Στο Δήμο Σερβίων, με τα σημερινά δεδομένα, η κατασκευή κολυμβητηρίου είναι όνειρο θερινής νυκτός (του Βαγγέλη Παπαδόπουλου)

31 Μάιος 2019
22:21

Δεν ήθελα να πάρω θέση αλλά επειδή το θέμα αφορά πρώτιστα τον τόπο μου και μετά την διαμάχη των εκλογών μεταξύ των δύο υποψηφίων δημάρχων Σερβίων, θα το κάνω. Όχι πως παίζει ρόλο η γνώμη μου, αλλά επειδή κρίνω πως πρέπει να έχω λόγο ως απλός δημότης.

Σε τηλεοπτικό debate προχθές, υπήρχε η διαφωνία μεταξύ των δύο επικεφαλής που προχωράνε στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, αν είναι σωστή-λογική (όπως θέλετε πείτε το), η κατασκευή κολυμβητηρίου ή οχι, στα Σέρβια.
Και για να μην σας κουράζω με το συμπέρασμα, θα πω ΔΥΣΤΥΧΩΣ όχι. Δεν μπορούμε να κάνουμε κολυμβητήριο στα Σέρβια όσο και αν το θέλουμε.

Και θα κάνω αιτιολόγηση:

Α. Σε καμία επαρχιακή πόλη της Ελλάδας κάτω των 5.000 κατοίκων δεν υπάρχει κολυμβητήριο. Όχι πως λέει κάτι αυτό αλλά προφανώς και άλλοι να έκαναν μελέτες τις εποχές των καλοταϊσμένων αγελάδων.

Β. Σε μια πόλη όπως η Άρτα, με κατοίκους δεκαπλασιους των Σερβίων, το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό ως και τον Μάρτιο γιατί απαιτούνται σχεδόν 700 λίτρα πετρέλαιο την ημέρα για την λειτουργία του. Καθημερινά δηλαδή 1.000€, (με μέση θερμοκρασία υψηλότερη από αυτή των Σερβίων) σε συνδυασμό με την μειούμενη καθ’ έτος κρατικη χρηματοδότηση (περίπου 70%), κάνει την χρήση του απαγορευτική.
Οι θερμοκρασίες που συναντάμε στα περισσότερα κολυμβητήρια της Πελοποννήσου (πολύ νότια) είναι από 25,5 μέχρι και 27,5 με εξαίρεση το κολυμβητήριο της Πάτρας που πραγματικά το νερό είναι κρύο (μάρτυρες οι αθλητές του που ξέρουν καλύτερα από όλους). Στα δημοτικά κολυμβητήρια οι ομάδες πληρώνουν μίσθωμα στο δήμο παρόλα αυτά υπάρχουν και δήμοι που το παραχωρούν δωρεάν όπως ο Δήμος Καλαμάτας στις τοπικές ομάδες (Δήμος Ιλισίων, Δήμος Νίκαιας, Δήμος Λαμίας κ.α.). Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα πρέπει να αναλογιστούμε την μέση θερμοκρασία που πρέπει να ανεβάσουμε εμείς συγκριτικά με αυτό της Πάτρας καθώς και την ανυπαρξία εσόδων από τις τοπικές ομάδες μας… οι οποίες απλά δεν υπάρχουν. Οποτε μιλάμε απ’ ευθειας για ένα έργο το οποίο θα σαπίσει στο πέρασμα του χρόνου.

Γ. Η ενοικίαση της πισίνας του ιδιώτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μια εξαιρετική πρόταση για τους εξής λόγους: 1. Ο δήμος δεν θα επωμιστεί το κόστος συντήρησης 2. Ο δήμος δεν θα επωμιστεί την μισθοδοσία των γυμναστών 3. Ο δήμος θα έχει την δυνατότητα να κάνει επιτέλους μια “δουλειά” με έναν ιδιώτη για κάτι που απασχολεί την τοπική νεολαία ΠΡΙΝ αναλάβει την κατασκευή ενός πολυδάπανου έργου.

Δ. Η λειτουργία ενός κολυμβητηρίου διέπεται από κανόνες και νόμους, αναφέρω επιγραμματικά:
Συντήρηση και ποιότητα νερού, Υποδοχή –γραμματεία ενημέρωση, Χαμηλό κόστος λειτουργίας, Σωστές συνεργασίες με Φορείς, όπως ΓΓΑ, ΚΟΕ κλπ., Καλές συμφωνίες με εξωτερικούς συνεργάτες, Καθαριότητα, αυστηροί κανόνες, προσωπικό πισίνας, Ναυαγοσώστες και αθλητισμός υγείας. Επισης κάθε δεκαπέντε ημέρες θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Καλής και Ασφαλούς Λειτουργίας υπογεγραμμένο από διπλωματούχο Μηχανικό (Μηχανολόγο ή Ηλεκτρολόγο ή Χημικό Μηχανικό) που οφείλει να διαθέτει ο ανάδοχος.
-Καθημερινώς θα υποβάλλεται υπογεγραμμένο από τους συντηρητές-τεχνικούς του αναδόχου Αναλυτικό Δελτίο Εργασιών και θεωρημένο από τον Διπλ. Μηχανικό του αναδόχου. Στο Αναλυτικοί Δελτίο Εργασιών θα καταγράφονται τα ακολουθά:
* Η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των συντηρητών-τεχνικών του αναδόχου.
* Οι εργασίες που εκτελέσθηκαν, οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις
* Τα αποτελέσματα της φωτομετρικής εξετάσεως του νερού, η οποία θα πρέπει να γίνεται κάθε δυο ώρες (δηλ. ελεύθερο χλώριο, συνολικό χλώριο, pH, η σκληρότητα και η θερμοκρασία του νερού)

Λοιπά αλλά χρήσιμα στοιχεία
* Μία φορά τον μηνά (από Οκτώβριο έως και Μάιο) θα εκδίδεται Δελτίο Ελέγχου των καυστήρων-λεβητων του συστήματος θέρμανσης νερού (των κολυμβητικών δεξαμενών και των κτιριακών εγκαταστάσεων) υπογεγραμμένο από εξειδικευμένο αδειούχο συντηρητή καυστήρων, το οποίο θα προσκομίζεται στην υπηρεσία μαζί με το τιμολόγιο μηνιαίας συντήρησης.
* Μία φορά το έτος θα συντάσσεται Υπεύθυνη Δήλωση Ελέγχου-Συντήρησης οπλών των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας του κολυμβητηρίου (συμφωνά με την Πυροσβεστικής Διάταξη 12β/2010 (ΦΕΚ Β ́546/29-04-2010) καθώς και του πάντως είδους πυροσβεστήρων που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις, του συντηρείτο αυτών, η οποία επίσης θα προσκομίζεται στην υπηρεσία. Ο ανάδοχος υποχρεούται να ενημερώνει με δική του ευθύνη το Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω καταλαβαίνουμε όλοι και πολύ απλά πως για έναν δήμο σαν τον δικό μας, η κατασκευή κολυμβητηρίου είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Εύχομαι να μην μας απογοήτευσα, αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα.

32 σχόλια

  • Μια χαρά τα λες,πήραν την καραμέλα και την πιπιλίζουν.
    Πετώντας λάσπη δεξιά και αριστερά, ότι τάχαμου ενδιαφέρονται αυτοί για την νεολαία.

      • ΣΟΡΡΥ ΠΑΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗΗ ΣΕΡΒΙΑ-ΑΡΤΑΣ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΙς ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

        ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΩΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ! ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΜΜΕΣΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ.
        ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΜΗΝΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΚΘΕΤΟ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ

        ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟ; ΔΕΚΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΕς ΕΚΔΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Ή ΕΝΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ;

        • Βέβαια! Όποιοι θέλουν κολυμβητήριο στα Σέρβια να πληρώσουν το κόστος κατασκευής και μετά το κόστος συντήρησης. Κόλλυβα σε ξένο μνημόσυνο όχι.

  • Ολοκληρη κοζανη και το κολυμβητηριο ειναι κλειστο δεν μπορει να το συντηρησει και θα το συντηρησει ο δημος σερβιων.Λυστε ολα τα αλλα προβληματα και αφηστε το κολυμβητηριο που με θελετε και μπανιαρισμα

  • Μια χαρά διαφημίζεις τον ιδιώτη μάγκα μου.
    Αλλά για πες μας όλα αυτα που λες ότι θέλει το δημοτικό Κολυμβητήριο δεν πρεπει ΝΑ τα εχει και ο ιδιώτης στο δικό του; ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ. Τα έχει όμως; ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ.
    Λειτουργεί ο ιδιώτης το χειμώνα; ΟΧΙ. Αλλά ο Δήμος πρέπει να το λειτουργεί για να βγαζεις με κοπτοραπτική πολλά τα έξοδα. ΜΠΡΑΒΟ. GOOD JOB!.

  • Εξαιρετική ιδέα να νοικιάσει ο δήμος τις πισίνες ιδιώτη. Πλάκα μας κάνεις . Που το είδες αυτό γραμμένο στην Άρτα. Και φυσικά ξέρεις ότι τα παιδιά μας θα πρέπει να παν στην Κοζάνη για κολύμβηση. Και φυσικά θα ξέρεις ότι ένα τέτοιο έργο δεν θα γίνει από τα λεφτά του δήμου αλλά από κονδύλια της Ευρώπης. Και κάτι ακόμα όνειρο θερινής νυκτός ήταν και το κλειστό αλλά σήμερα είναι πραγματικότητα. Αλλά δεν σε είδα να σχολιάζεις τίποτα για τα άχρηστα τα έργα όπως το σφαγείο και τα λιμανάκια .

    • Καλημέρα σας
      Καταρχήν δεν μίλησα ΠΟΤΕ για κατασκευαστικό κόστος γιατί όπως αναφέρθηκε από τον υποψήφιο αυτό θα γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
      Κατα δεύτερο η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου ήταν πάγιο αίτημα των συλλόγων από τότε που εγώ ήμουν 9 ετών. Όπως επίσης και η μελέτη του κλειστού έγινε το 1993-4.
      Κανένας δεν είπε πως δεν το θέλει. Απλά βάζουμε τα δεδομένα και δεν βγαινει

  • Κύριε Παπαδοπουλε συγχαρητήρια. Ήρθε η ώρα να μιλάμε με αριθμους. Η τεχνοκρατική προσέγγιση είναι το μέλλον. Λυπάμαι πολύ που δεν σας είδα να κοσμειτε τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια.

    • Κι εμείς με αριθμούς μιλάμε αλλά δεν είδα πουθενά συγχαρητήρια! Ένα πράμα σαν ΠΑΟΚ Ολυμπιακός το έχετε παρουσιάσει…

  • Χαχαχαχα
    Μπράβο γιατρέ Κοσματόπουλε που άφησες πολύ χρήμα πίσω,τρέχει το χρήμα από τα πατσάκια, για να έρθει ο Κωνσταντόπουλος να κάνει έργα.

  • 2. Ο δήμος δεν θα επωμιστεί την μισθοδοσία των γυμναστών..ΕΚΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ.
    ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΔΙΤ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΤΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΗΣ! ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ !

    • Καλημέρα.
      Το κόστος της καθαριότητας ενός δημοτικού κτηρίου, το επωμίζεται ο δήμος κατά μονάδα εργαζομένου ή ο ιδιώτης;
      Το κόστος των γυμναστών στους αθλητικούς συλλόγους το επωμίζεται ο δήμος ή ο σύλλογος.
      Δεν κατάλαβα που είναι το παράξενο στο συγκεκριμένο σημείο

      • ότι καλέ μου όλα αυτά τα κοστολογεί ο ιδιώτης και τα ενσωματώνει στο κόστος παροχής της υπηρεσίας!

        πχ λέει ο εργολάβος: τόσα τα καθαριστικά, τόσο το κόστο του εργαζόμενουθ, τόσο το κέρδος άρα η προσφορά μου είναι τόσο

        αθλητικός σύλλογος: τόσο τα πάγια (χρήση γυμναστηρίου, εμφανίσεις, γυμναστης) τόσο τα ελαστικά κόστη άρα συνδρομή παιδιού 20 ερυώ!

      • φυσικά και το επωμιζόμαστε εμείς. πχ σε γυμναστικό συλλογο ο σύλλογος υπολογίζει τα κόστη (ενοίκιο χρήσης χώρου, μισθός γυμναστή κλπ) και ανάλογα καθορίζει την συνδρομή πχ 30 ευρώ το μήνα
        το ίδιο στην καθαριότητα ο εργολάβος υπολογίζει τα κόστη του (εργατικά, υλικά συν κέρδος)και κάνει την προσφορά του. ειλικρινά δεν καταλαβαίνεις που είναι το παράξενο σε αυτά που γράφεις;

  • 1και είστε σίγουροι ότι η πισίνα έχει τις προδιαγραφές για εκμάθηση κολύμβησης σε ανήλικους; η απάντηση είναι οχι. Η ανάλυση του Βαγγέλη είναι ανάλυση χωρίς να υπολογίζει βασικά πραγματα
    Και τα πράγματα είναι απλά. Ιδιώτη επιχειρηματία έχεις πρόβλημα με την επιχείρηση; πήγαινε στον Ελευθερίου θα στο λύσει με τα χρήματα του δημου

  • Αγαπητέ φίλε,
    Δεν σχολιάζω συνήθως, αλλά θα το κάνω, πρωτίστως γιατί ακόμη και σε εκείνους που για δικούς μας λόγους η επαφή με τα κοινά τους τόπου μας δεν είναι εύκολη, το κείμενό σου σχεδόν μας προσβάλλει. Επίσης είναι φανερά στημένο. Κατ’ αρχάς μαθαίνω ότι δεν είσαι τεχνοκράτης, εργολάβος, μηχανικός η με οποιαδήποτε σχετική εμπειρία για την εκτίμηση τέτοιων έργων. Διόρθωσέ με εάν κάνω λάθος.

    Δεν με πείραξε αυτό. Με πείραξε το ότι γράφεις σαν να είσαι ειδικός και μάλιστα αδιαμφησβήτητος, ο οποίος στο παρά πέντε των εκλογών αποφασίζει να πάρει θέση. Μικρή η κοινωνίας μας, ξέρουμε πάνω κάτω τι ξέρει και τι μπορεί καθένας. Η άποψη σεβαστή, αλλά ο δημόσιος λόγος πρέπει να προλογίζεται επαρκώς, ιδίως όταν φέρει άποψη πολύ μεγαλύτερη από τη σκιά της.

  • Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για την προγραμματική δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Σερβίων Βασίλη Κωνσταντόπουλου για την ανέγερση ενός κλειστού κολυμβητηρίου στα Σέρβια: «μη βιώσιμο», «φαραωνικό», «εκτός πραγματικότητας», ……. Δημοσιεύτηκαν μέχρι και εξειδικευμένες αναλύσεις περί μη βιωσιμότητας του εγχειρήματος!!!!
    Ως μέλος της Δημοτικής Συνεργασίας θα ήθελα να τοποθετηθώ σχετικά:
    Εμείς, λοιπόν, είπαμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και λόγια ότι όραμά μας είναι να ζωντανέψει ο τόπος μας. Να γίνει καλύτερος. Να γίνει ελκυστικότερος. Να δώσει στα παιδιά του ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά των αστικών κέντρων, για να ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία με εκείνα. Να παρέχει υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού για όλους. Και όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, από το Βελβεντό ως το Λιβαδερό και την Ελάτη και τον Βαθύλακο. Με τις υφιστάμενες υποδομές, που πρέπει να τις διατηρήσουμε «ως κόρη οφθαλμού», αλλά και με άλλες συμπληρωματικές υποδομές λειτουργικά βιώσιμες. Μία από αυτές είναι κατά την άποψή μας και ένα κλειστό κολυμβητήριο. Για να σταματήσουν οι οικογένειες να «γράφουν» καθημερινά ατελείωτα χιλιόμετρα Σέρβια – Κοζάνη. Κατασκευασμένο προφανώς βάσει των νέων απαιτήσεων και οδηγιών της ΕΕ για δημόσια και δημοτικά κτίρια υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας, «μηδενικής σχεδόν ενεργειακής κατανάλωσης» – «zero energy buildings». Κατασκευασμένο σε μέγεθος επαρκές, λειτουργικά βιώσιμο και διαχειριστικά αποτελεσματικό. Βρίσκοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση από προγράμματα της ΓΓΑ και της ΕΕ.
    Δεν θα πω εγώ σήμερα αν αυτό σημαίνει μία 25άρα δεξαμενή και μία μικρή εκμάθησης ή κάτι άλλο ή αν θα έχει διπλές ή μονές κερκίδες ή 5 ή 10 σειρών, κλπ. Η επαγγελματική μου εμπειρία ως μηχανολόγο μηχανικό με δίδαξε να βγάζω συμπεράσματα και να προχωρώ στις κατάλληλες ενέργειες επίτευξης ενός στόχου μετά από ανάλυση των δεδομένων και σύνθεση της βέλτιστης λύσης. Διότι έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε αν θέλουμε να προχωράμε και όχι με αποφάσεις και συμπεράσματα «στο γόνατο».
    Είμαι όμως πεπεισμένος ότι πρέπει να το προσπαθήσουμε. Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό με δίδαξε ότι είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για να πετύχεις τον επόμενο στόχο. Και είναι άλλο τόσο δύσκολο να διατηρήσεις αυτό που έχεις καταφέρει.
    Όμως, «μπορείς αν το θελήσεις, μπορείς αν το τολμήσεις, μπορείς αν το προσπαθήσεις».
    Διότι μόνο έτσι, με πίστη στο ΟΡΑΜΑ και προσήλωση στους στόχους θα καταφέρουμε να φρενάρουμε και να γυρίσουμε από τον κατήφορο που έχει πάρει η περιοχή μας. Διαφορετικά, τον εύκολο δρόμο τον ξέρουμε… Εγώ όμως λέω ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
    Και για την ιστορία, πριν 30 σχεδόν χρόνια βίωνα παρόμοιες καταστάσεις. Ως στέλεχος της ομάδας σχεδιασμού των έργων τηλεθέρμανσης, ειδικός στην μεταφορά θερμικής ενέργειας, ήμουνα από τους λίγους εκείνους που είχανε πιστέψει στο εγχείρημα αυτό. Εγχείρημα το οποίο είχε τότε περισσότερους εχθρούς από συμμάχους, στο οποίο όμως είχανε πιστέψει οι τότε δημοτικές αρχές και αποτελεί έκτοτε μια βιώσιμη πραγματικότητα.
    Τίποτε δεν είναι εύκολο, όλα κατακτιούνται με πολλή προσπάθεια. ΌΤΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΑΜΕ ΟΜΩΣ, ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΚΤΟΣ ΧΡΟΝΟΥ.
    Δημήτρης Πεκόπουλος

  • το βασικότερο λάθος: μία επένδυση ενός μκο κοινωφελούς οργανισμού όπως ο δήμος πρέπει να αντιμετωπίζεται α)σαν μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου β) σαν μακροπρόθεσμη επένδυση βελτίωσης της ποιότητας ζωής και άρα προσέλκυσης κατοίκων και ανάπτυξης

    όλα αυτά απουσιάζουν από τη λογιστική -επιφανειακή ανάλυση του κόστους συντήρηρσης και λειτουργίας

  • ΛΕΦΤΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ , το είπε άλλωστε ο Κωνσταντόπουλος.
    Ας θυμηθούμε λίγο που πήγε ο προηγούμενος και ας σοβαρευτούμε κύριε Πεκόπουλε.

  • Καλησπέρα σας
    Στο κείμενο τα περισσότερα επιχειρήματα είναι ακριβές
    Ο Δήμος Ηρακλείου απο τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα εδώ και λίγα χρόνια το Δημοτικό κολυμβητήριο Λιντο το χειμώνα κλείνει αρκετά λόγω έλλειψης καυσίμων ,(50μ πισίνα), με αποτέλεσμα οι αθλητές να βρίσκουν καταφύγιο σε ιδιωτικές πισίνες
    Αυτά προς ενημέρωση…..

  • Το θέμα σε ένα κολυμβητήριο δεν είναι η ανέγερσή του και αν ζεσταίνονται οι χώροι του, αλλά το έξοδα συντήρησης της πισίνας, όπως χλωρίωση νερού, έλεγχοι ποιότητας, θέρμανση του νερού στους 25-27 βαθμούς σταθερά κτλ.

    Επειδή κανείς σας λογικά δεν γνωρίζει πόσο μεγάλο είναι το κόστος αυτό, μην βιάζεστε να πείτε πως μπορεί ένα κολυμβητήριο να είναι οικονομικά βιώσιμο στην περιοχή μας.

    Τρία κλειστά κολυμβητήρια έχει ολόκληρη Θεσσαλονίκη (εθνικό, ποσειδώνιο και αυτό της Τούμπας) με τα 2 πλέον να υπολειτουργούν (εθνικό και της τούμπας) λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

    Ας μην παρεξηγηθώ από ορισμένους, αλλά δεν ξέρω το κατά πόσο ο δήμος μας μπορεί να αντέξει τα ημερήσια έξοδα ενός κολυμβητηρίου, τα οποία στο ελάχιστο θα είναι 300-400 ευρώ! Την ημέρα είναι τα χρήματα αυτά, με τα περισσότερα να πηγαίνουν στην χλωρίωση του νερού και στην θέρμανση του με πετρέλαιο. Πλέον μπορεί να γίνει “Χλωρίωση” και μέσω όζον (πολύ ακριβότερο το σύστημα εγκατάστασης του, αλλά με λιγότερα λειτουργικά έξοδα) και φυσικά, εάν υπήρχε στη περιοχή μας εργοστάσιο παροχής τηλεθέρμανσης, τότε τα έξοδα θα ήταν σαφώς λιγότερα.

    Πόσο ουτοπικό όμως είναι να μιλάμε για ένα έργο που για να γίνει οικονομικά βιώσιμο, χρειάζεται να επενδύσουμε ακόμη 2-3-4 εκατ. ευρώ για την δημιουργία δικτύου τηλεθέρμανσης; Και η κατασκευή του ίδιου του κολυμβητηρίου, όσο μικρό και αν είναι, θα κοστίζει 500.000 – 1.000.000 ευρώ;

    Θεωρώ πως κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος και έχουμε αναλωθεί στο εάν ο τόπος μας χρειάζεται ή όχι την ανέγερση ενός κολυμβητηρίου. Ναι, είμαι υπέρ του έργου αυτού, όπως και όλων των αθλητικών και μη υποδομών που δίνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά ειλικρινά, είναι αυτό το μείζον θέμα που χρίζει τόσης συζήτησης σήμερα; Ας λύσουμε κυριότερα και σημαντικότερα προβλήματα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις και υποδομές του δήμου και στη συνέχεια να εξετάσουμε σωστά, τόσο μεγαλόπνοα σχέδια, με μελέτες βιωσιμότητας κτλ.

  • Η κατασκευή κολυμβητηρίου σημαίνει ανέγερση γραφείου, αποδυτηρίων, γυμναστηρίου, βοηθητικών χώρων και δύο δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες).

    Η μικρή πισίνα είναι χαμηλού βάθους και χρησιμοποιείται για την εκμάθηση των βασικών αρχών της κολύμβησης. Η μεγάλη πισίνα προορίζεται για την τελειοποίηση των τεχνικών της κολύμβησης από πιο εξοικειωμένους αθλητές. Έτσι σκοπός πλέον του κολυμβητηρίου είναι η εκμάθηση κολύμβησης με στόχο την αποφυγή πνιγμών και ατυχημάτων κατά την κολύμβηση.

    Με την κολύμβηση τα παιδιά μπορούν να ‘χτίσουν’ το σώμα τους και να ακολουθήσουν έπειτα αλλά αθλήματα. Αλλά ακόμα και αν δεν συνεχίσουν, έχουν ήδη μάθει να κολυμπούν.

    Η πισίνα χρησιμοποιείται επίσης και για θεραπευτικούς σκοπούς, όπου χρήζει ιατρικής ή άλλης ανάγκης.

    Φέρνει τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό και μακριά από άλλες ‘κακές’ επιρροές.

    Τέλος, η πισίνα είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες προκειμένου να ακολουθήσουν το χόμπι τους.

    Έτσι θεωρώ ότι το όραμα του κ. Κωνσταντόπουλου και του συνδυασμού του μπορεί να έχει πολλά θετικά και δε χρήζει μόνο αρνητικής κριτικής και αποκλειστική αναφορά στα δύσκολα του εγχειρήματος.

    ΥΓ1: Όπως φαίνεται η αναφορά σας για χρήση από το δήμο πισίνα ιδιώτη είναι τουλάχιστον άτυχη.

    ΥΓ2: Λαμπρό παιδί της κολύμβησης ήταν η Ιακωβίδου Θέμιδα από τα Σέρβια, με πανελλήνια ρεκόρ στην κατοχή της.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι