Σημερινό του άρθρο του Χρόνη Ακριτίδη, υποψηφίου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Κοζάνης, στο Capital.gr: Ένα σχέδιο για τον τόπο μας
Την ώρα που η εθνική οικονομία αγκομαχάει να ορθοποδήσει, με τους αυστηρούς μνημονιακούς περιορισμούς και τη διαρκή και στενή επιτήρηση να συνεχίζουν να υφίστανται, παρά τις πανηγυρικές διακηρύξεις της απερχόμενης κυβέρνησης ότι η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, δεν έχει φανεί ακόμα αναπτυξιακό φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ της ύφεσης και της κρίσης του Νομού Κοζάνης.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) στα τέλη Απριλίου, η Δυτική Μακεδονία διατηρεί δυο πολύ λυπηρές πρωτιές. Έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στο ηπειρωτικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 27,9% συνολικά και 62% στους νέους, ενώ απογοητευτικό είναι και το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας που ανέρχεται σε 71,6%. Ταυτόχρονα, η Δυτική Μακεδονία είναι η 17η φτωχότερη περιφέρεια στην ΕΕ, ενώ το ΑΕΠ της παρουσίασε μείωση 8,9% το 2016, τη μεγαλύτερη μεταξύ των ελληνικών περιφερειών. Δεδομένου ότι ο Νομός Κοζάνης συγκεντρώνει περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της Περιφέρειας, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η περιοχή όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.
Πολύ πριν, όμως, την κρίση, η τοπική οικονομία του Νομού Κοζάνης είχε δεχθεί καίρια πλήγματα στους παραγωγικούς πυλώνες που τη στήριζαν διαχρονικά, τόσο με τη ραγδαία αποβιομηχάνιση όσο και τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε ο τομέας της γούνας στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Η οικονομική κρίση, όμως, αποτέλεσε τη χαριστική βολή, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη, τα άλλοτε περιζήτητα εμπορικά καταστήματα να μένουν διαρκώς ανοίκιαστα, οικογενειάρχες και εργαζομένους να χάνουν από τη μια μέρα στην άλλη τις δουλειές τους και τις νέες και τους νέους μας να βγάζουν εισιτήρια χωρίς επιστροφή για τα ξένα.
Αυτή η δύσκολη κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη, αν η περιοχή μας δεν διέθετε τον δικό της χρυσό, όχι τον κίτρινο που αναζητούν κάποιοι στα βουνά μας, αλλά τον μαύρο. Το λιγνιτικό κοίτασμα που συνεχίζει να δίνει εδώ και τόσες δεκαετίες σίγουρες δουλειές και αξιοπρεπές εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες του Νομού μας αλλά και να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την εξοικονόμηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την εθνική οικονομία. Ταυτόχρονα, είναι οι κάτοικοι του Νομού που βιώνουν περισσότερο από καθένα άλλον τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εκμετάλλευση του λιγνίτη. Όλα αυτά τη στιγμή που οι ιδεοληψίες και οι παλινωδίες της απερχόμενης κυβέρνησης απαξιώνουν καθημερινά τη ΔΕΗ καθιστώντας το μέλλον της εξαιρετικά δυσοίωνο.
Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η περιοχή μας, με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει επιτέλους ένα δικό της, μελετημένο και εφαρμόσιμο, αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο θα συμφωνήσουν, γύρω από το ίδιο τραπέζι, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομικοί, επιστημονικοί, κοινωνικοί φορείς και η κοινωνία των πολιτών, μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναστρέψει πλήρως τη σημερινή εξαιρετικά δυσοίωνη κατάσταση. Σχέδιο για τη δημιουργία αξιοπρεπών και μονίμων θέσεων εργασίας για τους νέους μας, για τη στήριξη της υγιούς, εξωστρεφούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, για την αξιοποίηση του πλούσιου και ανεκμετάλλευτου φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού της αποθέματός του Νομού μας. Σχέδιο για τη διεύρυνση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακατεύθυνση της πρωτογενούς παραγωγής επενδύοντας στην ποιότητα και τη σύγχρονη τυποποίηση και διασυνδέοντάς την με την έρευνα και την καινοτομία. Σχέδιο για τη διασφάλιση ενός κοινωνικά και οικονομικά δίκαιου μέλλοντος για τους χιλιάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών, προνοώντας ταυτόχρονα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, των εδαφών πάνω από τα ορυχεία και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Σχέδιο για την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τον λιγνίτη να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του ενεργειακού μίγματος της χώρας, αλλά και για τη βιωσιμότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ. Σχέδιο που θα βασισθεί στη διασύνδεση του Νομού από άκρη σε άκρη με το εθνικό οδικό δίκτυο, μέσω της ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Λάρισας. Σχέδιο που θα βάλει τον Νομό μας στον εθνικό και διεθνή τουριστικό χάρτη, προβάλλοντας την ξεχωριστή πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας αλλά και τη σύγχρονη γαστρονομική του ταυτότητα αναπτύσσοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ο τόπος μας μπορεί και του αξίζει να έχει ένα διαφορετικό, καλύτερο μέλλον. Δεν γίνεται, όμως, πια να στηρίζουμε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας σε κενές υποσχέσεις, προχειροδουλειά και κοντόφθαλμες πρακτικές.
Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για τον τόπο μας.
Είναι σίγουρο οτι ο κ. Χρόνης Ακριτίδης θα αποτελέσει σημαντική δύναμη στη Βουλή υπέρ του Νομού μας . Καλή επιτυχία!
Καλη επιτυχία Χρόνη είσαι ότι πιο δυνατό εχει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Κοζάνη.
ζητείται να προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε δημόσια δήλωση ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι ώστε «ο ελληνικός λαός να ανταμείψει με την ψήφο του αυτή την πράξη και η Ιστορία θα σας εντάξει σε περίοπτη θέση μέσα στο Πάνθεον των εθνικά δρώντων πολιτικών».
πολυ καλη επιλογη ο Χρονης, μορφωμενος ,τεχνοκρατης και καλός ανθρωπος
χαλαρώστε οι από πάνω.
Αντί να βάλουν υποψήφιο κάποιον που ξέρει και πέντε πράγματα για την περιοχή έβαλαν τον κολλητό της Ντόρας που θυμήθηκαν ότι είναι από την Πτολεμαΐδα.
ασε μας μωρε.. λες και έμεινες ποτέ εδώ ή έχεις σχέση με την κοινωνία εδώ
Κι όμως. Το ότι έχει προσβάσεις στο κόμμα και στην Αθήνα εγώ προσωπικά το θεωρώ το μεγάλο του ατού. Προς το συμφέρον της περιοχής είναι.
Διάβασα το βιογραφικό του ανθρώπου και δεν είναι έτσι όπως τα λες
από βιογραφικά μπουχτίσαμε 40 χρόνια σε εθνικό επίπεδο.
Harvard, MIT, γιατροί,μηχάνικοί δικηγόροι κλπ
Όταν θα συνηδητοποιήσουμε ότι ένα βιογραφικό από μόνο του δε λέει τίποτα και ότι σημασία έχει να καταφέρνεις να διοικείς με τη δαμόκλειο σπάθη της “καρατόμησης” σε περίπτωση αποτυχίας και λανθασμένων επιλογών να είναι πάντα παρούσα.