Μετά την εξασφάλιση της τιμής των 16,5 ευρώ ο τόνος, για την προμήθεια λιγνίτη της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας, η τελευταία εκκρεμότητα αφορούσε στην εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων αλλά και στην ποιότητα του λιγνίτη. Το θέμα άλλωστε είχε τεθεί και από τους συμμετέχοντες.
Σήμερα λοιπόν στο ΔΣ της ΔΕΗ αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο που επιλύει την τελευταία αυτή εκκρεμότητα, καθώς με δαπάνη της επιχείρησης θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση στον οικισμό Γιουρούκι, που αυξήσει τις διαθέσιμες ποσότητες ποιοτικού λιγνίτη εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα της Μελίτης.
Ως γνωστόν, ο ιδιοκτήτης του ορυχείου της Αχλάδας, επικαλούμενος το υψηλό κόστος της απαλλοτρίωσης, είχε σταματήσει τις οριζόντιες γεωτρήσεις καλής ποιότητας λιγνίτη και αναγκαζόταν να κατεβαίνει σε μεγαλύτερο βάθος γύρω από τον οικισμό Γιουρούκι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χειροτερεύσει η σχέση εκμετάλλευσης και να μειωθεί η αποδοτικότητα του λιγνίτη και κατ᾽ επέκταση της μονάδας.
Το σχέδιο που θα περάσει σήμερα από το ΔΣ προβλέπει την υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ της ΔΕΗ και των κατοίκων του οικισμού, με άμεση καταβολή του 60% της πιθανής αποζημίωσης. Μόλις τα χρήματα δοθούν, οι κάτοικοι θα εκκενώσουν άμεσα τον οικισμό και θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την διάνοιξη του νέου κοιτάσματος, που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα λιγνίτη και θα αυξήσει τις διαθέσιμες ποσότητες. Το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί με την οριστικοποίηση της αποζημίωσης.
Με ποιο τρόπο θα αναλάβει η ΔΕΗ την καταβολή των χρημάτων; Τα χρήματα θα δοθούν με τη μορφή δανείου από τη ΔΕΗ στην Λιγνιτική Μελίτης και θα είναι ποσό που θα οφείλει εντόκως η θυγατρική στη μητρική. Εάν και εφόσον η αποεπένδυση στεφθεί με επιτυχία τότε τα χρήματα θα οφείλονται από το νέο ιδιοκτήτη στη ΔΕΗ και πιθανόν να συμψηφιστούν με μελλοντικές παραδόσεις.
Με το σχέδιο αυτό που εκτός απροόπτου εγκρίνεται σήμερα, θα επιλυθεί εκτός από το θέμα της τιμής (16,5 ευρώ ο τόνος, που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο για την περίοδο 2020 – 2025) και το θέμα των ποσοτήτων και της ποιότητας του λιγνίτη, διασφαλίζοντας κατά τη ΔΕΗ τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία της Μελίτης.
Βεβαίως υπάρχει πάντα η εκκρεμότητα των ΑΔΙ ωστόσο η επίλυση του συγκεκριμένου θέματος δεν είναι στα χέρια της ΔΕΗ αλλά στο ΥΠΕΝ και πρωτίστως στα χέρια της Κομισιόν.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί στους κόλπους της ΔΕΗ αισιοδοξία ότι δημιουργούνται συνθήκες επιτυχίας του διαγωνισμού, με την προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών να λήγει σε 14 ημέρες στις 28 Μαΐου.
energypress.gr