Συνέντευξη του Θέμη Μουμουλίδη στην εκπομπή One Report στο διαδικτυακό κανάλι ONE Channel και τους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Διονύση Νασόπουλο.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την δυνατότητα ανατροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ της διαφοράς του ποσοστού 9,5% έναντι της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, ο Θέμης Μουμουλίδης απάντησε:
Αυτές τις μέρες σε διάφορες δημόσιες συζητήσεις-συνεντεύξεις κλπ, επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ επιχειρεί συνειδητά να μην συζητήσουμε πολιτικά, να μην συζητήσουμε για την ουσία, να μην συζητήσουμε για την ιστορία, την καταγωγή και τα προγράμματα διακυβέρνησης, καθώς γνωρίζει πως δεν «αντέχει» το πρόγραμμά της σε μια ουσιαστική αντιπαράθεση. Προσπαθεί να αποφύγει τις συνέπειες μιας ουσιαστικής πολιτικής αναμέτρησης. Επομένως οι 9,5 μονάδες, είναι ποσοστό που μπορεί να ανατρέψει η κοινωνία, με την ευθύνη της ψήφου αλλά και με την βασική προυπόθεση της συμμετοχής. Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας.
Το μεγάλο ερωτηματικό λοιπόν είναι η συμμετοχή και πιστεύω η έκπληξη, θετική ή αρνητική, την νύχτα των εκλογών θα είναι ακριβώς το ποσοστό συμμετοχής.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Γιώργου Χουλαδάκη σχετικά με την δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα χάσει ούτε στο ένα εκατομμύριο» ο Θ. Μουμουλίδης σχολίασε:
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει με έναν πολιτικό ρεαλισμό. Προφανώς κα συνδέει το αποτέλεσμα με την αποφασιστικότητα της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι στην κάλπη της 7ης Ιουλίου ξεκινάμε από μηδενική βάση. Γιατί αντικειμενικά η κάλπη είναι άδεια. Το ζήτημα είναι εάν στην πορεία για τις εκλογές θα συζητήσουμε για το τι σημαίνει ΝΔ, για το πως φτάσαμε ως εδώ, για το τι ευθύνες έχει αυτή η Κυβέρνηση, για το τι προτείνουνε τα δύο κόμματα, αλλά και τα άλλα κόμματα. Το τεχνητό παιxνίδι του διπολισμού που επιχειρείται είναι έξω, τουλάχιστον, από τη δική μου πολιτική αντίληψη και αισθητική, δεν πιστεύω στον διπολισμό, πιστεύω στις συνθέσεις. Βεβαίως δεν πιστεύω στη σύνθεση με τις σημερινές συνθήκες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ αυτό είναι προφανές. Ωστόσο η σύνθεση είναι σημαντικό στοιχείο της δημοκρατίας. Όπως και η αναλογική αντιπροσωπευτικότητα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ως προσωπικότητα, με τον τρόπο που υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας, νομίζω ότι έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει σημαντικές μάχες. Και αυτή εδώ θεωρώ ότι είναι μια ιστορική αναμέτρηση, ίσως η σημαντικότερη μεταπολιτευτικά μετά από εκείνη του ’81.
Σχετικά με την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί ανάγκης αυτοδυναμίας της ΝΔ και ότι στην αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να προσφύγει ξανά σε εκλογές στις 15 Αυγούστου ο Θέμης Mουμουλίδης τοποθετήθηκε ως εξής :
Το δίλημμα του κ. Μητσοτάκη περί αυτοδυναμίας ισοδυναμεί με εκφοβισμό της κοινωνίας. Πρόκειται για μία δήλωση «τρομοκρατικής πνοής».
Και το λέω αυτό διότι είναι σαν να μην πιστεύουμε στην Δημοκρατία.
Το δίλημμα δεν είναι ουσιαστικό, δεν είναι πραγματικό, είναι ένα κατασκευασμένο επικοινωνιακό εκβιαστικό δίλημμα το οποίο θέτει ο κ. Μητσοτάκης στην κοινωνία.
Αλίμονο στη Δημοκρατία που δεν μπορεί να αντέξει τρεις μήνες ώστε να πάει σε μία επόμενη μέρα. Γιατί προφανώς η αναφορά στον «Δεκαπενταύγουστο», απευθύνεται ακριβώς στην κοινωνία με τρόπο εκφοβιστικό. Πρόκειται για μια ακόμη επικοινωνιακή κατασκευή του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο αξίζει να θυμόμαστε πως στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχουν ωστόσο διλήμματα που συχνά οδηγούν στην ανατροπή.
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου Γιώργου Χουλαδάκη σχετικά με τη θέση του ΚΙΝΑΛ και της κυρίας Γεννηματά, ότι θα γίνει οπωσδήποτε Κυβέρνηση με «όποια απόφαση βγάλει η κάλπη», ο κ. Μουμουλίδης απάντησε :
Aυτό είναι ένα πρόβλημα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και όχι του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Η κυρία Γεννηματά εάν θεωρεί ότι μπορεί να διαιωνίζει δια της ψήφου εμπιστοσύνης ή ανοχής ένα κατεστημένο, ένα καθεστώς, μπορεί να το κάνει, αρκεί να το πει στην ελληνική κοινωνία με σαφήνεια,και το λέει απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Επομένως το πρόβλημά της δεν ήταν ο κ. Βενιζέλος….
Εμείς δεν φοβόμαστε την δημοκρατία, δεν φοβόμαστε την αναλογικότερη εκπροσώπηση, δεν μας προβληματίζει καθόλου εαν συμμετέχουν ένα ή ενέα μικρότερα κόμματα, πιστεύουμε στη σύνθεση, άλλωστε αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, είναι στην κουλτούρα μας η συνύπαρξη και η συνεργασία. Αυτό όμως είναι έξω από την αντίληψη των καθεστωτικών κομμάτων …
Πιστεύετε πραγματικά ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβέρνηση με ψήφο ανοχής στην Ελλάδα; Δεν έχει συμβεί ποτέ..
Πιθανότατα ναι. Νομίζω ότι από την επομένη των εκλογών, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το πολιτικό σύστημα θα υποστεί και ρωγμές και θα αντιληφθεί και σημαντικούς κραδασμούς που κατά την γνώμη μου ήρθε η ώρα να τους νιώσει…
Περιμένω η έννοια «προοδευτικός», η έννοια «δημοκρατία», η έννοια της «αξιοκρατίας», η έννοια της «κοινωνικής ευαισθησίας» των πολιτικών απέναντι στις κοινωνίες να κυριαρχήσουνε.
Και αυτή η αντίληψη να αναμετρηθεί με κάτι άλλο, με κάτι που θέλει να επιβιώσει με τη δική του κουλτούρα, με τη δική του αισθητική, με τη δική του ιδεολογία η οποία έχει οδηγήσει την Ευρώπη, όπως βλέπουμε στην άκρα δεξιά.
Γιατί οι καινούριες εποχές δεν αρχίζουν αμέσως, χρειάζεται χρόνος,…και η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να υπερασπιστεί το μέλλον της.
Ποιο εκφοβισμό αναφέρεστε στο σύριζα. Εσείς κάνατε εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, εσεις ψηφίσατε το εκλογικό σύστημα που έχουμε και το οποίο οδηγεί σε αλλεπάλληλες εκλογές. Αναφέρθηκε σαν ημερομηνία η περίοδος κοντά στις 15 Αυγούστου και αυτό που είπατε είναι ότι πέφτει Πέμπτη. Μιλάμε για τρόπο σκέψης… Καλά είναι όταν είστε σε πανικό να μην κάνει ο αρχηγός σας δηλώσεις.