«Εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες, θα αναζητηθούν ευθύνες τόσο από τη σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και από τη διοίκηση του υπερταμείου που αποτελεί πλέον το βασικό μέτοχο της εταιρείας». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Καθημερινή».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνεται του σχεδίου της “μικρής ΔΕΗ” και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κατέστρεψε» τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η αναφορά του κ. Μητσοτάκη έρχεται μερικές μόνον ώρες μετά την ανάλογη τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη σε τηλεοπτική εκπομπή, σύμφωνα με την οποία «ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει ποινικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία».
Διαβάστε παρακάτω το συγκεκριμένο απόσπασμα της «Καθημερινής» υπό τον τίτλο «Το σχέδιο για τη ΔΕΗ» όπου περιλαμβάνονται οι αναφορές Μητσοτάκη στα σχετικά θεματα:
«Ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν χαρτογραφήσει και τις «νάρκες» της επόμενης μέρας. Πιο κρίσιμη και πιο άμεση μοιάζει αυτή της ΔΕΗ. Εξάλλου η Νέα Δημοκρατία είχε απευθύνει δραματική προειδοποίηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία και την «αβάσταχτη ελαφρότητα» της κυβέρνησης που υπονόμευε το μέλλον της Επιχείρησης, εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει, Όπως και ότι «η οικονομία μας δεν υπάρχει χωρίς ενέργεια. Και ενέργεια δεν υπάρχει χωρίς ΔΕΗ».
Κατηγορεί την απερχόμενη κυβέρνηση ότι «αφού πρώτα πολέμησε το σχέδιό μας για “μικρή ΔΕΗ” που θα κρατούσε υγιή και όρθια τη ΔΕΗ να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της για όγδοη δεκαετία, τελικά την κατέστρεψε».
Θυμίζει ότι «από 2,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση στο τέλος Ιουνίου 2014, τώρα, πέντε χρόνια μετά, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι έξι φορές χαμηλότερη, στα 423 εκατ. ευρώ. Από 91 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014, έφτασε σε ζημιές 542 εκατ. ευρώ το 2018. Ξεπουλάει λιγνιτικές μονάδες, με το απαράδεκτο κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν και οι δανειστές, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς».
Και υπογραμμίζει με έμφαση ότι η «καταστροφή που συνέβη στη ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο», καθώς αποκαλύπτει ότι «έγιναν συγκεκριμένες εισηγήσεις για την εξυγίανση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά καμία δεν υιοθετήθηκε».
Προαναγγέλλει μάλιστα ότι «εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες, θα αναζητηθούν ευθύνες τόσο από τη σημερινή διοίκηση, όσο και από τη διοίκηση του υπερταμείου που αποτελεί πλέον το βασικό μέτοχο της εταιρείας».
«Εννοείται πως η Ν.Δ. θα διασώσει τη ΔΕΗ, αλλά δεν μπορεί να μην ελεγχθούν όσοι κατέστρεψαν οικονομικά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, ζημιώνοντας με πρωτοφανή τρόπο την περιουσία του Έλληνα φορολογουμένου», τονίζει.»
από εκεί να ξεκινήσεις
https://evia365.gr/topiki-tis-n-d-sti-rafina-ekleve-revma-apo-dei-katangelies-kai-entasi/
Ναι αλλά Να μην ξεχνάμε σαν λαός τού νόμου Κοζάνης ποιοί ήταν αυτοί που το ξεκίνησαν όλο αυτό με τα μνημόνια και ψήφισαν ΝΑΙ σε ΌΛΑ.
Σαφώς και δεν ξεχνάμε. Υπάρχει και το Youtube, τα έχει απαθανατίσει όλα όσα έλεγε η ΝΔ: https://youtu.be/oG232FnN91w
ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΜΙΑ ΔΕΗ ΜΕ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΧΡΕΗ;
Κούλη ξεκίνα απ’ την κυβέρνηση Σημίτη και μετά Καραμανλή, που δεν άφησαν τη ΔΕΗ να κάνει νέες λιγνιτικές μονάδες. Συνέχισε με την κυβέρνηση Καραμανλή, που ανάγκασε τη ΔΕΗ ν’ αγοράζει ρεύμα απ’ τους ιδιώτες. Συνέχισε με την κυβέρνηση Καραμανλή, που άφησε κλειστό το ορυχείο Βεύης. Συνέχισε με τη κυβέρνηση Καραμανλή, που ανάγκασε τη ΔΕΗ να δίνει φθηνό ρεύμα στο Αλουμίνιο και ν’ αγοράζει από εκεί ακριβά. Συνέχισε με τις κυβερνήσεις ΓΑΠ, Παπαδήμου, Σαμαρά, που δεν άφησαν τη ΔΕΗ να κάνει νέες μονάδες, δεν την άφησαν να βάλει κι αυτή ΑΠΕ και την ανάγκασαν να καίει φυσικό αέριο. Συνέχισε με τις κυβερνήσεις Καραμανλή, ΓΑΠ, Παπαδήμου, Σαμαρά, που άφησαν ΑΗΣ & ορυχεία χωρίς προσωπικό. Συνέχισε με την κυβέρνηση Σαμαρά, που έδωσε δωρεάν δικαιώματα CΟ2 στη Βουλγαρία χωρίς να ζητήσει για τη ΔΕΗ. Ε, κάπου εκεί θα βρείς και την αδερφή σου και εσενα, για να ζητήσεις ευθύνες.
Να είσαι βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ και να βγει πρωθυπουργός ο Κούλης. Μη σου τύχει…
Ναι είσαι κάτοικος Ελλάδας και να βγει πρωθυπουργός ένας καταληψίας ! Μην σου τύχει
Ο Καραμανλής μας χρεοκόπησε.
Ο ΓΑΠ μας κουβάλησε το ΔΝΤ και μας ξέσκισε με το 1ο μνημόνιο.
Ο Παπαδήμος έσωσε τους ξένους και χαντάκωσε τους Έλληνες.
Ο Σαμαράς μας κουβάλησε το 2ο μνημόνιο.
Ο Τσίπρας μας κουβάλησε το 3ο μνημόνιο.
Ο Μητσοτάκης χρεοκοπεί το κόμμα του κάθε μέρα και περισσότερο κι ετοιμάζεται να ξαναφέρει το ΔΝΤ. Αλλά ευτυχώς που δεν είναι καταληψίας;
να είσαι κάτοικος ελλάδας και να περιμένεις να σε σώσει ο Κούλης από το κόμμα ΝΔ που σε έσωζε για πολλά χρόνια και σε καταδίκασε σε φτώχεια από το 2010 και μετά μαζί με το άλλο κόμμα κλεφτών ΤΟ ΠΑΣΟΚ…..αυτό και να εύχεσαι να μην σου τύχει
σωστα αλιμονο μας εκατο χρονια πισω θα παμε
Διαχρονικές αμαρτίες και παιχνίδια στις πλάτες της μεγαλύτερης βιομηχανίας. Τώρα αργά για δάκρυα ακόμη και για κροκοδείλια..
μιλαει ο Μητσοτακης που το σόι του ζει απο τοδημοσιο μια ζωη, τα νοσοκομεια κ οι συνταξεις ειναι δημοσιες δαπανες περιτες αλλα το χρημα που τσεπωνει αυτος οχι…λαμογια!!!
Κυρρηκας Χανιων ρε, κ καμια 200+ μυρια χρεος το κομμα του…αντε δεξιουρες ψηφιστε τον
Ετσι απλα αγαπητε Κουλη…
Γιατι πουλας πολυ παραμυθι!
Αποσπασμα συνεντευξης Σταθακη:
Το 2015 παραλάβαμε μια δημόσια επιχείρηση προς πώληση. Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης περιλάμβανε την τριχοτόμηση και στην ουσία την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η «μικρή» ΔΕΗ περιλάμβανε τα υδροηλεκτρικά, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα έφτανε στο 66% και θα έβγαινε προς πώληση το 17% του Δημοσίου στην υπόλοιπη ΔΕΗ. Η Ν.Δ., με πρωτόγνωρο τρόπο, προετοίμασε το έδαφος για τους ιδιώτες, με τρομερές αυξήσεις στα τιμολόγια.
Από το 2010 ώς το 2014, η τιμή του ρεύματος ανέβηκε κατά 60%. Στον αντίποδα αυτού του σχεδίου η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε, σωστά κατά τη γνώμη μου, πρώτον σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ, στον οποίο το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία. Από το 2016 έχει σχεδόν διπλασιάσει την πραγματική του αξία και είναι μια εταιρεία-μοντέλο. Γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ το 2014 και σήμερα. Είναι παραπλανητική η εικόνα, είναι διαφορετικά τα μεγέθη της, με και χωρίς τον ΑΔΜΗΕ.
Δεύτερον, ακύρωσε την πώληση των υδροηλεκτρικών που είναι οι πιο κερδοφόρες μονάδες της. Τρίτον, ακύρωσε την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κρατήσαμε σταθερά τα τιμολόγια για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Να προσθέσουμε τις μεγάλες αλλαγές στην αγορά ενέργειας, με πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα φανεί στο τέλος του χρόνου, με την εφαρμογή του ανταγωνιστικού μοντέλου, του target model. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ έπρεπε να προσαρμοστεί στην ανταγωνιστική αγορά, κατάρτισε ένα σχέδιο προσαρμογής…
• Αναφέρεστε στη μελέτη McKinsey;
Ακριβώς. Εχει όλα αυτά τα σημεία που ανέφερα και επιπλέον περιλαμβάνει την ανάκτηση των χρεών προς τη ΔΕΗ, που δημιουργήθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση, την περίοδο που έγιναν οι μεγάλες αυξήσεις. Τότε έκλειναν επιχειρήσεις, αφήνοντας «φέσια» στη ΔΕΗ και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο ρεύμα. Η ΔΕΗ εφάρμοσε ένα επιτυχημένο, πιλοτικό πρόγραμμα, δίνοντας τη διαχείριση σε τρίτους.
Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι, παρά την καταστροφολογία της Ν.Δ., η ΔΕΗ είχε τρία κερδοφόρα χρόνια την τελευταία τετραετία, έχει πάρει πολλά και σοβαρά μέτρα προσαρμογής, μαζί με εθελουσία έξοδο 1.200 εργαζομένων, έχει αναχρηματοδοτήσει όλα της τα χρέη. Στα οικονομικά της στοιχεία έχει ενσωματώσει σημαντικούς παράγοντες που είναι συγκυριακοί. Η μυθοπλασία ότι η ΔΕΗ είχε τεράστιες ζημιές το 2018 δεν ισχύει. Δεν είχε κέρδη, αλλά έχει πάρει μέτρα και νομίζω ότι θα επιστρέψει σε θετικό αποτύπωμα στο τέλος του χρόνου, αν συνεχίσει με την ίδια πολιτική.
• Προτείνετε αύξηση τιμολογίων για να καλυφθούν αυτοί οι συγκυριακοί παράγοντες;
Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια, είναι σταθερή απόφαση της σημερινής κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια και με αυτά τα δεδομένα πέτυχε τους στόχους της. Η καταλυτική απάντηση σε αυτή την καταστροφολογία είναι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα. Η Ν.Δ. έχει υποσχεθεί ότι θα επαναφέρει την πολιτική του 2014. Ο κύριος Χατζηδάκης είπε ότι θα πουλήσει μέρος του ΑΔΜΗΕ για να χάσει το Δημόσιο την πλειοψηφία. Προφανώς θα κάνει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια, για να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση και την επαναφορά της «μικρής» ΔΕΗ.
• Μας λέτε ότι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι απαραίτητη μόνο για τη βελτίωση της εικόνας της προς πώληση.
Αυτό έκαναν ώς το 2014, όταν την ετοίμαζαν για να την πουλήσουν.
Aς τονιστει αυτο….ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ!-Δεν αντεξε ο Σαμαρας ομως το πολιτικο κοστος που θα εφερνε η πωληση της Δεη και την εκανε αρων αρων!-
και προσθετω εγω…ΕΝΩ ΤΗΝ ΕΙΧΑΤΕ ΡΙΜΑΞΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ!ΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΜΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΣ ΚΟΥΛΗ;;;;ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΙΛΑΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΠΕΝΤΑΡΟΔΕΚΑΡΕΣ;;;