Πανηγυρίζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (17-6-2019) το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Βελβεντού Μακεδονίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Ασφαλτοστρωμένος δρόμος από το Μετόχι της Αγίας Τριάδας Βελβεντού με κατεύθυνση προς Παλαιογράτσανο οδηγεί τους προσκυνητές στο Μοναστήρι. Υπάρχει και ο παλιός χωματόδρομος σε αρκετά καλή κατάσταση με αφετηρία το Μετόχι Βελβεντού και κατάληξή του στο Μοναστήρι.
Το εσπέρας της Κυριακής της Πεντηκοστής (16-6-2019) με τη συμμετοχή, όπως κάθε χρόνο, πολλού λαού θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (17-6-2019) το πρωί η Θεία Λειτουργία.
Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Βελβεντού Μακεδονίας αποτελεί κόσμημα και πυρήνα έμπνευσης και σύγχρονου προβληματισμού για τις Ενορίες της Α.Π.Β.
Οι παιδικές μου μνήμες είναι συνδεδεμένες με το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Βελβεντού και παραμένουν ζωντανές ως τα σήμερα.
Πρώτ’ απ’ όλα η αγέρωχη και υπέροχη μορφή της εκκλησάρισσας γιαγιάς Μαριγώς Χαρσούλα, που η παρουσία της στο Μοναστήρι ήταν μόνιμη τις περισσότερες σχεδόν ημέρες του χρόνου. Η παιδική μου φαντασία την προσομοίαζε με έναν από τους γενναίους ακρίτες της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ήταν ένας ακρίτας μέσα στα Πιέρια όρη, κάτω από τη σκέπη της Αγίας Τριάδας. Θαρρούσα πως σ’ αυτήν την γενναία εκκλησάρισσα, που δεν φοβόταν να μένει μόνη στο Μοναστήρι, οφειλόταν η ύπαρξη του Μοναστηριού.
Στις παιδικές και νεανικές μου μνήμες κυριαρχούν και οι μορφές των σεβαστών μου πατέρων, του απλού παπα-Γιώργη Κακούλη και του καλλικέλαδου παπα-Νικόλαου Τράντα. Αξέχαστες είναι οι Λειτουργίες μαζί τους στο Μοναστήρι, στις οποίες έψαλλα ως ο ψάλτης τους, μαθητής του 6/τάξιου δημόσιου Γυμνασίου Βελβεντού. Οι ‘’θεϊκές’’ τους λειτουργικές μορφές μέσα στο ημίφως του Καθολικού της Μονής ανέβαζαν το εκκλησίασμα στο φως και στην κοινωνία της Αγίας Τριάδος. Υπήρξαν φορές που προσπαθούσα να ‘’ακούσω’’ μελωδήματα παλαιότερων εποχών του Μοναστηριού, που να βγαίνουν μέσα από τα χτίσματα και να τα συνταιριάξω με τις μοναδικές στη μελωδία τους εκφωνήσεις του παπα-Νικόλαου Τράντα, που επαληθεύουν την ιστορική συνέχεια, που χαρακτηρίζει τη νεοελληνική εκκλησιαστική μουσική παράδοση. Κάποιες από αυτές τις εκφωνήσεις πέρασαν συν τω χρόνω και στη δική μου μουσική ερμηνεία των καταλήξεων.
Πολύ αργότερα, παπαδάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού, επί διευθυντίας Γιάννη Γκαντρή, Αργύρη Εμμανουήλ και Ευθυμίου Μαρμάρη, πραγματοποιούσαμε μαζί με τους συναδέλφους-δασκάλους του Σχολείου ορειβασία από το Μετόχι στο Μοναστήρι με τη συμμετοχή των μαθητών-μαθητριών των 4 τμημάτων της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού. Και πάντα στο Μοναστήρι γινόταν δοξολογία- προσευχή, όπου οι μαθητές άκουγαν λίγα λόγια εποικοδομητικά για το ρόλο και την προσφορά των Μοναστηριών στο Γένος και την πατρίδα.
Προφορά ανεκτίμητη, που τώρα βαλθήκαμε να την ξεχάσουμε και να τη σβήσουμε από τη συλλογική μας μνήμη ολωσδιόλου. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά και αυτήν την πατρίδα πληγώνουμε. Βλέπε, συμφωνία Πρεσπών. Την οποία ο Μίκης Θεοδωράκης αποκάλεσε ‘’πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας. … η μεγάλη Ντροπή, που θα μας στιγματίζει για πάντα’’.
‘’Ώρα ημάς ήδη εξ ύπνου εγερθήναι’’ (Ρωμ.13,11).
Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Βελβεντού τελούσαμε, με τη λήξη του διδακτικού έτους κάθε χρόνο, Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν οι διοργανωτές της, οι δάσκαλοι-δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού.
Τα καταπράσινα Πιέρια αγλαΐζονται από το Μοναστήρι. Επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Βελβεντού. Ανάψτε ένα κερί. Κάντε μια προσευχή.
Βασιλεύ ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον Αγαθέ, τας ψυχάς ημών.
ΥΓ. Πανηγυρίζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και το επίσης ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Λαριούς της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, γνωστό και ως Ιερά Μονή του Αγίου Ιλαρίωνος. Μαζί με το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Λαριούς πανηγυρίζει, κατά παράδοση, και η Αιανή-πόλις Μακεδονίας.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
15-6-2019
δυστυχώς Πατερ η ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ τον δρόμο από το μετόχι τον έχει παραμελημένο ούτε άλογο δεν πάει η δεν σας λένε την αλήθεια οι μακεδονομαχοι φίλοι σας η το ξέρετε και ωραιοποιείτε την κατάσταση
Πόσα ωραία προσκυνήματα έχει η μητρόπολη μας και τα έχουμε παραμελήσει….
ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΕΔΙΩΞΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;ΩΣ Α.Π.Β. ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ.
Ειχαμε μοναχες που δουλεψαν και το κρατησαν ενεργο και μας ζεσταιναν τις ψυχες μας.
Ήταν να ερθουμε στο μοναστηρι και δεν ερχομαστε γιατι δεν ειμαστε μακεδονομαχοι.
Kourazis poli pater
Να μην διαβαζεις τα αρθρα φιλε μου αν κουραζεσαι…
Πατερ το ξερεις τπ ασμα που λεει τραβα μου μια φωτογραφία?
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΑΖΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΣ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ.