Συνέντευξη στο kozan.gr: Η Kατερίνα Δαδαμόγια, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Γ. Κασαπίδη στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, μιλά για την υποψηφιότητά της

21 Μάιος 2019
08:45

1) Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση και να είστε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος;

Ήταν μια συγκυρία παραγόντων που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την επιθυμία μου να προσφέρω στον τόπο μου, νιώθοντας ετοιμότητα. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι πιο αποδοτική όταν αποτελεί ουσιαστική ανάγκη ενός ανθρώπου να συμβάλλει στην πρόοδο και την εξέλιξη. Από εκεί και πέρα, σίγουρα το πρόσωπο του Γιώργου Κασαπίδη ήταν καταλυτικός παράγοντας για να είμαι σήμερα υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, αφού θεωρώ ότι συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου με τον οποίο μπορώ να συνεργαστώ αποτελεσματικά και ουσιαστικά.

2) Γιατί επιλέξατε το συνδυασμό “αλλάζουμε πορεία” και τον Γιώργο Κασαπίδη; Ήταν δική σας επιθυμία ή δεχτήκατε πρόταση;

Ήταν επιθυμία μου να στηρίξω τον Γιώργο Κασαπίδη στην προσπάθειά του αυτή με όποιο τρόπο έκρινε ο ίδιος ότι θα είναι πιο αποτελεσματικός. Γνωρίζω καλά οτι με τον Γιώργο Κασαπίδη μπορώ να συνεργαστώ κι ότι μοιραζόμαστε κοινό όραμα για την αναπτυξιακή πολιτική της περιφέρειας. Η πρότασή του συνέπεσε με την δική μου επιθυμία να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση. Η διάθεσή του να συνεργαστεί τόσο με έμπειρα στελέχη όσο και με πρόσωπα πρωτοεμφανιζόμενα στο χώρο της αυτοδιοίκησης αλλά με δυνατότητες προσφοράς, έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην απόφασή μου να συμπορευθώ μαζί του.

3) Έχετε εικόνα της κατάστασης των προβλημάτων της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας; Σε ποιους τομείς, κατά την άποψή σας, πρέπει να δοθεί βαρύτητα από το συνδυασμό σας, στην περίπτωση που σας εμπιστευτούν οι πολίτες;

Το βασικότερο πρόβλημα της Περιφέρειάς μας αυτήν την περίοδο είναι η ανεργία, η οποία βρίσκεται σε ποσοστά μεγαλύτερα απο το μέσο όρο της χώρας μας.Επακόλουθο της ανεργίας είναι η εγκατάλειψη της περιοχής από παραγωγικούς ανθρώπους και ειδικά νέους. Αυτό σημαίνει οτι αν συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό θα βιώσουμε στο μέλλον τις συνέπειες ενός ολοένα αυξανόμενου δημογραφικού προβλήματος. Το πρώτο θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η νέα Περιφερειακή Αρχή είναι η μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Θεωρώ ότι ο πρωτογενής τομέας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελούν βασικούς άξονες πολιτικής, στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα. Σημαντικό είναι να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στους τομείς της μεταποίησης και της εμπορίας των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή μας, με στόχο την εξωστρέφεια.

4) Έχετε ασχοληθεί με τον τομέα της εκπαίδευσης. Ποια είναι η άποψή σας για τη συνένωση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας. Ορθώς έγινε, θα έπρεπε να γίνει αργότερα, υπό άλλες συνθήκες, με περισσότερη διαβούλευση κι υπό άλλους όρους; Θεωρείτε ότι αυτή η συνένωση λειτουργεί εις βάρος του ενός ιδρύματος απέναντι στο άλλο ή το ίδρυμα που θα προκύψει θα είναι ισχυρότερο; Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Η συνένωση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει γίνει χωρίς ώριμο σχέδιο και χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις λειτουργίας του νέου πανεπιστημίου. Το νέο ίδρυμα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες τόσο στο διοικητικό και λειτουργικό μέρος όσο και σε αυτό της προσέλκυσης και παραμονής των νέων φοιτητών. Δυστυχώς δεν φαίνεται πίσω από όλα αυτά να υπάρχει ένα μελετημένο σχέδιο, μια στρατηγική για την πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας. Δεν παύει όμως το νέο πανεπιστήμιο να αποτελεί μια δημόσια επένδυση και μια ευκαιρία για την περιοχή μας. Το στοίχημα του νέου πανεπιστημίου είναι να καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να λειτουργήσει σε σύνδεση με την τοπική κοινωνία ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αυτής. Η βιωσιμότητα της περιφερειακής οικονομίας μπορεί να σχετίζεται με τη δράση του πανεπιστημίου αφού η γνώση και η έρευνα οδηγούν στην καινοτομία, η οποία με τη σειρά της προσδίδει προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες και προάγει ταχύτερα την οικονομική ανάπτυξη. Άρα λοιπόν πρέπει να βοηθήσουμε το νέο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει και να γίνει ισχυρός πόλος έλξης φοιτητών.

5) Aν και για το πρόβλημα των αδεσπότων αρμόδιοι είναι, κατά βάση, οι Δήμοι, ως κτηνίατρος, θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας για το θέμα. Τι φταίει και διαρκώς διογκώνεται το πρόβλημα και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Η παρουσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο δρόμο επιβάλλεται από το νομοθετικό πλαίσιο, υπό την έννοια ότι ο νόμος ορίζει την επανένταξη των αδέσποτων ζώων ως τελευταία ενέργεια διαχείρισης μετά τη στείρωσή τους. Αυτό δημιουργεί κάποιες φορές προβλήματα τόσο στους ανθρώπους όσο και στα αδέσποτα ζώα. Η τροποποίηση του νόμου μπορεί να δώσει λύση σε κάποια προβλήματα, αρκεί να προκύψει έπειτα από εξαντλητικό διάλογο με φορείς, σωματεία και κοινωνία ώστε να είναι κοινής αποδοχής. Σε κάθε περίπτωση το βασικό ζητούμενο στο θέμα των αδέσποτων είναι να κλείσει η “κάνουλα” που δημιουργεί νέα αδέσποτα ζώα. Το νομικό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χάραξη ιδιαίτερης στρατηγικής από τον κάθε φορέα.

Η Περιφέρεια έχει λόγο στο θέμα τον αδέσποτων στο αντικείμενο της αδειοδότησης και του ελέγχου των καταφυγίων και σε θέματα ευζωίας και ζωοανθρωπονόσων.Θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει προγράμματα εκπαίδευσης σε σχολεία, σε συνεργασία με τους Δήμους, ώστε να καλλιεργήσει στη νέα γενιά κουλτούρα υπεύθυνης φιλοζωίας και σεβασμού προς τους ανθρώπους και τα ζώα.

6) Yπήρξατε μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών και Οπωροκηπευτικών Βοΐου κατά την περίοδο 2013-2017. Από την εμπειρία σας, τι θα λέγατε σ’ έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο τομέα. Αξίζει, υπάρχουν προοπτικές ή απαιτούνται ακόμη πολλά βήματα σε επίπεδο οργάνωσης και στήριξης από την πολιτεία ώστε να στραφεί και να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών είναι ένας τομέας της πρωτογενούς παραγωγής ελκυστικός για τους νέους ανθρώπους. Δεν απαιτεί ως επί το πλείστον ιδιαίτερες καλλιεργητικές γνώσεις και μπορεί να αποτελεί και παράλληλη απασχόληση . Δεν παύει να είναι όμως αγροτική εργασία με απαιτήσεις σε συγκεκριμένες περιόδους χωρίς περιθώρια για αναβολές. Αυτά πάντοτε τα λέμε σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. Περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν πολλά και θεωρώ ότι θα παίξει κυρίαρχο ρόλο τα επόμενα χρόνια στην πρωτογενή παραγωγή. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς πριν κάνουμε την επένδυση για την εγκατάσταση νέων καλλιεργειών. Και εδώ είναι που η περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει, στην εξεύρεση αγορών μέσω στρατηγικού σχεδίου marketing. Τα αρωματικά φυτά όμως είναι κάτι παραπάνω από μια απλή καλλιέργεια. Η μεταποίησή τους και επένδυση στην έρευνα σχετικά με τις ιδιότητές τους μπορεί να εκτοξεύσει τα κέρδη μέσω προστιθέμενης αξίας. Η αξιοποίηση του πλούτου των αρωματικών φυτών της περιφέρειάς μας αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματός μας και στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η καλλιέργεια και μεταποίηση των αρωματικών φυτών να αποτελέσει στοιχείο της ταυτότητάς της περιοχής μας.

7) Ακούμε όλους να μιλάνε για ανάπτυξη, αλλά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λέξη ως ένα σύνθημα και τίποτα περισσότερο. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες συγκεκριμένες δράσεις – ενέργειες που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην περιοχή κάνοντας πράξη, επί της ουσίας, το αναπτυξιακό ζητούμενο;

Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό άξονα ανάπτυξης. Εξωστρέφεια στον αγροδιατροφικό τόμεα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Διαθέτουμε δυνάμεις τόσο σε φυσικούς πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό που όμως πάσχουν από έλλειψη συντονισμού. Με χάραξη κατάλληλης στρατηγικής μπορούμε να κατευθύνουμε τις δυνάμεις μας σε εξωστρεφείς δράσεις που θα μας βάλουν σε νέες αγορές και θα φέρουν κέρδη και ανάπτυξη. Η καθιέρωση ενός σήματος ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων π.χ. μπορεί να βοηθήσει τις εξαγωγές και να φέρει ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων μπορεί επίσης να φέρει ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις κυκλικής οικονομίας μπορούν να συμβάλλουν και αυτές στην ανάπτυξη στην περιοχή μας, οι οποίες αξιοποιώντας “άχρηστα” προϊόντα άλλων δραστηριοτήτων παράγουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Η κυκλική οικονομία δεν απαιτεί πάντοτε μεγάλα αρχικά κεφάλαια και απορροφά επιστημονικό δυναμικό κάτι το οποίο η περιοχή μας και η χώρα μας γενικότερα διαθέτει. Άρα είναι ένα μοντέλο οικονομίας που συνάδει με τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και παρέχει ευκαιρίες και δυνατότητες αξιοποίησης πόρων.

8) H περιοχή μας διανύει μια κρίσιμη περίοδο καθώς οι εξελίξεις γύρω από το λιγνίτη είναι ραγδαίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της περιοχής. Ποια είναι η άποψή σας στο συγκεκριμένο θέμα και πώς πρέπει να ενεργήσουμε ώστε η Δ. Μακεδονία και δη η Π.Ε. Κοζάνης να παραμείνει το ενεργειακό κέντρο της χώρας;

Το βασικότερο είναι να χαράξουμε μια στρατηγική για το πώς θέλουμε να δούμε τη Δυτική Μακεδονία μελλοντικά. Και αυτό απαιτεί διάλογο με πολλούς φορείς. Η περιοχή μας έχτισε μια κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα γύρω από το λιγνίτη και σταδιακά χάνει τα ερείσματά της. Χρειαζόμαστε ένα ποιοτικό άλμα για την οικονομία μας με ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο οι δημόσιες παρεμβάσεις είναι αυτές που μπορούν να επιφέρουν τις πλέον ουσιαστικές και μακρόπνοες λύσεις. Αν θέλουμε να παραμείνουμε ενεργειακό κέντρο θα πρέπει παράλληλα να στραφούμε και σε παραγωγή άλλων μορφών ενέργειας και να τη συνδέσουμε με έρευνα και καινοτομία, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Πολιτεία ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν την περιοχή μας να παραμείνει στο προσκήνιο.

9) Η Π.Ε. Κοζάνης, σε σχέση με τις Π.Ε. Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας είναι εκείνη που υστερεί, σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα τουριστών; Γιατί συμβαίνει αυτό κι αν κατά τη γνώμη σας μπορεί να αλλάξει και με ποιους τρόπους;

Προκειμένου να προσελκύσουμε τουρίστες σε μια περιοχή χρειάζεται μια στρατηγική η οποία θα στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Τα Γρεβενά, η Καστοριά και η Φλώρινα έχουν μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον γιατί ακριβώς προωθήθηκαν κάποια πλεονεκτήματά τους πχ λίμνη, χιονοδρομικά κέντρα κλπ. Αυτό δεν συνέβη στην Κοζάνη. Τα μουσεία, τα ορυχεία, τα αρχοντικά, τα μοναστήρια,η βιβλιοθήκη, ο αθλητισμός, τα μονοπάτια, τα τοπικά προϊόντα, το γλωσσικό ιδίωμα, τα λαογραφικά έθιμα και η ιστορία μας και φυσικά το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό είναι μερικές μόνο από τις “πρώτες ύλες” που διαθέτουμε για την παραγωγή ενός πετυχημένου “τουριστικού προϊόντος”. Αυτό που λείπει είναι η χάραξη στόχευσης που θα συνδυάσει επιτυχώς όλα αυτά τα στοιχεία και θα προάγει τον τουρισμό κατά θεματική περιοχή πχ θρησκευτικός, εκπαιδευτικός, αγροτουρισμός κ.α. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Π.Ε. Κοζάνης. Η περιφέρειά μας στο σύνολό της έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης οι οποίες στην παρούσα φάση δεν είναι ενεργοποιημένες. Είμαστε μια περιφέρεια που δεν έχει κορεστεί στον τομέα του τουρισμού και αυτό από μόνο του αποτελεί μια πρόκληση που εφόσον διαχειριστεί με σχέδιο, γνώση, διάλογο και συνεργασία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

10) Πώς κρίνετε το έργο της σημερινής Περιφερειακής Αρχής; Πού πέτυχε και πού απέτυχε;

Θεωρώ ότι δεν καταπιάστηκε στο βαθμό που όφειλε με την πλειοψηφία των προβλημάτων της περιοχής μας και χάσαμε ευκαιρίες ανάπτυξης. Η αποτίμηση του έργου μιας περιφερειακής αρχής πρέπει να γίνεται και με νούμερα. Το ποσοστό της ανεργίας στην περιφέρειά μας είναι το μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι η νυν περιφερειακή αρχή δεν λειτούργησε αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση μείωσης της ανεργίας. Δεν κατάφερε να δώσει προοπτική απασχόλησης στους νέους και κίνητρα ώστε να ονειρευτούν το μέλλον τους στη Δυτική Μακεδονία.

Ο πρωτογενής τομέας, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας, δεν υποστηρίχθηκε. Δεν υπήρξε στρατηγική για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δεν πραγματοποιήθηκαν αξιόλογες παρεμβάσεις που να συμβάλλουν θετικά στην οικονομικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (π.χ. αρδευτικά έργα). Από την άλλη, δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε τα παραγόμενα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα να μεταποιούνται στην περιοχή μας και έτσι χάθηκαν θέσεις εργασίας.

Δυστυχώς τα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία δεν αξιοποιήθηκαν όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα η περιφέρειά μας να είναι ουραγός στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ αφού έχει δαπανήσει πολύ μικρό ποσοστό των χρημάτων που της αναλογούν.

11) Η απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί στις επικείμενες εκλογές θα αναβαθμίσει την Αυτοδιοίκηση ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, με συναλλαγές και συνδιαλλαγές ή ακόμη και με αδιέξοδα;

Η απλή αναλογική προωθεί τη συνεργασία στην αυτοδιοίκηση άρα εκ προοιμίου δεν γίνεται να είμαστε αρνητικοί σε αυτή την ιδέα. Προϋπόθεση όμως επιτυχίας της απλής αναλογικής είναι η κουλτούρα συνεργασίας και η σύγκλιση προγραμμάτων. Αυτό δεν καλλιεργήθηκε πριν την ψήφιση του νόμου της απλής αναλογικής ώστε να είναι σε ετοιμότητα η κοινωνία, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος έλλειψης αποτελεσματικής συνεργασίας . Οι επικεφαλής των συνδυασμών οφείλουν να προτάξουν το κοινό όφελος έναντι οποιονδήποτε άλλων πολιτικών σκοπιμοτήτων και να κάνουν συνεργασίες που θα υπηρετήσουν τον πολίτη με τον καλύτερο τρόπο, αφού αυτός είναι ο τελικός στόχος.

12)Έχετε ξεκινήσει τις περιοδείες με το συνδυασμό αλλά και τις προσωπικές σας επαφές με τους πολίτες. Ποιο είναι το κλίμα για το συνδυασμό σας και για εσάς προσωπικά. Τι σας λέει ο κόσμος;

Το πρόσωπο του Γιώργου Κασαπίδη συγκεντρώνει πολλά θετικά σχόλια και εισπράττουμε την αγάπη του κόσμου καθημερινά. Είναι χρόνια στην πολιτική σκηνή και έχει αποδείξει ότι θέτει ως προτεραιότητα τον τόπο του. Προσωπικά, επειδή ανήκω στο νέο δυναμικό του συνδυασμού, προσπαθώ να επικοινωνώ όσο περισσότερο γίνεται με τους πολίτες ώστε να ανταλλάσσουμε απόψεις για τα προβλήματα του τόπου. Μέσα από αυτήν την επικοινωνία συμφωνούμε όλοι ότι μόνο μέσα από στοχευμένες και καλά μελετημένες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε αλλαγή πορείας στην περιοχή μας και ότι ο συνδυασμός μας μπορεί να εγγυηθεί για μια συνολική περιφερειακή στρατηγική επιτυχίας αφού διαθέτει το πιο δυνατό σύμπλεγμα προσώπων, γνώσεων και δυνατοτήτων. Είναι ευχάριστο να διαπιστώνω ότι οι πολίτες στηρίζουν και τα νέα πρόσωπα και βλέπουν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο μέσα από την ανανέωση.



Δαδαμόγια Κατερίνα, Κτηνίατρος – Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό “Αλλάζουμε Πορεία” του Γιώργου Κασαπίδη

kozan.gr

Ένα σχόλιο

  • Αυτό που όλοι θέλουν να προσφέρουν, αλλά μέχρι τώρα δεν τους είδαμε πουθενά στον εθελοντισμό δεν το καταλαβαίνω. Και εάν δεν εκλεγούν θα είναι εθελοντές;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι