kozan.gr: Συνέντευξη: Ο Φώτης Τσαμπούρης μιλά στο kozan.gr σχετικά με την υποψηφιότητά του στο Δήμο Κοζάνης, με το συνδυασμό «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» του Λευτέρη Ιωαννίδη

21 Μάιος 2019
08:25
Κανένα σχόλιο

 

1) Γιατί επιλέξατε το συνδυασμό “Κοζάνη – Τόπος να Ζεις” και τον Λευτέρη Ιωαννίδη, σε αυτή την πρώτη ενασχόλησή σας με την αυτοδιοίκηση;

Συμμετέχω για πρώτη φορά στις εκλογές για το Δήμο Κοζάνης αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες και την αγωνία της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, ότι η πόλη μας, ο Δήμος μας και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε ένα κομβικά ιστορικό σημείο, απόψεις που συμμερίζομαι απερίφραστα. Η νέα γενιά συμμετέχει στα κοινά, επειδή το μέλλον του τόπου εξαρτάται από τους ανθρώπους του, την ανιδιοτέλεια, το όραμα και τον αλληλοσεβασμό, με την διαδοχή των γενεών να έρχεται ως μια φυσιολογική εξέλιξη και ως μια προοδευτική συνέχεια της ίδιας της ζωής και της κοινωνίας. Ο Συνδυασμός «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» είναι μια Δημοτική Κίνηση Πολιτών από την ίδια την κοινωνία για την κοινωνία, με μοναδικό στόχο την προσφορά. Είναι ένα πολυσυλλεκτικό και δημοκρατικό σχήμα ανθρώπων από διαφορετική αφετηρία, με τον ίδιο όμως προορισμό, το κοινό καλό.

Η επιτυχία της Κίνησης έγκειται στις αξίες των ανθρώπων της, αλλά και του ίδιου το φορέα ως πολιτικού οργανισμού με κριτήρια την διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ισονομία και την αλληλεγγύη. Με εσωτερικές διαδικασίες που τηρούνται στο έπακρο, με στέρεες βάσεις που έχουν θέσει σημαντικοί άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία και προσφορά στην αυτοδιοίκηση από την ίδρυση της Κίνησης. Είναι ο μόνος συνδυασμός που δεν είναι προσωποπαγής και ανθρωποκεντρικός. Είναι ο συνδυασμός που τηρεί τις συμμετοχικές διαδικασίες για την λήψη σημαντικών αποφάσεων, που εκλέγει τον επικεφαλής του, σέβεται και συμμερίζεται τα μέλη, τους πολίτες και την κοινωνία. Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι μεταφέρονται ως αντίληψη, και ως νέα νοοτροπία και στην λειτουργία διοίκησης του Δήμου Κοζάνης. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλη τη χώρα και για αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι.

Δεν είναι λοιπόν ο συνδυασμός κάποιου, αλλά είναι ο συνδυασμός «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» με επικεφαλής τον Λευτέρη Ιωαννίδη και αυτό το σημείο έχει πραγματικά την σημασία του. Ενός ικανού ανθρώπου με κριτική σκέψη και μια επιτυχημένη πορεία στα κοινά του τόπου μας. Ενός νέου ανθρώπου που κατανοεί και αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις της εποχής, μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο Λευτέρης Ιωαννίδης ήταν αυτός που πρώτος έθεσε ως προτεραιότητα στην ατζέντα τον όρο «μεταλιγνιτική περίοδο», μια μεταβατική πραγματικότητα που ήδη βιώνει η περιοχή μας και θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχουμε προετοιμάσει υπεύθυνα. Επίσης σημαντικό, η λειτουργία του εσωτερικού κανονισμού της Κίνησης περί δύο θητειών από θέση ευθύνης για όλα τα μέλη και γενικότερα η λειτουργία των διαδικασιών στην πράξη. Αν μη τι άλλο, ο περιορισμός αυτός προάγει τον αλτρουισμό και την ευθύνη της προσφοράς στα κοινά, ενώ θέτει τον πολιτικό πολιτισμό σε άλλο επίπεδο. Είναι στοιχείο της δημοκρατίας ως ανανέωση και ως αντιμετώπιση του πολυκαιρισμένου κατεστημένου και των πελατειακών σχέσεων που αυτό πιθανόν δημιουργεί.

2) Είστε εκλεγμένος στη διοίκηση του ΕΒΕ Κοζάνης. Πώς ήταν η συνεργασία σας, μέχρι σήμερα, με το Δήμο Κοζάνης, αλλά και τι θα προσπαθήσετε να βελτιώσετε (τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε), στη σχέση των δύο φορέων, αν εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος;

Το ΕΒΕ Κοζάνης είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας για την ευρύτερη περιοχή ιστορικά, με έτος ίδρυσης το 1918, αλλά και ουσιαστικά, αφού λειτουργεί ως σύμβουλος του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στηρίζοντας τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις και προάγοντας παράλληλα το «επιχειρείν», όπου είναι και το ζητούμενο στην εποχή που διανύουμε. Η θεσμική συνεργασία του ΕΒΕ Κοζάνης με το μεγαλύτερο Δήμο της περιφέρειας μας, βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο με την από κοινού διοργάνωση δράσεων, αλλά και με την συμμετοχή του ΕΒΕ στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Κοζάνης με τεκμηριωμένες προτάσεις όπως π.χ. για το ΣΒΑΚ. Υπάρχουν βεβαίως και οι έξωθεν καλές μαρτυρίες της τοπικής αγοράς, δηλαδή από τοπικές επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΕΒΕ και προμηθευτές του Δήμου, ότι πλέον ο Δήμος Κοζάνης αποπληρώνει τους προμηθευτές του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (εντός πενήντα ημερών περίπου).

Κατά την προσωπική μου άποψη η νέα μεταλιγνιτική εποχή θα πρέπει να μας βρει ενωμένους. Την επoμένη των εκλογών θα πρέπει να υπάρχει μια ευρύτερη τοπική συμμαχία με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης, μεταξύ των τοπικών φορέων όπως είναι ο Δήμος, η Περιφέρεια, το ΕΒΕ (παραγωγικό επιμελητήριο), το ΟΕΕ, το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ (επιστημονικά επιμελητήρια), το Νέο Πανεπιστήμιο, η ΑΝΚΟ, οι σύλλογοι, οι λοιποί φορείς και κυρίως οι πολίτες, ούτως ώστε να χτίσουμε το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πλαίσιο για την περιοχή μας, όχι προσχηματικά αλλά ουσιαστικά. Υπό αυτό το πρίσμα θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για την υλοποίηση μιας δίκαιης μετάβασης για τον τόπο, καθώς και για την συνεργασία των φορέων, την ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρηματιών, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα με αναπτυξιακό πρόσημο για μια ευρύτερη κοινωνική ευημερία που μας αξίζει.

3) Είστε ένας άνθρωπος που έχετε ασχοληθεί με την εκπαίδευση, ως ωρομίσθιος εκπαιδευτής στα Ι.Ε.Κ. Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, καθώς κι ως εργαστηριακός συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ως εξωτερικός συνεργάτης του ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πώς είδατε τη συνένωση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας; Ήταν επιβεβλημένη ή έγινε βιαστικά; Ποια είναι η άποψή σας;

Κατά το παρελθόν έχω απασχοληθεί ως εκπαιδευτής στα Ι.Ε.Κ. Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, καθώς και ως εργαστηριακός συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, ενώ έχω αποφοιτήσει και από την ΑΣΠΑΙΤΕ Κοζάνης. Τα τελευταία χρόνια απασχολούμε ως εξωτερικός συνεργάτης στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο την Διαχείριση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Έτσι, μπορώ να έχω μια ειδικότερη και γενικότερη άποψη για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής μας.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι γενικότερα στην πόλη της Κοζάνης και ως πρωτεύουσα της περιφέρειας εδρεύουν μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων όπως είναι τα Ι.Ε.Κ., το Τ.Ε.Ι., το Πανεπιστήμιο, αλλά να μην ξεχνάμε ότι λειτουργούν επιπρόσθετα δομές της ΑΣΠΑΙΤΕ και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (όπου με παρέμβαση του Δημάρχου Λ. Ιωαννίδη και άλλων αιρετών παρέμεινε και αναβαθμίστηκε) στην πόλη μας. Αυτό το μίγμα εκπαιδευτικών δομών και υποδομών σε συνδυασμό με την Κοβεβντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και το νέο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ) όπως περιγράφεται στο νέο ΦΕΚ Ν. 4610/2019 μαζί με το Νέο Πανεπιστήμιο δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες, ώστε η πόλη της Κοζάνης αλλά και η ευρύτερη περιοχή να αναδειχθούν ως κέντρο ερευνών, γραμμάτων και τεχνών. Με την υλική διάσταση (σουβλάκια, γκαρσονιέρες, συνεδριακός τουρισμός) όπως ισχύει και σε όλες τις άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά κυρίως της άυλης διάστασης που είναι η μόρφωση, η επιστημονικότητα, η έρευνα, η δια βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση που προσδίδουν κύρος, όσμωση του τοπικού πληθυσμού με τα γράμματα και τις τέχνες και γενικότερα η διασύνδεση με την τοπική κοινωνία όπου μπορεί να επιφέρει μια νέα τοπική αναγέννηση στην κουλτούρα και την νοοτροπία της περιοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πόλη των Ιωαννίνων όπου η παρουσία του εκεί Πανεπιστημίου άλλαξε ριζικά το τοπικό γίγνεσθαι. Ιστορικά η πόλη μας έχει αποτελέσει αναγεννησιακή κοιτίδα, η οποία σε συνδυασμό με την επιχειρηματική εξωστρέφεια της τότε περιόδου είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της μέσα σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Μπορούμε συνεργατικά όλοι μαζί να το καταφέρουμε και πάλι. Ο Δήμος Κοζάνης θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια. Με στέρεα θεμέλια και οδηγό το Νέο Πανεπιστήμιο, την Κοβεβντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, τους λοιπούς εκπαιδευτικούς φορείς και τα πολιτιστικά μας χαρακτηριστικά μπορούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος. Οι συνενώσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια πραγματοποιούνται σε αρκετές περιφέρειες της χώρας την τελευταία περίοδο (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Ιόνια Νησιά κ.α.). Προσωπικά θεωρώ ότι σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον τόσο εγχώρια, όσο και διεθνώς η συνένωση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν και πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για ένα εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ελκυστικό και βιώσιμο ίδρυμα που θα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη.

Με σεβασμό στην ακαδημαϊκή κοινότητα και έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία είμαι πεπεισμένος ότι το Νέο Πανεπιστήμιο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ένας από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης για το Δήμο Κοζάνης, την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και τη χώρα. Ο Δήμος Κοζάνης και ο Δήμαρχος Λ. Ιωαννίδης συμμετείχε από την πρώτη στιγμή σε αυτό τον διάλογο σεβόμενος τα ακαδημαϊκά κριτήρια και συμβάλλοντας από την πλευρά του σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα για την περιοχή μας. Η όποια επιπλέον στήριξη του Νέου Πανεπιστημίου από τον Δήμο Κοζάνης θεωρείται και θα πρέπει να είναι δεδομένη με κάθε τρόπο.

4) Επειδή συμμετέχετε και στη διοίκηση του Εκθεσιακού Κέντρου Κοζάνης, που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Κοζάνης, πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε ο συγκεκριμένος φορέας να αξιοποιηθεί και τι είδους εκθέσεις πρέπει να πραγματοποιούνται εκεί; Ποια θα πρέπει να είναι η συμβολή του Δήμου Κοζάνης;

Είναι γεγονός ότι το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης στο δημοτικό διαμέρισμα στα Κοίλα, ανήκει χωροταξικά στο Δήμο Κοζάνης ενώ βρίσκεται σε μια στρατηγική γεωγραφικά θέση (άξονας Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, εγγύτητα από και προς την Εγνατία οδό, εγγύτητα με την υπό σύσταση μετά από δεκαετίες ΒΙΠΕ Κοζάνης), σε συνάρτηση με τις ήδη διαμορφωμένες υψηλού επιπέδου υφιστάμενες υποδομές αποτελεί ένα αναξιοποίητο περιουσιακό στοιχείο για την περιοχή. Είναι επίσης αλήθεια, ότι τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από διάφορα οικονομικά προβλήματα. Ως νέα προσωρινή διοίκηση αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό με τα λάθη του παρελθόντος.

Βρισκόμαστε πλέον στη φάση όπου το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης βρίσκεται σε τακτικό και διαχειριστικό έλεγχο από εταιρείες ορκωτών λογιστών, ώστε να έχουμε απτά και επίσημα στοιχεία για το ύψος του χρέους που έχει δημιουργηθεί από παλαιότερες, λάθος προσεγγίσεις. Υπολογίζουμε ότι ίσως μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε τα δεδομένα και τότε θα πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα επί του πρακτέου για το μέλλον του Εκθεσιακού, μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων στη μετοχική σύνθεση (ΕΒΕ, Περιφέρεια, Δήμος Κοζάνης). Ξεκάθαρα θα υπάρξουν δυο δυνητικές λύσεις: Πρώτη λύση είναι η εκκαθάριση της υπάρχουσας ΑΜΚΕ με την επωνυμία «Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης» και ταυτόχρονη πληρωμή οφειλών σε προμηθευτές και λοιπούς τρίτους και δεύτερη λύση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλη εννοείται πληρωμή οφειλών σε προμηθευτές και λοιπούς τρίτους. Όποια λύση και να επιλεχθεί όμως, η ουσία είναι η βιωσιμότητα του νέου φορέα που θα προκύψει. Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης με κάθε τρόπο, συνδιοργάνωση δράσεων, συμμετοχή σε εκθέσεις, οικονομική ενίσχυση στο μέτρο του δυνατού. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο, το θέμα είναι ο νέος φορέας που θα προκύψει να μπορεί να είναι βιώσιμος ως υποδομή και ως λειτουργία.

Για να είναι βιώσιμος ο νέος αυτός φορέας θα πρέπει με κάθε τρόπο να προβλεφθεί αρχικώς η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου για την μείωση των λειτουργικών εξόδων μέσω σχετικών προγραμμάτων για παράδειγμα, ίσως ακόμη και μέσω μια ειδικής συμφωνίας με την ΔΕΗ ΑΕ για την παροχή φθηνότερου ρεύματος, με αντάλλαγμα την προώθηση επωνυμίας της επιχείρησης. Προσωπικά εγώ, αλλά και ο συνδυασμός του Γιάννη Μητλιάγκα έχουμε καταθέσει από το 2018 στο Δ.Σ. του ΕΒΕ ένα προοίμιο μιας πρότασης όπου χαρακτηρίζουμε το νέο φορέα που θα προκύψει ως ένα διαδραστικό πολυχώρο συνέργειας, καινοτομίας, και ανάπτυξης. Επιγραμματικά, ο νέος φορέας θα πρέπει να διασφαλίζει πρωτίστως την βιωσιμότητα του, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προσφέρει λειτουργικότητα, αλληλεπίδραση, διασύνδεση και όραμα σε δυνητικά νέους αλλά και υφιστάμενους επιχειρηματίες. Θα πρέπει να διασφαλίζει την επιτυχημένη λειτουργία του, ώστε να αποτελέσει έναν εμβληματικό φορέα, κόμβο καινοτομίας και ανάπτυξης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τους τοπικούς κλάδους αιχμής και τις τάσεις της εποχής, όπου θα είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια, προσδίδοντας ταυτόχρονα κύρος, ευελιξία και διεισδυτικότητα στους συμμετέχοντες φορείς και τους ίδιους τους επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται στοχευμένες κλαδικές εκθέσεις με σταθερό προγραμματισμό. Με βάση και όλα τα παραπάνω και αναμένοντας τα δεδομένα του τακτικού και διαχειριστικού ελέγχου, βρισκόμαστε εν αναμονή του επιβεβλημένου διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα το προσεχές διάστημα.

5) H Koζάνη, αν και Πρωτεύουσα της Δ. Μακεδονίας, είναι μια πόλη, που σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις (Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα), με εξαίρεση την περίοδο των Αποκριών, δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για τουρίστες. Μπορεί να αλλάξει αυτό, υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες. Μπορείτε ενδεικτικά να μας αναφέρετε κάποιες προτάσεις σας;

Σαφώς και υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού. Καταρχάς υπάρχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα στην περιοχή. Η περίοδος των Αποκριών είναι το αποκορύφωμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης αλλά και της επισκεψιμότητας μεγάλου αριθμού τουριστών. Κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της λαϊκής παράδοσης. Θα μπορούσαμε ας πούμε να συζητήσουμε για μια ΚΟΙΝΣΕΠ με την συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων των φανών, ούτως ώστε να έχουν κέρδη από αυτό το κορυφαίο γεγονός τα οποία θα μπορούν να επανεπενδύουν ως ίδια κεφάλαια ξανά, ακριβώς για αυτό τον σκοπό με στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωση του κορυφαίου αυτού γεγονότος. Η οικονομική και όχι μόνο στήριξη του Δήμου θα μπορεί βεβαίως να συνεχίσει προσθετικά. Επίσης, τα Μωμοέρια, ένα ακόμη λαϊκό δρώμενο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας όπου μάλιστα βρίσκεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, πρέπει και μπορεί να οργανωθεί και να προβληθεί με περισσότερο βέλτιστες και σύγχρονες πρακτικές, με τρόπο με τον οποίο θα δίνει υπεραξία στην κληρονομιά και στον ίδιο τον τόπο.

Η λειτουργία του Νέου Πανεπιστημίου επίσης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση επισκεψιμότητας στην πόλη με την διοργάνωση Συνεδρίων και διάφορων δράσεων, όπου θα λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία για την περιοχή μέσω του συνεδριακού τουρισμού. Τα Μουσεία της περιοχής ακόμη θα μπορούσαν ίσως να προβληθούν με νέα τεχνολογικά μέσα στο πανελλήνιο, αλλά και στο εξωτερικό με στόχο την ανάδειξη τους μέσα από ένα οργανωμένο δίκτυο Μουσείων. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών τους επίσης με σύγχρονα μέσα θα μπορούσε να λειτουργήσει αθροιστικά.

Τέλος και όσον αφορά την εικόνα της πόλης προς τους επισκέπτες, βρίσκονται προς υλοποίηση έργα ανάπλασης που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης ριζικά. Η πρωτοβουλία του Open Mall σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο συνδυαστικά με την λειτουργία του ΣΒΑΚ μπορεί να προσδώσει μια νέα εικόνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου σε συνάρτηση με επιτυχημένες δράσεις όπως π.χ. «Λευκές Νύχτες», συναυλίες, κλπ, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για το μάρκετινγκ της πόλης στην πράξη. Στην ίδια κατεύθυνση και επί του πρακτέου, η ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη, η ανάπλαση του νέου χώρου της Λαϊκής αγοράς, η ανάπλαση των οδών Αριστοτέλους-Ολύμπου-Αρχελάου, η ολοκλήρωση μεταβίβασης και αξιοποίηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων, η παραχώρηση και αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, η δικτύωση και προβολή της πρωτογενούς παραγωγής (με επισκέψιμες μονάδες παραγωγής), η υλοποίηση της δεύτερης φάσης ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου και δημιουργία παιδικής χαράς για άτομα με αναπηρία, η ολοκλήρωση ανάπλασης και απόδοση του δάσους Κουρί, η ολοκλήρωση και λειτουργία του Μουσείου της Νέας Βιβλιοθήκης, η βελτίωση πολιτιστικών υποδομών στις τοπικές κοινότητες και άλλα πολλά δίνουν στο Δήμο Κοζάνης μια νέα λειτουργική και διαφορετική όψη για τους δημότες και τους επισκέπτες. Έργα όχι μεμονωμένα, έργα που αλλάζουν τον ιστό της πόλης σύμφωνα με ένα συνολικό σχεδιασμό, έργα που ανήκουν στους πολίτες. Η τοπική γαστρονομία μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν ειδικότερο ρόλο, πάντα σε συνάρτηση με τα προαναφερόμενα.

6) Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Πώς βλέπετε τα πρώτα της βήματα; Είστε ικανοποιημένος με τη μέχρι τώρα λειτουργία της και τι προτάσεις έχετε ώστε να αναπτύξει μια δυναμική που θα την κατατάξει στις πρώτες βιβλιοθήκες της χώρας;

Το 2014 η νυν Δημοτική αρχή παρέλαβε το έργο της Βιβλιοθήκης στο 30% της υλοποίησης του, χωρίς  επιχειρησιακό σχεδιασμό, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, χωρίς πλάνο λειτουργίας. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μετακόμιση επίσης ολοκληρώθηκε επιτυχώς και παραδόθηκε στους πολίτες οι οποίοι το έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, αφού η συμμετοχή του κόσμου καθημερινά είναι εντυπωσιακή. Είναι πράγματι ένα έργο που ανήκει σε όλους. Στα επόμενα χρόνια και με τη λειτουργία του Νέου Μουσείου η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης θα μετατραπεί  σταδιακά σε εθνικό φορέα των Γραμμάτων, μέσα και από την πολύ σημαντική συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Μια συνεργασία που μπορεί να την φέρει στο διεθνές προσκήνιο μέσα από σημαντικές δράσεις.

Η Βιβλιοθήκη αυτή περιέχει όλο τον τοπικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής από τα αναγεννησιακά και επαναστατικά της χρόνια και πρέπει να είναι οδηγός στις προκλήσεις του μέλλοντος. Η στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκεται σε καλό δρόμο, αφού ήδη από πέντε υπαλλήλους που είχε, στην Βιβλιοθήκη απασχολούνται πλέον ήδη δεκατρείς υπάλληλοι με κρατική δέσμευση ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Το τρίπτυχο Νέα Βιβλιοθήκη, Πολιτισμός, Νέο Πανεπιστήμιο μπορεί να εγκαθιδρύσει το Δήμο ως κέντρο πολιτισμού, γραμμάτων και τεχνών.

 

7) Τα ζητήματα καθημερινότητας είναι εκείνα στα οποία οι πολίτες ζητούν από τους υποψηφίους να δείξουν την περισσότερη προσοχή. Ένα από αυτά, τα τελευταία χρόνια, είναι και το ζήτημα των αδέσποτων. Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

Το ζήτημα των αδέσποτων είναι ένα πρόβλημα που όντως αντιμετωπίζει η πόλη εδώ και πολλά χρόνια. Από όσο γνωρίζω το νομικό πλαίσιο είναι λάθος δομημένο και σε κάποιες περιπτώσεις ασαφές, γεγονός το οποίο δημιουργεί διάφορα θέματα σε όλους τους επαρχιακούς δήμους της χώρας. Το 2014 δεν υπήρχε Κτηνιατρείο, ούτε σύγχρονος εξοπλισμός περισυλλογής. Πλέον, η έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου είναι θέμα χρόνου. Τα τελευταία χρόνια έχει ακόμη πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εμβολιασμών, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των στειρώσεων και των υιοθεσιών. Όλα αυτά συμβάλλουν εν μέρει στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων. Ο Λ. Ιωαννίδης δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα διεκδικήσει κεντρικά νομοθετικές ρυθμίσεις που θα συμφιλιώσουν το νόμο με την πραγματικότητα που ζούμε στην πόλη μας, αλλά και σε άλλους επαρχιακούς δήμους ώστε να λυθεί αυτό το χρόνιο ζήτημα.

8) Ξενία, σήμα κατατεθέν της πόλης επί πολλά χρόνια. Σήμερα ένα ερείπιο. Ποιες είναι οι προτάσεις σας, πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί;

Το Ξενία όπως και το Κουρί (του οποίου η ανάπλαση ήδη υλοποιείται) είναι δυο εμβληματικοί χώροι οι οποίοι δυστυχώς παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια αναξιοποίητοι. Είναι οι χώροι που όλοι μας έχουμε παιδικές και γενικότερα ευχάριστες αναμνήσεις. Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια με τις νεότερες γενιές διότι απλώς δεν έχουν προλάβει ακόμη να έχουν βιώματα σε αυτούς τους χώρους. Θα μπορούσε στο προσεχές μέλλον να αξιοποιηθεί με επίκεντρο τη νεολαία της πόλης, ως ένα κέντρο δημιουργίας και ψυχαγωγίας των νέων με δρώμενα θεάτρου, μουσικής χορού, ζωγραφικής, στοχασμού και πολιτικού λόγου. Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο έχει τελεσιδικήσει μετά από πολλά χρόνια αντεγκλήσεων και το οποίο βέβαια ανήκει εδώ και αρκετά χρόνια στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), γίνεται το τελευταίο διάστημα μια ρεαλιστική προσπάθεια για μια βιώσιμη λύση, βάσει μιας οικονομοτεχνικής μελέτης που έχει εκπονήσει ο Δήμος Κοζάνης.

9) Στην περίπτωση που εκλεγείτε, σε ποιον τομέα, ιδιαίτερα, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συμβάλλετε με τις γνώσεις και τις προτάσεις σας;

Σίγουρα βάσει σπουδών, επαγγελματικής ιδιότητας αλλά και της συμμετοχής μου στη διοίκηση του ΕΒΕ, θεωρώ ότι θα μπορούσα να συμβάλλω περισσότερο στον τομέα της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της προσέλκυσης επενδύσεων, στην αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων, στη στήριξη υφιστάμενων και νεοφυών επιχειρήσεων, στον τουρισμό, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και υποδομών για την απασχόληση των νέων. Για την συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, για μια δίκαιη μετάβαση και μια δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Από εκεί και πέρα είμαι έτοιμος να βοηθήσω σε οτιδήποτε μου ζητηθεί και μπορώ να προσφέρω για το καλό αυτού του τόπου.

10) Έχετε ξεκινήσει τις περιοδείες με το συνδυασμό αλλά και τις προσωπικές επαφές. Ποιο είναι το κλίμα για το συνδυασμό σας και για εσάς προσωπικά. Τι σας λέει ο κόσμος; Σε τι σας ζητούν να δώσετε βαρύτητα, την επόμενη μέρα;

Γενικότερα ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια του συνδυασμού «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» και του Λ. Ιωαννίδη. θέλει να βλέπει τους νέους να μπαίνουν μπροστά, ενώ έχει καταλάβει ότι έχουν αλλάξει πολλά και σημαντικά πράγματα κατά την τελευταία περίοδο διοίκησης του Δήμου Κοζάνης και αυτό το αναγνωρίζει. Ειδική αναφορά γίνεται στο μεγάλο έργο του νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου και στην αλλαγή λειτουργίας και νοοτροπίας των υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης. Από εκεί και πέρα γίνεται διάλογος για την καθημερινότητα του πολίτη, όπου βεβαίως Δήμος σημαίνει καθημερινότητα. Ο Δήμος οφείλει να στέκεται δίπλα στα καθημερινά προβλήματα και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, έτσι οφείλουμε να δίνουμε λύσεις και να είμαστε ευέλικτοι ακόμη και αν αναπροσαρμόζουμε κάποιον ήδη υπάρχον σχεδιασμό. Κλείνοντας, μπορώ να πω ότι κυρίαρχη και έκδηλη είναι η ανησυχία των πολιτών για το αύριο του τόπου μας. Μεταπολεμικά έχουμε προσφέρει τα πάντα στην εθνική οικονομία ως περιοχή. Το ανθρώπινο δυναμικό, την υγεία, τη γη μας, λαμβάνοντας πίσω ελάχιστα έως μηδαμινά. Η δίκαιη μετάβαση για την περιοχή μας θα πρέπει να γίνει εθνικό ζήτημα διεκδικώντας τεκμηριωμένα αυτά που μας αξίζουν. Και αυτά που μας αξίζουν είναι πάρα πολλά.

kozan.gr

Μείνετε συντονισμένοι