kozan.gr: H Ελπίδα Κουϊμτζίδου μιλά στο kozan.gr σχετικά με την υποψηφιότητά της στο Δήμο Κοζάνης, με το συνδυασμό «Ενότητα» του Λάζαρου Μαλούτα

24 Μαΐου 2019
08:00
Κανένα σχόλιο

 

1) Υπάρχει μια άποψη, από άλλους συνδυασμούς, ότι το δικό σας αυτοδιοικητικό σχήμα, αυτό της “Ενότητας”, εκπροσωπεί το “παλιό”. Τελικά αυτή η συζήτηση για το παλιό και το νέο αποτελεί επί της ουσίας συζήτηση ή είναι αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα; Σε κάθε περίπτωση δικαιολογήστε την άποψή σας.

Θεωρώ ότι το διακύβευμα των εκλογών αυτών θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικό από ένα επιφανειακό δίλημμα, που έχει καλλιεργηθεί καθαρά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και απομακρύνει τη σκέψη των δημοτών από τα ουσιώδη ζητήματα. Θα πρέπει, λοιπόν, ο καθένας μας να έχει στο μυαλό του ποιος έχει την ικανότητα να οδηγήσει το Δήμο μας σε τροχιά ανάπτυξης και να επιλύσει με αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα που τον ταλανίζουν.

2) H σημερινή Δημοτική Αρχή έχει ως “σημαία” της ότι έβαλε τάξη στα Οικονομικά και ότι πλέον όλοι οι προμηθευτές του Δήμου Κοζάνης πληρώνονται πιο άμεσα από ποτέ. Είναι έτσι τα πράγματα ;

Είναι γνωστό ότι η παράταξη της Ενότητας ήταν στο τιμόνι του Δήμου μας τη δυσκολότερη αυτοδιοικητική περίοδο, καθώς κλήθηκε να συνενώσει όλες τις Δημοτικές Ενότητες στον νέο καλλικρατικό Δήμο. Ταυτόχρονα, η θητεία της ήταν η μικρότερη, μόλις 3,5 χρόνια, και παρόλα αυτά κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές και να μειώσει το χρόνο πληρωμής. Εμείς, λοιπόν, βάλαμε τα θεμέλια για την εξυγίανση των οικονομικών και η σημερινή δημοτική αρχή συνέχισε τη δική μας γραμμή πορείας και αναγνώρισε δημόσια πολλές φορές τη δική μας ουσιαστική συμβολή.

3) H περιοχή μας διανύει μια κρίσιμη περίοδο καθώς οι εξελίξεις γύρω από το λιγνίτη είναι ραγδαίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της περιοχής. Ποια είναι η άποψή σας, για την επόμενη μέρα; Πού πρέπει να στραφούμε;

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι μας ότι ο λιγνίτης αποτέλεσε για την περιοχή μας σχεδόν τον μοναδικό πυλώνα ανάπτυξης για πολλές δεκαετίες, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας. Ωστόσο, διανύουμε μία περίοδο σημαντικής μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το λιγνίτη, με συνέπεια να συρρικνώνεται το εισόδημα των πολιτών και να στρέφονται προς αναζήτηση εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμα και στο εξωτερικό. Θα πρέπει, λοιπόν, καταρχήν να εκμεταλλευτούμε τις υποδομές που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, ακόμη και αυτές που θεωρούνται απαξιωμένες, και σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά τμήματα να αναπτυχθούν νέοι τομείς. Ο Δήμος μας με τα χαρακτηριστικά του και τις δυνατότητες του (θέση, υποδομές, οδικό δίκτυο) μπορεί να αποτελέσει τη ‘’θερμοκοιτίδα των θερμοκοιτίδων της επιχειρηματικότητας’’. Η δημιουργία τέτοιων μονάδων για την φιλοξενία καινοτόμων επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθούν νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες στην παροχή υπηρεσιών, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την δημιουργία νέων τομέων επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας.

4) Πώς σας φαίνεται η μέχρι στιγμής λειτουργία της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης στο νέο κτήριο και ποιες κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι δράσεις εκείνες που πρέπει να υλοποιήσει ώστε να την κατατάξουν στις κορυφαίες βιβλιοθήκες της χώρας;

Κατά κοινή ομολογία, το κτίριο της νέας βιβλιοθήκης έχει αποκτήσει έναν εμβληματικό χαρακτήρα, όχι μόνο χάρη στον πλούτο και τη μοναδικότητα των συγγραμμάτων που διαθέτει, αλλά και χάρη στην αρχιτεκτονική δομή του. Η μέχρι σήμερα λειτουργία της είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτή δεν αρκεί ώστε να χαρακτηριστεί ως κορυφαία βιβλιοθήκη της χώρας και να καταταχθεί στη θέση που της αρμόζει. Θεωρώ ότι για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται και άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να αναδείξουν το πνευματικό της ρόλο και την ουσιαστική συμβολή της στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Αναφέρω ενδεικτικά ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα ο μουσειακός χώρος, ώστε ταυτόχρονα με τις άλλες δράσεις, να αποτελέσει κοιτίδα πολιτισμού για τον δήμο μας.

5) Η σημερινή Δημοτική Αρχή χρησιμοποίησε ορθά ή κακοδιαχειρίστηκε τον τοπικό Πόρο Ανάπτυξης; Στην κριτική που της έχει ασκηθεί από την παράταξή σας η απάντηση που δίνουν είναι ότι τα περισσότερα έργα που υλοποιήθηκαν μέσω Τ.Π.Α. τα ψηφίσατε κι εσείς. Τι απαντάτε;

Δυστυχώς για τη δημοτική αρχή, ο Τοπικός Πόρος αποτέλεσε το εύκολο χρηματοδοτικό εργαλείο και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για σκοπούς που ήταν αντίθετοι με το πνεύμα καθιέρωσής του. Ως παράταξη, διαφωνήσαμε πάρα πολλές φορές για τον τρόπο απορρόφησής του, καθώς δεν γινόταν καν προσπάθεια για ανεύρεση άλλων πόρων χρηματοδότησης, με συνέπεια να αναλωθεί ο Τοπικός Πόρος σε μικροέργα και μικροπαρεμβάσεις, χωρίς τα έργα αυτά να έχουν κάποια προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στο δημοτικό συμβούλιο εγώ προσωπικά συμφώνησα στην εκτέλεση έργων για την περιοχή, αλλά διαφώνησα για τον κατακερματισμό και την κατασπατάληση του Τοπικού Πόρου, στηλιτεύοντας την έλλειψη οποιουδήποτε μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι δημότες, ότι στη δική μας θητεία, δεν κατέβαλε η ΔΕΗ τα χρήματα του Τοπικού Πόρου που αναλογούσαν για το Δήμο μας, τα οποία χρησιμοποίησε η νυν δημοτική αρχή εντελώς αποσπασματικά και χωρίς αυτά να έχουν την παραμικρή συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου μας.

6) Ως συνδυασμός, ποια είναι τελικά η άποψη σας το ειδικό τέλος 80% στα τιμολόγια του νερού; Θα το καταργήσετε ή όχι;

Το ειδικό τέλος 80% στα τιμολόγια του νερού είναι μια επιβάρυνση για τους δημότες μας, το οποίο είχε καθιερωθεί με νόμο του Κράτους προκειμένου να χρηματοδοτούνται τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι στη σκέψη και τον προγραμματισμό της επόμενης δημοτικής αρχής, ώστε να παραμείνει βιώσιμη η ΔΕΥΑΚ και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους δημότες. Εμείς ως παράταξη που διεκδικούμε την ψήφο των δημοτών, θα επιδιώξουμε να βρεθεί τρόπος εξυγίανσης των οικονομικών της ΔΕΥΑΚ ώστε να είναι δυνατή μία ελάφρυνση για τους καταναλωτές στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από την πορεία των οικονομικών δυνατοτήτων που θα έχει ο Δήμος, στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας ανεύρεσης άλλων πόρων χρηματοδότησης, προκειμένου να εκτελεστούν όλα τα αναγκαία έργα που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μας.

7) Πέντε χρόνια “Δημοτική Κίνηση Κοζάνη – Τόπος να Ζεις”. H άποψή σας για το έργο της  σημερινής Δημοτικής Αρχής;

Η σημερινή δημοτική αρχή είχε την τύχη να αναλάβει τα ηνία του Δήμου, μετά τη πρώτη και δυσκολότερη θητεία της πρώτης Καλλικρατικής περιόδου και να βρει τον νέο δήμο συνενωμένο με όλες τις δημοτικές του ενότητες και σε εύρυθμη και αποτελεσματική πλέον λειτουργία. Πάνω σε αυτή την οργάνωση που παρέλαβε στήριξε όλη την προσπάθεια της, το δε έργο που παρέδωσε εκτιμούμε ότι δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών των δημοτών. Ως προς τα έργα που εγκαινιάστηκαν κατά τη θητεία της είναι γνωστό σε όλους ότι είχαν προγραμματιστεί και μελετηθεί κατά τη χρονική περίοδο που ο συνδυασμός μας είχε τη διαχείριση του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατασκευή της νέας πλατείας και της νέας δημοτικής βιβλιοθήκης. Θεωρώ ότι το έργο κάθε Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να κρίνεται κάθε φορά με βάση τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της θητείας της και το ποσοστό αξιοποίησης αυτών. Ας μας απαντήσει, λοιπόν, η σημερινή Δημοτική Αρχή πόσες από αυτές τις ευκαιρίες άδραξε, σε πόσες προσκλήσεις π.χ του ΕΣΠΑ συμμετείχε υποβάλλοντας προτάσεις, πόσες εξ αυτών έφτασαν στο στάδιο της ωρίμανσης, πόσες πήραν τον δρόμο της υλοποίησης ή ολοκληρώθηκαν ως έργα. Να θυμίσω ότι η δική μας Δημοτική Αρχή παρέδωσε πολλά δημοπρατούμενα έργα , τα οποία έδωσαν την αφορμή στη σημερινή Δημοτική Αρχή να τα οικειοποιηθεί και να τα παρουσιάσει ως δικό της επίτευγμα. Οι δημότες μας λοιπόν έχουν την δυνατότητα να κρίνουν τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία δεν έβαλε τα θεμέλια για κάποιο νέο αναπτυξιακό έργο, έστω σε επίπεδο ολοκληρωμένης μελέτης, γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες του Δήμου θα αναδείξουν τον συνδυασμό μας ως τον ικανότερο να αναλάβει τη διαχείριση του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

8) Τι διαφορετικό και καινούριο κομίζει, αυτή τη φορά, σε αυτή την εκλογική μάχη, η “Ενότητα”, σε σχέση με το παρελθόν; Γιατί οι πολίτες να σας εμπιστευθούν;

Ο συνδυασμός μας διαχρονικά έχει αποδείξει ότι όταν είχε την ευθύνη των δημοτικών υποθέσεων στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκε πλήρως στις ανάγκες των δημοτών και του Δήμου. Παρόλο που ανέλαβε η παράταξή μας τη διοίκηση του Δήμου στην μεταβατική περίοδο του Κλεισθένη με διάρκεια μόλις 3,5 ετών έβαλε γερά θεμέλια για την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας και συνένωσε τις δημοτικές ενότητες του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, οργανωτικά και διοικητικά με αποτελεσματικότητα. Σε αυτό βοήθησε η εμπειρία και η ικανότητα του επικεφαλής του συνδυασμού μας, καθώς και των ανθρώπων που τον απαρτίζουν. Έτσι με όπλο αυτή την εμπειρία και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού μας, να είναι βέβαιοι οι δημότες ότι θα είμαστε κοντά στα προβλήματα τους έμπρακτα, όπως και στο παρελθόν αποδείξαμε, βρίσκοντας τις κατάλληλες λύσεις σε αυτά. Γιατί ο Δήμος Κοζάνης έχει ανάγκη από ανθρώπους με όραμα και εμπειρία, ώστε να αναδειχθεί ο πρωταρχικός του ρόλος στη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο.