα, κάτι που σημαίνει πως για όσα λιγνιτικά εργοστάσια παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία χωρίς να έχουν «κλειδώσει» συμβόλαια, χάνεται κάθε δυνατότητα αποζημίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η «Πτολεμαΐδα V» αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2021.
Επομένως, στο ευκταίο σενάριο που ο Μηχανισμός εγκριθεί έγκαιρα από την Κομισιόν, θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει αμοιβές έως τον Ιούλιο του 2025, όταν πανευρωπαϊκά όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια θα τεθούν εκτός μηχανισμών αποζημίωσης.
www.worldenergynews.gr