Θέμης Μουμουλίδης: «Η Αριστερά, θα αγωνίζεται πάντα για τo κοινωνικό όφελος και είναι άδικο να κριθεί από μεμονωμένες συμπεριφορές»

10 Ιουνίου 2019
09:52

Συνέντευξη του Θέμη Μουμουλίδη στην εκπομπή «ONELINE» στο διαδικτυακό ONE CHANNEL και τους δημοσιογράφους Δήμητρα Κρουστάλλη, Ανδρέα Παπαδόπουλο και Θανάση Φουσκίδη.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης προσκεκλημένος στην εκπομπή, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις μετατάξεις, τη μείωση του αφορολόγητου και τις αιτίες της ήττας.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το αν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο κ. Μουμουλίδης απάντησε:

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: «Συμμετοχή», είναι η λέξη κλειδί για την απάντηση του ερωτήματος. Η αποχή προβληματίζει. Κοινός στόχος του ελληνικού πολιτικού συστήματος θα έπρεπε να είναι να βελτιωθεί θεαματικά η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές. Νομίζω ότι η δημοκρατία του 45%, ή του 50% συμμετοχής , δεν τιμά κανέναν. Παρακολουθούμε διεθνώς,μια τάση «αμερικανοποίησης» των εκλογών, δηλαδή μικρή συμμετοχή, που οδηγεί στην απαξίωση. Υπάρχουν απαντήσεις στο φαινόμενο που καλό είναι να συζητηθούν.

Εκτιμώ λοιπόν ότι το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί, με την προϋπόθεση ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, Και βεβαίως, πρωτίστως, θα πρέπει με δική μας ευθύνη, να γίνει αντιληπτό στην ελληνική κοινωνία, πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά πήρε το μήνυμα των εκλογών της 26ης Μαϊου, και αναγνωρίζει τις ευθύνες του, αλλά το επεξεργάζεται και το μετατρέπει σε νέες φιλοκοινωνικές πολιτικές και δεύτερον, είναι ουσιώδες η εκλογική αναμέτρηση να κριθεί από την μελέτη των προγραμματικών προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έτσι ώστε εν τέλει ο κάθε πολίτης να επιλέξει, ποιες πολιτικές επιθυμεί να εφαρμοστούν την επόμενη τετραετία.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Γιατί γενικά δεν είχαμε μέχρι τώρα δει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τσακώνονται και τώρα ξαφνικά μπήκαν σε εμφύλιο για μικροπολιτικές διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής ,στην περιοχή του καθενός;

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που διαφωνεί με την «πολιτική» των «τροπολογιών». Ας κρατήσουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση την σημαντική κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης και του Υπουργικού Συμβουλίου, να μην κάνει δεκτές βουλευτικές τροπολογίες. Αυτό νομίζω ότι είναι στα πολύ μεγάλα συν αυτής της κυβέρνησης, κάτι που δεν εφάρμοσε καμιά άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είδαμε όμως για παιδιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για συγγενικά πρόσωπα,να γίνονται διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής. Σας αρέσει; Τι εικόνα περνάτε προς τα έξω;

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Το φαινόμενο του νεποτισμού δυστυχώς είναι διαχρονικό… Ο Νίκος Βούτσης, έδωσε μια ολοκληρωμένη απάντηση στο φαινόμενο, έδωσε αριθμούς, εξειδίκευσε τις περιπτώσεις. Και εν τέλει ο πρωθυπουργός, με παρέμβασή του ακύρωσε κάθε διαδικασία.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Μιλάμε όμως για την ηθική διάσταση του θέματος

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι μέσα στο αξιακό σύστημα του καθενός προσωπικά, πως θα επιλέξει να κινηθεί. Δεν μπορεί να χρεώνεται ένα κόμμα αυτό που κάποιος ενδεχομένως επιλέγει προς όφελος οικείου του προσώπου. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι αφορά περισσότερο σε λάθος συμπεριφορές πρόσωπων, και όχι σε πολιτικές.

Πολλά μένουν να αλλάξουν ακόμη, έχουν αλλάξει σημαντικά πράγματα, και θα πρέπει να αλλάξουν ακόμη περισσότερα. Εκείνο όμως που πρέπει να καταλάβουμε ως ενεργοί πολίτες ότι πρέπει να αλλάξουμε και αιώνα. Να μπούμε δυναμικά στον 21ο αιώνα, στον οποίο καθυστερούμε, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικού συστήματος και αντίληψης.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Με βάση αυτά που λέτε, πως σχολιάζετε την έκθεση της Κομισιόν που διαπιστώνει δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τις παροχές;

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Έχουμε ευτυχώς μια κυβέρνηση που συχνά αρνήθηκε να «συμμορφωθεί» στις πολύ συχνά αντιλαϊκές «υποδείξεις» της Κομισιόν. Η Eurostat , αναγνώρισε πρόσφατα, ότι το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου στην Ελλάδα αυξήθηκε θεαματικά. Δεν σας προβληματίζει λοιπόν, γιατί προκαλείται τώρα ξανά η αντίδραση της Κομισιόν;

Γνωρίζουμε ότι προεκλογικά η Ελλάδα – αλλά και άλλες χώρες- -δέχεται συχνά παρεμβάσεις από τον ξένο παράγοντα. Η Κομισιόν έπαιξε ένα ρόλο τα τελευταία 10 χρόνια στη διαμόρφωση πολιτικής αλλά και στη διαμόρφωση των ειδήσεων στην Ελλάδα.

Λοιπόν εκτιμάμε ότι η θέση της Κομισιόν είναι αποτέλεσμα της διάθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποβαθμίσει μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων και ενεργειών της Κυβέρνησης, που αφορούν χαμηλότερα κοινωνικά, ασθενέστερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Η Κομισιόν σας κατηγορεί ότι με τις παροχές δεν ωφελούνται μακροπρόθεσμα οι ασθενέστεροι γιατί δεν μπορούν να είναι μόνιμες αυτές οι παροχές

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Αυτή όμως είναι η άποψη της Κομισιόν. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ,από την στιγμή που συμφωνούμε όλοι, ότι πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό με το οποίο σώζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σε ό,τι αφορά την ανεργία ,νομίζω κανείς δεν αρνείται το γεγονός ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια η ανεργία μειώθηκε περίπου 10 μονάδες. Και δεν βλέπω να αναφέρθηκατε σ’ αυτό.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την μείωση του αφορολόγητου και την κατάργηση των αντιμέτρων ο κ. Μουμουλίδης απάντησε:

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι όταν εμείς παίρναμε μια σειρά μέτρων, λέγαμε συγχρόνως ότι αυτά είναι προσωρινά και θα παλέψουμε να καταργηθούν, γιατί μας επιβαλλόταν σχεδόν εκβιαστικά για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

ΦΟΥΣΚΙΔΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης νομίζω, εκείνος πρώτος έθεσε το θέμα του αφορολόγητου

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Το έθεσε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δεσμευτεί ότι ήταν κεντρική του επιλογή να παλέψει να καταργήσει τη μείωση του αφορολόγητου, πράγμα που έκανε.

Συνοψίζοντας λέω, πως εαν αυτή η Κυβέρνηση ακολουθούσε κατά γράμμα τις επιταγές της Κομισιόν δεν θα είχε κάνει τίποτε σ’ αυτή την τετραετία…

Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητα σε σημαντικούς τομείς, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Ηττηθήκατε, αυτή η ήττα πρέπει να έχει κάποιες αιτίες

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Μακριά από μένα η αλαζονεία του ότι φταίει ο κόσμος ή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα, προφανώς υπάρχει το ένστικτο αυτοσυντήρησης της κοινωνίας το οποίο είδε κάτι που δεν άρεσε στη δική μας πολιτική, στη δική μας συμπεριφορά και έκανε μία άλλη επιλογή. Ωστόσο, αυτή είναι μία επιλογή που νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει αν συγκρίνουμε και την ιστορική διαδρομή και αν συγκρίνουμε και τα προγράμματα των δύο κομμάτων. Στην πολιτική πρέπει να μην συμπεριφερόμαστε ως αιώνιοι.

Το ηθικό πλεονέκτημα δεν θα το χάσει η Αριστερά. Η αριστερά θα παλεύει και θα αγωνίζεται πάντα για την κοινωνία. Ομως δεν θα κριθεί η Αριστερά από μεμονωμένες συμπεριφορές και νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.

Μεμονωμένες συμπεριφορές και σκοπιμότητες, μπορούμε να χρεώσουμε σε πρόσωπα, όχι όμως στη συλλογική πολιτική της αριστερής κυβέρνησής μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ Θέμη Μουμουλίδη

Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης

Μέλους Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών

και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι