Την Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση στον Κρόκο, νομίζω πως ήταν χρήσιμη να γίνει, για να γνωρίσουν οι νεότεροι και όχι μόνο την Ιστορία κατασκευής, λειτουργίας και τα της εκπαίδευσης του πρώτου Δημοτικού Σχολείου του Κρόκου. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα εκατό (100) χρόνια λειτουργίας του, δηλαδή από το 1919 μέχρι σήμερα 2019.
Οι διοργανωτές καλώς έπραξαν και αφιέρωσαν αυτή την εκδήλωση προς ενημέρωση των κατοίκων. Η εκδήλωση ήταν πλούσια στο πρόγραμμά της με τρεις εισηγητές, οι οποίοι ήταν όλοι τους εκπαιδευτικοί. Ο πρώτος ήταν ο Κροκιώτης στην καταγωγή δάσκαλος και διευθυντής του ιστορικού σχολείου και σήμερα συνταξιούχος κ. Παρασκευάς Πλιάτσιος. Η εισήγησή του αναφερόταν στο ιστορικό κατασκευής του διδακτηρίου, με όποιες δυσκολίες αυτό συνάντησε από την ημέρα που πάρθηκε η απόφαση, μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του.
Η δεύτερη εισηγήτρια ήταν και αυτή από τον Κρόκο, Νηπιαγωγός η κ. Ιωάννα Κύρου. Σε αυτήν έπεσε ο κλήρος να αναφερθεί στα προηγούμενα διδακτήρια το μέγεθος αυτών και η ανάγκη αναζήτησης για μεγαλύτερο και περισσότερο λειτουργικό σχολείο. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία μόρφωσης των παιδιών, όπως πολλοί μέχρι σήμερα κάνουν λόγο στον τομέα αυτό, με πρώτο και καλύτερο τον Πατροκοσμά τον Αιτωλό.
Τέλος τρίτος εισηγητής ήταν ο σημερινός διευθυντής του σχολείου κ Μιχαήλ Τζήκας. Ο κύριος Τζήκας αναφέρθηκε στα εσωτερικά λειτουργίας του σχολείου: αριθμό μαθητών, πρόοδο αυτών, έλεγχοι, απουσίες, τιμωρίες κ.λ.π.
Στην παραπάνω εκδήλωση έδωσαν το δικό τους χρώμα και οι χορωδίες των: α)η χορωδία του Συλλόγου του Κρόκου «ΙΩΑΚΕΙΜ ΛΙΟΥΛΙΑΣ», β)η χορωδία δασκάλων Κοζάνης και γ)η χορωδία του καλλιτεχνικού σχολείου Κοζάνης
Από την παραπάνω εκδήλωση, μπορώ να πω πως στοιχεία που μου έκαναν εντύπωση ήταν δύο. Το πρώτο η προσωπική εργασία των κατοίκων και όχι μόνο στον Κρόκο, αλλά σε όλη την Ελλάδα και δεν γνωρίζω επίσης από πότε και ποιος την θεσμοθέτηση αυτή, ώστε να πραγματοποιούνται έργα ουκ ολίγα, εκεί που υπήρχε αδυναμία του κράτους.
Το δεύτερο στοιχείο ήταν η αναφορά στον εκτελεσθέντα δάσκαλο του χωριού τους από τους Γερμανούς στις 26 Ιανουαρίου 1944 Γιάννη Καρανάνου. Υπηρετούσε δάσκαλος στο χωριό του, στη μαύρη εκείνη περίοδο και κανείς από τους κατοίκους δεν είχε να πει μία κακή κουβέντα, αλλά και ούτε αυτοί που υπήρξαν μαθητές του είχαν άσχημη εμπειρία για τη συμπεριφορά του ως δασκάλου. Τα λίγα αυτά που γράφω αισθάνθηκα την ανάγκη να τα κοινοποιήσω στο ευρύ κοινό της περιοχής μας, ώστε να τα γνωρίσουν, όσοι δεν τα γνωρίζουν.
Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες από το πρώτο διδακτήριο στο Δημοτικό σχολείο του Κρόκου 1872 και το τελευταίο 1919 – 2019, για να συγκρίνει ο αναγνώστης το μέγεθος και την ποιότητα αυτών των δύο.