1) Πρώτη φορά ενασχόληση με τα κοινά, πρώτη φορά υποψήφια στο Δήμο Κοζάνης. Γιατί επιλέξατε το συνδυασμό “Ενότητα” και τον Λάζαρο Μαλούτα;

Είναι ένας συνδυασμός που έχει διαγράψει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στην αυτοδιοίκηση του τόπου μας. Ένας συνδυασμός που έχει αποδείξει την αξία του με έργα, που έχουν καθορίσει και διαμορφώσει τον σύγχρονο χαρακτήρα της περιοχής. Η επιλογή του κ. Μαλουτα αποτέλεσε για εμένα μονόδρομο, μιας και πρόκειται για έναν άνθρωπο που καταφέρνει να συνδυάζει την ικανότητα και την οξυδέρκεια με την ειλικρινή ταπεινότητα και αξιοπιστία. Συνεπής, αποτελεσματικός και με βαθιά γνώση στα αυτοδιοικητικά.

 

2) Τα τελευταία χρόνια οι δημότες της Κοζάνης και των γύρω περιοχών επιλέγουν τις αγορές άλλων πόλεων, κυρίως της Θεσσαλονίκης. Εσείς με την εμπειρία σας, ως στέλεχος και σύμβουλος πωλήσεων σε Πολυεθνική Εταιρεία, τι θα συμβουλεύατε τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, ώστε να γίνει η τοπική αγορά της Κοζάνης πιο ανταγωνιστική, αλλά και πως θα μπορούσε ο Δήμος Κοζάνης να συμβάλλει περισσότερο στη στήριξή της, με περισσότερες δράσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κι όχι μόνο στις εορταστικές περιόδους;

Διανύουμε, πράγματι, μια περίοδο όπου ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε πόλεις και περιοχές συνεχώς εντείνεται. Ο συνδυασμός της ενότητας ήταν από τους πρωτοπόρους στην αυτοδιοίκηση, που συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να υλοποιηθεί μελέτη στρατηγικού marketing της πόλης και του Δήμου μας. Στόχος είναι, να δημιουργηθεί μια θετική και ανταγωνιστική εικόνα της περιοχής, ώστε να αποτελεί πόλο έλξης για τους καταναλωτές του δήμου αλλά και των γύρω περιοχών.

 

3) Ο Δήμος Κοζάνης θα μπορούσε από ενεργειακός δήμος να μετατραπεί σ’ ένα δήμο πρότυπο για τον πρωτογενή τομέα ή θα πρέπει να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, αναπτύσσοντας εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, φιλικές προς το περιβάλλον; Θα θέλαμε κάποιες προτάσεις σκέψεις σας, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Δε μπορούμε και δε πρέπει να αρνηθούμε τον ενεργειακό χαρακτήρα του δήμου μας. Αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και θα πρέπει εμείς να βρούμε τον τρόπο, ώστε να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, σε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η ενεργειακή κοινότητα, που αποτελεί έναν αστικό συνεταιρισμό που έχει στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα. Αντικείμενο της αποτελεί η ορθολογική χρήση της ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα, οι βιώσιμες μεταφορές, καθώς και η διαχείριση της ζήτησης και της παραγωγής, της διανομής και της προμήθειας της ενέργειας. Παράλληλα, όμως, με την υποστήριξη του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής, θα πρέπει να υποστηρίξουμε ενεργά και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στον Δήμο μας. Πρέπει να επιστρέψουν οι συμπολίτες μας στην γεωργία και την κτηνοτροφία. Είμαστε ένας Δήμος με επώνυμα και μοναδικά προϊόντα όπως ο κρόκος και η πατάτα. Τέλος, πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην συνεχόμενη ανάπτυξη της περιοχής σε αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, και μελισσοκομικά προϊόντα. Να θυμίσω εδώ, πως ως συνδυασμός και στο παρελθόν, εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, ώστε ο Δήμος μας να είναι έτοιμος να χαράξει μια νέα πορεία στον συγκεκριμένο τομέα τεκμηριωμένα, υπεύθυνα και στη σωστή κατεύθυνση.

 

4) H Koζάνη αν και πρωτεύουσα της Δ. Μακεδονίας, είναι μια πόλη, που σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις (Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα), με εξαίρεση την περίοδο των Αποκριών, δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για τουρίστες. Εσείς λόγω της εργασίας σας, γνωρίζετε, επίσης, καλά τα Γρεβενά και την Καστοριά, ενώ επιπροσθέτως δείχνετε να σας ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι του τουρισμού, κρίνοντας κι από τη φράση σας στο σποτάκι του συνδυασμού της “Ενότητας” ότι “Ο τουρισμός είναι μια ανεκμετάλλευτη πηγή”. Η Κοζάνη, τελικά, μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός κι αν αν πως μπορεί να συμβεί αυτό; Μπορείτε ενδεικτικά να μας αναφέρετε κάποιες προτάσεις σας;

Δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί αρκετά το τεράστιο δυναμικό που έχει ο Δήμος μας, καθώς και οι τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση που προκύπτουν από αυτό. Υπάρχουν ανεκμετάλλευτες ομορφιές- όπως η συστοιχία των τεσσάρων λιμνών, μαζί με του Ιλαρίωνα, στο νότιο μέρος του Δήμου, το τοπίο που τις περιβάλλει, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, και τα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής. Ένα δυναμικό το οποίο δεν έχει αναδειχθεί και είναι ανάγκη σήμερα να το γνωρίσουμε εμείς οι ίδιοι, να το προβάλλουμε και να αναδείξουμε τις δυνατότητες του. Είναι καθήκον μας να προβάλλουμε και να αξιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας που θα οδηγήσουν την οικονομία μας και την ανάπτυξή μας από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια.

 

5) Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό στην περιοχή; Ο Δήμος Κοζάνης κι η σημερινή Δημοτική Αρχή ανταποκρίνεται καλά σε αυτούς τους δύο τομείς κατά την άποψή σας κι αν όχι τι θα επιθυμούσατε περισσότερο, τι θα προτείνατε;

Δε μπορώ σε αυτό το σημείο να μην αναφέρω τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το κολυμβητήριο στο ΔΑΚ και τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ο ίδιος Δήμαρχος, σχετικά με το θέμα της ασφάλειας και της απόφασης χρήσης των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου. Διατηρώ, επομένως, τις επιφυλάξεις ως προς το αν όντως ανταποκρίνεται και σε αυτό τον τομέα καλά η σημερινή δημοτική αρχή.

 

6) Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Πώς βλέπετε τα πρώτα της βήματα; Είστε ικανοποιημένη με τη μέχρι τώρα λειτουργία της;

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο και μια μοναδική ευκαιρία για τον τόπο. Είναι έργο που αποδεικνύει πως ο συνδυασμός μας μπορεί όχι μόνο να οραματίζεται μεγάλα και πρωτοποριακά έργα, αλλά και να τα πραγματώνει. Ένα έργο, το οποίο λοιδορήθηκε επανειλημμένα ως «φαραωνικό» κι αναγνωρίστηκε ακολούθως, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την χρήση του ως χώρος που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων της νυν δημοτικής αρχής. Φυσικά και κρίνεται ως θετικό το βήμα της αναγνώρισης και της σημαντικότητας του χώρου, καθώς και η χρήση του ως προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

7) Πέντε χρόνια στο “τιμόνι” του Δήμου Κοζάνης ο συνδυασμός “Κοζάνη – Τόπος να Ζεις¨”. Πώς κρίνετε το έργο της Δημοτικής Αρχής. Πού, κατά τη γνώμη σας, τα κατάφερε και πού όχι;

Ο συνδυασμός «Κοζάνη- Τόπος να ζεις» είχε τη δυνατότητα να είναι στο τιμόνι του τόπου για 5 σχεδόν έτη, σε αντίθεση με τον συνδυασμό της «Ενότητας» που υπηρέτησε τον τόπο για 44 μήνες. Αλίμονο αν σε μια αυτοδιοικητική περίοδο σχεδόν 5 ετών δε γινόταν τίποτα, ή τουλάχιστον τα αυτονόητα.

 

8) Τι απαντάτε σε όλους αυτούς που λένε ότι ο Λ. Μαλούτας κι ο συνδυασμός της “Ενότητας” είναι πολλά χρόνια, σχεδόν 30, στα κοινά του Δήμου Κοζάνης και πως αυτός ο κύκλος της αυτοδιοικητικής διαδρομής θα έπρεπε να έχει κλείσει.

Κατά τη γνώμη μου, η βαθιά γνώση και η μακροχρόνια εμπειρία ενός ανθρώπου στα αυτοδιοικητικά μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως προτέρημα. Επιπλέον, ως νέος άνθρωπος που έρχεται πρώτη σε επαφή με τα κοινά, δηλώνω πως η χρόνια εμπειρία του κ. Μαλουτα στην Αυτοδιοίκηση μου εμπνέει μόνο ασφάλεια.

 

9) Ας υποθέσουμε ότι μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου, ο συνδυασμός σας αναλαμβάνει τη διοίκηση του Δήμου Κοζάνης και εσείς εκλέγεστε Δημοτική Σύμβουλος. Τα ερωτήματα είναι δύο. Σε ποια ζητήματα (πείτε μας ενδεικτικά κάποια) πρέπει να εστιάσει η νέα δημοτική αρχή και από ποιο πόστο πιστεύετε εσείς πως θα μπορούσατε να συνεισφέρετε;

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα, θα σας πω το βασικό ζήτημα είναι ένα: η Ανάπτυξη. Και εννοώ ανάπτυξη σε όλους τους τομείς: την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την πρόνοια, την υγεία, και όπως προείπα φυσικά τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Ως προς το δεύτερο ερώτημα, θα απαντήσω απλώς πως είμαι στη διάθεση του Δημάρχου από οποία θέση και αν θεωρεί ο ίδιος ότι μπορώ να συνεισφέρω.

 

10)  Έχετε ξεκινήσει τις περιοδείες με το συνδυασμό αλλά και τις προσωπικές επαφές. Ποιο είναι το κλίμα για το συνδυασμό σας και για εσάς προσωπικά. Τι σας λέει ο κόσμος; Σε τι σας ζητούν να δώσετε βαρύτητα, την επόμενη μέρα;

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι θετικότατα. Ερμηνεύοντας τα μηνύματα αυτά, θεωρώ πως ο συνδυασμός της «Ενότητας» θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή του τόπου μας. Οι πολίτες, βλέπουν εξίσου θετικά την παρουσία νέων ατόμων, όπως εγώ, στον συνδυασμό και επικροτούν την προσπάθεια ανανέωσης του ψηφοδελτίου του κ. Μαλούτα. Νομίζω πως ο κόσμος εστιάζει στην ίδια κατεύθυνση με τον συνδυασμό μας. Η μόνιμη συρρίκνωση της περιοχής μας, πληθυσμιακά και οικονομικά, είναι αυτό που προβληματίζει τους περισσότερους εξ ημών.

 

11) Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, σε αυτές τις εκλογές, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;

Ο νέος νόμος είναι πλέον πραγματικότητα. Το γεγονός πως πλέον υπάρχει η δυνατότητα να έχουν φωνή και τα μικρότερα εκλογικά σχήματα, δε αναιρεί την δυσκολία της εφαρμογής την επόμενη μέρα. Αισιόδοξα σκεπτόμενη, θέλω να πιστεύω πως στο νέο δημοτικό συμβούλιο του τόπου μας, θα είναι όλοι έτοιμοι για διάλογο προκειμένου να οδηγήσουμε τον Δήμο σε ένα καλύτερο μέλλον. Ευχαριστώ.

 

Δήμητρα Τσότσιου Τσιάγια Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Κοζάνης