1) Επιλέξατε το συνδυασμό ¨Μετάβαση για το δήμο Κοζάνης¨ και τον Κυριάκο Μιχαηλίδη. Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι γι’ αυτή την απόφασή σας;

Οι βασικοί λόγοι της απόφασής μου αυτής ήταν κυρίως το ήθος, οι αξίες και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεται ο Κυριάκος Μιχαηλίδης. Επίσης ο απλός ανθρώπινος χαρακτήρας του, που σε κερδίζει από τα πρώτα λεπτά γνωριμίας και φυσικά η εμπειρία του. Μην ξεχνάμε ότι έχει διατελέσει στο παρελθόν δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη, που όχι μόνο τον άφησε χωρίς χρέη, αλλά και τον παρέδωσε με αποθεματικό στο ταμείο του Δήμου Κοζάνης. Όπως επίσης και η πετυχημένη θητεία του ως πρόεδρος της ΑΝΚΟ.

2) Κατάγεστε από την Λευκοπηγή Κοζάνης. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του χωριού;

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λευκοπηγή, όπως και οι περισσότερες μικρές κοινωνίες, είναι η φυγή των νέων λόγω ανεργίας. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα της πολιτείας για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Όπως για παράδειγμα στην παιδεία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και τις τέχνες. Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα η θέρμανση, μεγάλο ποσοστό των κατοίκων αναγκάζεται να καταφύγει σε άλλες οικονομικότερες λύσεις, όπως για παράδειγμα το ξυλοκάρβουνο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ο συνδυασμός μας έχει εντάξει στο πρόγραμμα του και θα το δείτε αυτό τις επόμενες ημέρες, την ένταξη του φυσικού αερίου στις οικονομικές δραστηριότητες και στην οικιακή χρήση είτε με σύνδεση είτε με μεταφορά σε υγροποιημένη μορφή από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.

Επιπλέον η Λευκοπηγή έχει έναν ανεκμετάλλευτο φυσικό πλούτο, το νερό. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί μαζί με την αποπεράτωση του αρδευτικού. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή με το ρέμα <<Μάνα>> μένει αναξιοποίητη χωρίς καμία υποδομή, με την παιδική να είναι ξηλωμένη εδώ και κάποια χρόνια. Επίσης έργα στο παρελθόν που δεν έγιναν σωστά, όπως για παράδειγμα κακή πεζοδρόμηση με κολωνάκια, ταμπέλες, κολώνες φωτισμού που καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο και εμποδίζουν την πεζή κίνηση των κατοίκων, δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον, διότι δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ευπαθών ομάδων.

3) Είστε μητέρα. Η Κοζάνη είναι ένας τόπος να ζεις για τα παιδιά ή στερείται πολλών πραγμάτων;

Έχουν γίνει κάποια πράγματα, παρόλα αυτά δεν αρκούν και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η Κοζάνη στερείται αστικών δασών και χώρων πρασίνου. Θα μπορούσε να έχει αποπερατωθεί το δάσος Κουρί και να αξιοποιηθεί με πολλές δραστηριότητες όπου θα απασχολούνται τα παιδιά. Επίσης στερείται ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου με αποτέλεσμα τα παιδιά να καταφεύγουν σε άλλες πόλεις. Η περιοχή του Ξενία θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους, παρόλα αυτά μένει ανεκμετάλλευτη. Όπως καταλαβαίνετε η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του τόπου μας είναι πρωταρχικό ζήτημα και θα αποτελέσουν τη μετάβαση για την πόλη του μέλλοντος.

4) Πέντε χρόνια στο τιμόνι του δήμου Κοζάνης ο συνδυασμός (Κοζάνη τόπος να ζεις). Πώς κρίνετε το έργο του; Πού κατά τη γνώμη σας τα κατάφερε και πού όχι;

Εκεί που θα λέγαμε ότι τα κατάφερε η σημερινή δημοτική αρχή είναι στη διαχείριση των οικονομικών. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να επανεκλεγεί, γιατί σχεδόν σε όλους τους άλλους τους τομείς έμεινε πίσω. Δείτε για παράδειγμα το πρόβλημα με τα αδέσποτα ή με τον πρόσφατο αποχιονισμό. Χωρίς να θέλω να απαξιώσω το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος αυτοπροσδιορίζεται ως οικολόγος. Πείτε μου εσείς (ρητορική ερώτηση) στα πέντε χρόνια πόσα δέντρα φυτεύτηκαν πέριξ της Κοζάνης και των οικισμών της που θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα της πόλης και να θωρακίσουν το περιβάλλον μας. Προσπάθειες μπορεί να γίνονται αλλά κρίνονται ως αναποτελεσματικές.

5)Στο προσωπικό σας προφίλ στο Facebook γράψατε: “Όταν κάποιοι προασπιζόταν την ιστορία και τα συμφέροντα της Ελλάδος κάποιοι άλλοι έπαιζαν ρουλέτα τις ψυχές των Ελλήνων”. Προφανώς αναφέρεστε στην συμφωνία των Πρεσπών. Ποια είναι η άποψη σας αλλά και πως κρίνετε τη στάση που επέδειξε στο συγκεκριμένο ζήτημα η σημερινή δημοτική αρχή;

Η Κοζάνη ως πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία έδρασε ο πρωτεργάτης του Μακεδονικού αγώνα ο Παύλος Μελάς, έπρεπε να έχει πρωτιά στους αγώνες για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αυτό θα έπρεπε να εκφράζεται από θετικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Ο νυν δήμαρχος θα έπρεπε να σεβαστεί την άποψη πολλών συμπολιτών του, για να μην πω της πλειοψηφίας και να βοηθήσει με τον τρόπο του στη συμμετοχή και την οργάνωση ενός συλλαλητηρίου. Γιατί έχουμε μάθει να σεβόμαστε τις απόψεις της μειοψηφίας, και έτσι πρέπει, αλλά να μην ξεχνάμε και τις απόψεις της πλειοψηφίας ή των υπολοίπων. Παρόλα αυτά η σημερινή δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν απούσα.

6) Ας υποθέσουμε ότι μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου ο συνδυασμός σας αναλαμβάνει τη διοίκηση του δήμου Κοζάνης και εσείς εκλέγεστε δημοτική σύμβουλος. Με ποιον τομέα θα θέλατε να ασχοληθείτε;

Με ενδιαφέρουν οι κοινωνικές δομές και ο τομέας του πολιτισμού. Παρόλα αυτά οπουδήποτε κριθεί απαραίτητη η παρουσία μου για τη συμβολή έργου, και εφόσον με εμπιστευτούν και εκλεγώ, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό προς όφελος και εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας.

7) Η εφαρμογή της απλής αναλογικής σε αυτές τις εκλογές πιστεύετε ότι θα βοηθήσει ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;

Η απλή αναλογική δυστυχώς μπήκε για να δημιουργήσει προβλήματα. Και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Πολλοί δεν ξέρουν ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται πλέον από την πρώτη Κυριακή. Όπως και να ‘χει, εμείς που πήραμε την απόφαση από το συνδυασμό μας να ασχοληθούμε, θα είμαστε κοντά για να βοηθήσουμε την κατάσταση ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Κι όπως είπε κι ο επικεφαλής μας Κυριάκος Μιχαηλίδης εμείς θα επιδιώξουμε τις συνεργασίες και τη συναίνεση, είτε το επιβάλει, είτε δεν το επιβάλει ο Νόμος.

8) Έχετε ξεκινήσει περιοδείες αλλά και προσωπικές επαφές. Ποιο είναι το κλίμα για το συνδυασμό σας και για εσάς προσωπικά; Τι σας λέει ο κόσμος; Σε τι σας ζητούν να δώσετε βαρύτητα την επόμενη μέρα;

Επικρατεί στον κόσμο ένα κλίμα αισιοδοξίας και θετικής αποδοχής απέναντί μας. Ο κόσμος έχει κουραστεί και νιώθει παραμελημένος από λάθη πολιτικών επιλογών των τελευταίων ετών και το βλέπουμε καθημερινά με την προσωπική επαφή που έχουμε με τους συμπολίτες μας. Μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και φαίνεται να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μιχαηλίδη, ως τον επόμενο δήμαρχο Κοζάνης. Προσωπικά σε αυτό το όμορφο ταξίδι της προεκλογικής περιόδου έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους και εισπράττω καθημερινά την αγάπη τους και την εκτίμησή τους. Η καθημερινότητα του πολίτη είναι αυτή που πρέπει να δίνεται έμφαση με ειλικρίνεια και αξιοπιστία και αυτό θα κάνουμε από την επομένη μέρα. Είναι δέσμευση του συνδυασμού μας αλλά κυρίως του αυριανού δημάρχου Κυριάκου Μιχαηλίδη.

kozan.gr