Πώς να συμπληρώσεις το Μηχανογραφικό σου: τα 3 βασικά βήματα (της Μαρίας Μπιλιώνη, Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, www.tangramedu.net)

24 Ιουνίου 2019
09:55
Κανένα σχόλιο

Και έφτασε η ώρα όπου εσείς που πήρατε μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις 2019 καλείστε να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό δελτίο, κρίσιμη κίνηση για τη δικαίωση τόσο των δικών σας κόπων όσο και ολόκληρης της οικογένειάς σας! Πώς όμως μπορεί να συμπληρώσει κανείς σωστά το μηχανογραφικό του; Διαβάστε συγκεκριμένες, πρακτικές οδηγίες για τη διαδικασία επιλογής πανεπιστημιακών τμημάτων και της δήλωσής τους στο μηχανογραφικό δελτίο.

Βήμα 1ο: Επίλεξε τα τμήματα που θα δηλώσεις. Σύμφωνα με τα κριτήρια που θα θέσεις ως σημαντικά για σένα ( προσωπικό ενδιαφέρον, πρόγραμμα σπουδών, πόλη του τμήματος, επαγγελματικά δικαιώματα, σύνδεση πτυχίου με την αγορά εργασίας κ.ά) διάλεξε και ξεχώρισε αυτά τα τμήματα αποθηκεύοντάς τα σε ένα (ηλεκτρονικό κατά προτίμηση) αρχείο. Να μην σε ενδιαφέρει, σε αυτό το σημείο η σειρά προτίμησης, απλά τα τμήματα που θα συμπεριλάβεις στο μηχανογραφικό σου. Σημαντικό είναι να περιλάβεις το σύνολο των τμημάτων που σε ενδιαφέρουν από το ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία που σου δίνεται η δυνατότητα. Έχε υπόψη σου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις σε τμήμα που δεν θα δηλώσεις.

Βήμα 2ο: Ταξινόμησε τα επιλεγμένα τμήματα. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτό το βήμα είναι η ταξινόμηση να ορίζεται τόσο από τα προσωπικά κριτήρια του καθένα -και σίγουρα όχι από τη βάση που είχε το κάθε τμήμα κατά τις πανελλαδικές του 2018- όσο και από τις νέες συνθήκες που ορίζουν το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα. Επειδή, όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, έχουν συντελεστεί πολλές αλλαγές φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι εξαιρετικά σημαντικό, πριν δηλώσεις οποιοδήποτε πανεπιστημιακό τμήμα να έχεις συγκεκντρώσει ένα σύνολο έγκυρων πληροφοριών που σκιαγραφούν την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος. Με άλλα λόγια, πρέπει να ψάξεις αναλυτικά στην ιστοσελίδα του τμήματος, αρχικά να δεις εάν υπάρχει και κατά πόσο είναι ενημερωμένη. Στη συνέχεια, να εντοπίσεις το πρόγραμμα σπουδών και να το μελετήσεις. Έπειτα, πληροφορίες όπως αριθμός διδασκόντων, ερευνητική δραστηριότητα μελών ΔΕΠ του τμήματος, πρόσφατη αξιολόγηση τμήματος από την ΑΔΙΠ (η σχετική έκθεση οφείλει να είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του κάθε τμήματος) μπορούν να σε βοηθήσουν στην επιλογή τμημάτων. Ένα καλό πανεπιστημιακό τμήμα οφείλει να έχει έναν ικανοποιητικό αριθμό μελών ΔΕΠ και μάλιστα στα επιστημονικά αντικείμενα τα οποία θεραπεύει το συγκεκριμένο τμήμα. Και τι εννοούμε όταν λέμε ικανοποιητικό αριθμό μελών ΔΕΠ στα σχετικά αντικείμενα; Όπως λέει ο Δ.Ματαράς (Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών) «ένα τμήμα Πολυτεχνείου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα 50-60 μαθήματα και εργαστήρια του προγράμματος σπουδών του με λιγότερους από 20 καθηγητές». Επίσης, δεν μπορούμε να έχουμε «ένα τμήμα μηχανικών χωρίς καθηγητές μηχανικούς όπως δεν μπορεί να γίνει ιατρική χωρίς γιατρούς, νομική χωρίς δικηγόρους. Ούτε μπορεί το διδακτικό έργο να στηρίζεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο σε συμβασιούχους που προσλαμβάνονται για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας». (Ματαράς, Δ, Κριτήρια επιλογής τμημάτων από υποψηφίους, στο: https://www.esos.gr/arthra/63052/kritiria-epilogis-tmimaton-gia-ypopsifioys 13.6.2019) Συνεπώς, η ιεράρχηση των τμημάτων προκύπτει αφού έχει συνυπολογίσει κανείς όλα τα προαναφερθέντα κριτήρια.

Βήμα 3ο: Επανέλεγξε την ταξινόμηση των τμημάτων που θα περιλάβεις στο μηχανογραφικό σου. Σε αυτό το τελευταίο βήμα οφείλεις να εξετάσεις πολύ προσεχτικά τη σειρά των τμημάτων που έχεις δηλώσει εστιάζοντας στα τμήματα των οποίων οι περυσινές βάσεις είναι κοντά (πάνω κάτω 2500-3000 μόρια) στα μόρια που έχεις συγκεντρώσει.

Για μια αποτελεσματική, ρεαλιστική, συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου έχε υπόψη ότι πρέπει να το συμπληρώσεις σαν να έχεις πιάσει 20.000 μόρια και σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσεις να προβλέψεις τις βάσεις των τμημάτων και βασιζόμενος σε αυτήν την υπόθεση να βάλεις τη σειρά των τμημάτων. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού σηματοδοτεί το τελευταίο κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας που θα σου επιτρέψει να εισαχθείς σε μία σχολή της αρεσκείας σου και να δημιουργήσεις τη δική σου επαγγελματική προοπτική!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.