Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Γιατί κάποιος να διαλέξει το Τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά

16 Ιούλιος 2019
19:15

Γιατί κάποιος να διαλέξει το Τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά:

Το Τμήμα λειτούργησε σαν πρώην τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ εδώ και 15 χρόνια περίπου, και παρέχει σπουδές υψηλού επιπέδου με σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Πληροφορικής και της Επιστήμης των Υπολογιστών αλλά και τις ανάγκες της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς εργασίας. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, στους τομείς παροχής υπηρεσιών λογισμικού, στη δημιουργία προϊόντων λογισμικού/υλικού και στο σχεδιασμό και εγκατάσταση δικτύων υπολογιστών κι επικοινωνιών. Ως εκ τούτου, οι προοπτικές άμεσης σύνδεσης των αποφοίτων του με την αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Το Τμήμα οργανώνει και λειτουργεί για 4η συνεχή χρονιά το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Μ.Σ.), «Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Υπηρεσίες (Master of Science (MSc) in Modern Information Technologies and Services)», σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, με 2 κατευθύνσεις: α) Σύγχρονα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών, Τεχνολογίες Διαδικτύου, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και Ασφάλεια Συστημάτων και β) Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση. Στο Τμήμα λειτουργεί πιστοποιημένη ακαδημία Cisco Networking Academy και παρέχει τη δυνατότητα επιμόρφωσης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα CCNA της Cisco για θέματα Δικτύων Υπολογιστών. Ακόμη το τμήμα διαθέτει και IEEE Student Branch με πλούσιο πρόγραμμα λειτουργιών από τον παγκόσμιο οργανισμό IEEE.

Τo Τμήμα πολύ σύντομα θα παρέχει την δυνατότητα Διδακτορικών Σπουδών, σαν Πανεπιστημιακό πλέον τμήμα με εγκεκριμένη επιτροπή ελέγχου Διδακτορικών Σπουδών και Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών, πάνω σε θέματα της Πληροφορικής και της Επιστήμης των Υπολογιστών.

Το πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος παρέχει μαθήματα που ανήκουν στις παρακάτω εμβαθύνσεις/ειδικεύσεις με βάση τις οποίες ο φοιτητής ειδικεύεται και εμβαθύνει στα Δίκτυα και τηλεπικοινωνίες, στην Αρχιτεκτονική Υπολογιστών και ψηφιακό υλικό, στο Λογισμικό/προγραμματισμό και εφαρογές των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα ειδικά μαθήματα όπως ψηφιακή επεξεργασία, βάσεις δεδομένων, γραφικά με υπολογιστές και υπολογιστικά νέφη.

Το τμήμα Πληροφορικής είναι αυτοδύναμο με 8 θέσεις ΔΕΠ και σύντομα θα αποκτήσει και 9ο μέλος ΔΕΠ. Διαθέτει έμπειρο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (μέλη ΔΕΠ), 1 μέλος ΕΔΙΠ και 1 μέλος ΕΤΕΠ, σύγχρονο εξοπλισμό κι εκπαιδευτικά μέσα, ενώ βρίσκεται σε διαρκή αναπτυξιακή πορεία. Είναι το μοναδικό αμιγές Τμήμα Πληροφορικής στη Δυτική Μακεδονία. Στα πλαίσια αυτής της δράσης, το τμήμα συνεργάζεται στενά με δημόσιους φορείς, δήμους αλλά και επιχειρήσεις, καθώς μελετά σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο αλλά και κλαδικά την παραγωγή, την ζήτηση, την καινοτομία, την ανάπτυξη, τη μεγέθυνση, την εξωστρέφεια, τους θεσμούς, την Πληροφορική, τις εφαρμογές, τις υπηρεσίες, και τις αντίστοιχες στρατηγικές ηλεκτρονικών υπολογιστών και μηχανογράφησης που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αριστεία.

Οι υποδομές του Τμήματος είναι σύγχρονες με νεόδμητες κτιριακές εγκαταστάσεις που είναι πλήρως εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα. Διαθέτει  πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με πλήθος πακέτων λογισμικού CAD, Hardware, Cisco networks, διαδραστικών πολυμέσων κ.α., αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα (προβολικά, διαδραστικούς πίνακες, ηχητικές εγκαταστάσεις κτλ) καθώς και  μία πλούσια σε τίτλους βιβλίων και επιστημονικών περιοδικών βιβλιοθήκη.

Το Τμήμα έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με δεκάδες Ακαδημαϊκά Ιδρύματα σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+. Έτσι, παρέχεται στους φοιτητές η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν στο εξωτερικό, μέρος των σπουδών τους ή την πρακτική άσκησή τους, με πλήρη ακαδημαϊκή αναγνώριση και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για τη συνέχεια των σπουδών τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Η πόλη της Καστοριάς αποτελεί την έδρα πέντε Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και των χιλιάδων φοιτητών του, έχει εξελιχθεί σε μια πόλη φιλική και ελκυστική με πολλές δυνατότητες και δραστηριότητες για αξέχαστες φοιτητικές εμπειρίες. Η ολοκλήρωση του άξονα της Εγνατίας οδού καθιστά πλέον την πρόσβαση προς την Καστοριά πολύ εύκολη.

Η ιστοσελίδα του τμήματος Πληροφορικής είναι https://cs.uowm.gr. Τα μέλη ΔΕΠ , ΕΤΕΠ και ΕΙΔΙΠ και το  διοικητικό προσωπικό  είναι έτοιμα και στις θέσεις τους για να υποδεχτούν τους νέους φοιτητές τον Σεπτέμβρη.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος:

Μιχάλης Δόσης, Καθηγητής.

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι