Συνέντευξη στο kozan.gr: Η Παρασκευή Μητλιάγκα, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Γ. Κασαπίδη στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, μιλά για την υποψηφιότητά της

21 Μαΐου 2019
08:10
Κανένα σχόλιο

 

1) Yποψήφια με το συνδυασμό “Αλλάζουμε Πορεία” και τον Γιώργο Κασαπίδη. Πρώτη φορά ενασχόλησή σας με τα κοινά. Μιλήστε μας γι’ αυτή την απόφασή σας.

Στη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας έχω υπάρξει ερευνήτρια, δάσκαλος, Πρόεδρος Τμήματος, Διευθύντρια Σχολής, Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ποτέ δεν ανέλαβα κάτι που θεώρησα ότι δε μπορώ να ολοκληρώσω και ποτέ δε φοβήθηκα να καταθέσω ελεύθερα την άποψη μου. Μου αρέσουν οι προκλήσεις και ο αγώνας που απαιτείται για να επιτευχθούν στόχοι που οδηγούν στη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και της ευημερίας των συνεργατών, συναδέρφων, συντοπιτών μου. Η ικανοποίηση που απορρέει από την επίτευξη των στόχων που θέτω είναι αυτό που με στηρίζει και με παροτρύνει να συνεχίζω. Θέλω με τη δουλειά μου, την εμπειρία τις γνώσεις και τη θέληση μου να εμπνεύσω όλους τους πολίτες της Περιφέρειας μας και ιδίως τα νέα παιδιά να δουλέψουμε και να παλέψουμε μαζί, να μείνουμε στη Δυτική Μακεδονία και να την μεταμορφώσουμε σε μία περιοχή άξια της Ιστορίας της, του φυσικού της πλούτου, της πατρίδας μας. Να αφήσουμε πίσω την απάθεια, την ισοπέδωση αξιών, τις μίζερες μέρες και να αλλάξουμε πορεία. Να παλέψουμε ενάντια στην ανεργία και στα προβλήματα της καθημερινότητας και να δημιουργήσουμε μαζί, γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Στο πρόσωπο του Γιώργου Κασαπίδη αλλά και στα μέλη του συνδυασμού αλλάζουμε πορεία αναγνωρίζω ανθρώπους που συνδυάζουν τη γνώση, την εμπειρία, τον ενθουσιασμό των νέων ανθρώπων, τη θέληση για δουλειά, την εντιμότητα. Κι αυτό είναι ενθαρρυντικό για την επόμενη ημέρα.

2) Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ως ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα,  ήταν τελικά μια αναγκαιότητα; Σας βρίσκει σύμφωνη όπως έγινε αυτή η συνένωση (ΤΕΙ – Πανεπιστημίου) κι αν ναι ή όχι, γιατί;

Η δημιουργία ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα στης Δυτική Μακεδονία είμαι πεπεισμένη ότι ήταν μία αναγκαιότητα.

Ο τρόπος όμως που έγινε αυτή η συνένωση δεν είναι ενθαρρυντικός. Δημιουργήθηκαν Τμήματα που δεν τα είχαμε συζητήσει, Τμήματα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού της Δυτικής Μακεδονίας, Τμήματα που δεν πληρούν ακαδημαϊκές προδιαγραφές, Τμήματα που είναι πολύ δύσκολο να υποστηριχθούν από το ενεργό μας δυναμικό, ίσως και από τις υποδομές των δύο συνενωμένων Ιδρυμάτων. Ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας ενός Ιδρύματος δε μπορεί και δεν πρέπει να καθορίζεται από ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Παράλληλα δεν υπάρχει μέριμνα για νέες θέσεις προσωπικού και για επιπλέον κονδύλια. Υπάρχουν βέβαια εξαγγελίες επ’ αυτού αλλά μέχρι να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες αυτές πως θα ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα μας;

3)  Επί χρόνια ακούμε για τη σύνδεση των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας και την τοπική αγορά της περιοχής, μέσα από μια σειρά δράσεων με αμφίδρομα οφέλη, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί το συγκεκριμένο ζητούμενο, τουλάχιστον στον επιθυμητό βαθμό. Τι νομίζετε κατά την άποψή σας ότι έφταιξε και πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τα της συνένωσης και τη νέα μορφή του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας;

Τα δύο Ιδρύματα της περιοχής μας, τα προηγούμενα χρόνια μετά από μία μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας μέχρι το 2010, αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και προβλήματα στελέχωσης σε επιστημονικό επίπεδο. Παράλληλα η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή δεν κατάφερε να προωθήσει τις δράσεις εκείνες του ΕΣΠΑ 2014-2020 που θα στηρίξουν τη συνεργασία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των παραγωγικών επιχειρήσεων, προς όφελος πάντα των πολιτών μας και της ποιότητας ζωής τους. Και υπάρχει βέβαια πάντα και η καχυποψία με την οποία μερικές φορές αντιμετωπίζονται προσεγγίσεις και δράσεις, λόγω λίγων και μεμονωμένων προσπαθειών συνεργασία που δεν τελεσφόρησαν στο παρελθόν.

Πιστεύω ότι η νέα μορφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που συνενώνει πλέον όλο το επιστημονικό δυναμικό των δύο Ιδρυμάτων αλλά και η νέα Περιφερειακή Αρχή που θα προκύψει σε λίγες ημέρες έχουν όλα τα εχέγγυα να συνεργαστούν και να προωθήσουν όλες εκείνες τις δράσεις που χρειάζεται ο τόπος μας και οι πολίτες του για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της επιχειρηματικότητας.

4) Ακούμε διαρκώς για καινοτομία. Εσείς ως ένας άνθρωπος της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα μπορούσατε να μας αναφέρετε, ενδεικτικά, κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, κατόπιν συνεργασίας της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ή δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική;

Μιλήσαμε και μιλάμε για τη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων. Είναι μία δράση που θα επιτρέψει σε νέους επιχειρηματίες, μέσα από τις δομές του Ιδρύματος μας, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα οργανώνοντας τις επιχειρηματικές τους ιδέες και κάνοντας τες πράξη. Κάποια στιγμή, γιατί το συζητούμε χρόνια, θα πρέπει η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας να το κάνει πράξη. Στα δύο συνενωμένα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας, είμαστε έτοιμοι να το υποδεχτούμε και να το στηρίξουμε από καιρό.

Ο αγροτικός τομέας που μπορεί να στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία της περιοχής χρειάζεται οργανωτικές και στοχευμένες δράσεις. Η Περιφέρεια σε συνεργασία καταρχήν με το Τμήμα Γεωπονίας του ΠΔΜ αλλά και με οικονομικά Τμήματα του Ιδρύματος μας, μπορεί να στηρίξει δράσεις εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων των αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων της περιοχής σε αγορές του εξωτερικού. Μπορεί να στηρίξει τη δημιουργία του σήματος ποιότητας των προϊόντων μας και την αναγνωρισιμότητα τους στις αγορές, μπορεί να στηρίξει δράσεις μεταποίησης των πρωτογενών προϊόντων, ώστε να μετατρέπονται σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας.

Η Βουλγαρία που είναι σήμερα ηγέτιδα χώρα στον τομέα των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών, συνεργάστηκε με τα πανεπιστημιακά της Ιδρύματα, μια συνεργασία που έχει διάρκεια πέραν των 50 ετών, για να το επιτύχει. Παλιότερα υπήρχαν διακρατικές συμφωνίες και προγράμματα ανταλλαγής αγροτικών αντί βιομηχανικών προϊόντων με χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Σήμερα στην αγορά της Ελλάδας πωλούνται τομάτες πολωνικής παραγωγής. Το αγροτικό μας μοντέλο χρειάζεται αναδιάρθρωση και νέες ιδέες.

Η δημιουργία, λοιπόν, Ινστιτούτου Έρευνας και Προώθησης καινοτόμων αγροδιατροφικών προϊόντων είναι μία αναγκαιότητα για την Περιφέρειά μας, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί από το Πανεπιστημιακό μας ίδρυμα. Ας μελετήσουμε το αγροτικό θαύμα της Ολλανδίας κι ας παραδειγματιστούμε από αυτό.

Επίσης σημαντικές θεωρώ ότι μπορεί να είναι και οι δράσεις, σε συνεργασία των δύο φορέων, της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτοποίησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της δια Βίου Εκπαίδευσης και Μάθησης του επαγγελματικού δυναμικού της Περιφέρειάς μας.

5) Kαθημερινά έρχεστε σε επαφή με νέα παιδιά, αυριανούς επιστήμονες, ακούτε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους.  Τι θα λέγατε σε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους, από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας που, λόγω επαγγελματικών δυσκολιών, επιλέγουν ή σκέπτονται να φύγουν στο εξωτερικό; Η επόμενη μέρα με τον Γιώργο Κασαπίδη στο τιμόνι της Περιφερειακής Αρχής, εφόσον τον εκλέξουν οι πολίτες, σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό κι ελπιδοφόρο κι αν ναι, γιατί;

Αυτό που λέω κάθε μέρα στους φοιτητές μου είναι ότι πρέπει να αγωνίζονται γι’ αυτά που θέλουν, γι’ αυτά που δεν τους αρέσουν γι’ αυτά που τους ενοχλούν, γι’ αυτά που πιστεύουν. Η απάθεια δε βοηθά αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, η απάθεια είναι σύμμαχος αυτών που θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα.

Ο Γιώργος ο Κασαπίδης και ο συνδυασμός αλλάζουμε πορεία έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για τη Δυτική Μακεδονία που κύριος στόχος του είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των πολιτών της Περιφέρειας μας με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στήριξη και ενίσχυση των αγροτικών δράσεων των συντοπιτών μας, παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα, ενίσχυση του πολιτιστικών δράσεων. Τα μέλη του συνδυασμού αλλάζουμε πορεία είναι άνθρωποι με εμπειρία αλλά κυρίως είναι νέα πρόσωπα, επιστήμονες με γνώσεις κι όρεξη να δουλέψουν και να υλοποιήσουν τις προτάσεις μας για την αναδιοργάνωση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην προσπάθεια αυτή θα χρειαστούμε αρωγούς όλους τους πολίτες της Περιφέρειας και κυρίως τους νέους ανθρώπους, που δυστυχώς αναγκάζονται να επιλέξουν τη μετανάστευση γι’ ένα καλύτερο αύριο.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

6) Υπήρξατε μεταδιδακτορική υπότροφος στα εργαστήρια Ανοσολογίας και Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και για τρία έτη στο Τμήμα Νευρο-Ογκολογίας του αντικαρκινικού κέντρου M.D. Anderson, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον των Η.Π.Α.. Επιπροσθέτως εργαστήκατε για 2 έτη ως ερευνήτρια Δ’ βαθμίδας στο Νευρο-Χειρουργικό Ινστιτούτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μιλήστε μας λίγο για το επίπεδο γενικότερα της Υγείας και των νοσοκομείων μας στη Δ. Μακεδονία και ποια μπορεί να είναι η συμβολή της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας ώστε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;

Η ερευνητική μου ενασχόλησή μου για πολλά χρόνια με θέματα στον τομέα της υγείας ήταν σε βασικό επίπεδο – εργαστηριακή έρευνα δηλαδή – και δεν υπήρξε ενασχόληση σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και Περίθαλψης, δεν είμαι άλλωστε γιατρός. Σαν πολίτης όμως της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία έχω επιστρέψει και ζω από το 2003, βλέπω και αντιλαμβάνομαι καθημερινά την προσπάθεια όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της περιοχής να υπερβάλλει εαυτόν για να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στο χώρο της Υγείας. Αυτό όμως δε φτάνει. Χρειάζονται κονδύλια, χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, χρειάζεται πραγματική κοινωνική πολιτική, με καίριες και πραγματικές παρεμβάσεις. Δυστυχώς σήμερα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας μας υπολείπονται σε στελεχιακό δυναμικό, σε κονδύλια και εξοπλισμό.

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού αλλάζουμε πορεία υπάρχει μελετημένο σχέδιο δράσης απέναντι σε θέματα Υγείας και βελτίωσης της παρεχόμενων Υπηρεσιών και καλώ όλους να το μελετήσουν κι ίσως, γιατί όχι, να καταθέσουν και τη δική τους πρόταση.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας απαιτεί τη δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό να επιτευχθεί. Οι πολίτες όμως της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δικαιούνται την άριστη παροχή υπηρεσιών Υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι στο Πανεπιστήμιο μας θα λειτουργήσει Σχολή Επιστημών Υγείας, η οποία μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα αυτό και από την άλλη, της είναι αναγκαίο για την ολοκληρωμένη της ανάπτυξη.

7) O επικεφαλής του συνδυασμού σας έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζοντας, με δηκτικό λόγο, στις προεκλογικές του ομιλίες, την αντίθεσή του. Πώς κρίνετε, εσείς, τη Συμφωνία; Οι φόβοι που εκφράζονται για γλώσσα κι εθνότητα μπορούν, στο μέλλον, να δημιουργήσουν προβλήματα στη χώρα μας και δη στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, που συνορεύει με το εν λόγω κράτος;

Η ιστορία της Μακεδονίας είναι η ιστορία μας, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της πατρίδας μας, της Ελλάδας. Την ιστορία μας πρέπει να τη διαφυλάσσουμε, να την τιμούμε και να μην τη χαρίζουμε σε κανέναν.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία για την οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημερωθεί από επίσημα χείλη με λεπτομέρεια και σαφήνεια για τα οφέλη που απορρέουν εξ αυτής για την χώρα μας. Δεν γνωρίζω πόσο ενδελεχώς μελετήθηκαν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συμφωνίας, αν αναλύθηκαν τα υπέρ και τα κατά σε βάθος.

Το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, πιστεύω ότι έπρεπε να το διαχειριστούμε ως κράτος, με μεγαλύτερη σοβαρότητα, γνώση της Ιστορίας μας και φυσικά της μακροχρόνιας παρελκυστικής πολιτικής των γειτόνων μας. Και πραγματικά φοβούμαι ότι μακροπρόθεσμα η Περιφέρεια μας αλλά και η χώρα μας θα αντιμετωπίσουν αρκετά και σημαντικά προβλήματα.

8) Πώς κρίνετε το έργο της σημερινής Περιφερειακής Αρχής. Πού πέτυχε και πού απέτυχε, κατά την προσωπική σας άποψη;

Αναρωτιέμαι πολύ καιρό τώρα: υπάρχουν επιτυχημένες παρεμβάσεις και ποιες είναι αυτές; Χρειάζεται ίσως η απελθούσα αρχή να μας ανακοινώσει τον συνολικό απολογισμό του έργου της, για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το έργο της. Θα ήθελα όμως να δω καταρχήν ποιος ήταν ο στόχος και στη συνέχεια ποιο ήταν το αποτέλεσμα που επετεύχθη.

Όσον αφορά στις μεγάλες αποτυχίες της σημερινής περιφερειακής αρχής, κατά την προσωπική μου άποψη, συμπεριλαμβάνονται η αδυναμία δημιουργίας δράσεων ανάσχεσης της ανεργίας, η αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 περιλαμβάνει κονδύλια των οποίων οι δράσεις θα μπορούσαν να ανακουφίσουν και να συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει την περιφέρεια μας. Είναι κονδύλια που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουν υποδομές ανάπτυξης για την περιοχή μας. Μέσα από τις δράσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας δημιουργούνται και οι θέσεις εργασίας που η κοινωνία έχει τόση ανάγκη.

9) H περιοχή μας διανύει μια κρίσιμη περίοδο καθώς οι εξελίξεις γύρω από το λιγνίτη είναι ραγδαίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της περιοχής. Ποια είναι η άποψή σας, για την επόμενη μέρα, για το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε;

Το παραγωγικό μοντέλο της Περιφέρειά μας θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με ενίσχυση ολοκληρωμένων τουριστικών δράσεων.

10) Στην περίπτωση που εκλεγείτε περιφερειακή σύμβουλος κι ο συνδυασμός αναλάβει τη διοίκηση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, με ποιον τομέα θα επιθυμούσατε να ασχοληθείτε, πιστεύοντας ότι εκεί μπορείτε να τα καταφέρετε καλύτερα;

Οι τομείς που με ενδιαφέρουν και στους οποίους πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω με τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς επίσης και οι δράσεις που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μας.

11) Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, σε αυτές τις εκλογές, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;

Με την εμπειρία που έχω αποκτήσει μέχρι σήμερα από τις διοικητικές θέσεις που έχω θητεύσει πιστεύω ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα αν η νοοτροπία εξακολουθήσει να υπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα, αν δεν αναπτυχθεί κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στη διοίκηση είτε των Δήμων είτε της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Παρασκευή Μητλιάγκα – Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με  το συνδυασμό “Αλλάζουμε Πορεία” του Γιώργου Κασαπίδη

kozan.gr

Μείνετε συντονισμένοι