«Είσαστε οι άμεσοι συνεργάτες μας. Ξέρετε την υπηρεσία, τα προβλήματα της και τις ανάγκες της καλύτερα από τον καθένα. Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας, αρωγούς στην προσπάθειά μας για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας».
Αυτού του είδους οι χιλιοειπωμένες φράσεις, είναι τα πρώτα λόγια σχεδόν όλων των νέων υπουργών, δημάρχων κοκ στους εργαζόμενους των φορέων τους.
Στην πράξη βέβαια τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Παραδείγματος χάριν, ο σχεδιασμός και η -εσπευσμένη- εφαρμογή του «Καλλικράτη» έγινε με παντελή την απουσία της άποψης των εργαζομένων των δήμων. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του «Κλεισθένη» (Ν.4600/2019 που αφορά την διάσπαση πέντε δήμων, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού) επίσης δεν έχει λάβει υπόψη καμία γνώμη των εργαζομένων των δήμων.
Των ανθρώπων που εργάζονται στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, έρχονται σε καθημερινή άμεση επαφή με τους δημότες, γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα και τις ανάγκες, που διαθέτουν την εμπειρία, την γνώση και την θέληση για να προσφέρουν μια πληθώρα λύσεων-από τις οποίες η πολιτική αιρετή ηγεσία θα επιλέξει αυτή που θεωρεί καλύτερη.
Την Παρασκευή 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπ. Εσωτερικών για την εφαρμογή του «Κλεισθένη» παρουσία Υπουργού και των νυν και των νέων δημάρχων των υπαρχόντων και των νέων δήμων καθώς και των αντίστοιχων Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Φυσικά οι άνθρωποι που όπως αναφέραμε γνωρίζουν σε βάθος τις ανάγκες, τα προβλήματα των Δήμων που διασπώνται, απουσίαζαν καθώς δεν κλήθηκαν να παραστούν. Όπως δεν κλήθηκαν να καταθέσουν την γνώμη τους σε κανένα σχεδιασμό. Αλλά θα καλεστούν να εφαρμόσουν σχεδιασμούς, οι οποίοι όπως πολλές φορές στο παρελθόν, θα φαίνονται λειτουργικοί και δίκαιοι στο χαρτί και άκρως προβληματικοί στην πραγματικότητα. Και θα κληθούν εκ των υστέρων να προσφέρουν λύσεις, να υπερβούν εαυτούς, να υπομείνουν κατηγορίες και χλεύη, να επιζήσουν με εξαϋλωμένους μισθούς και δώρα-επιδόματα.
Και φυσικά οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπιστούν για άλλη μια φορά σαν αντικείμενα. Διότι ουδείς ενδιαφέρθηκε για τα εργασιακά προβλήματα που δημιουργούνται από την διάσπαση των δήμων αλλά και τα ποικίλα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα που γεννώνται. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν για άλλη μια φορά να στελεχώσουν νέους δήμους, να αλλάξουν ακόμα και τόπο κατοικίας-και ενώ ακόμα τους οφείλονται χρήματα από τους δήμους που είναι σε διάσπαση (πχ η ανταμοιβή σε χρήμα του γάλακτος και των ΜΑΠ που δεν έλαβαν την περίοδο 2012-2016).
Ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας. Διότι είναι προτάσεις ανθρώπων που γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα των φορέων τους, έχουν την εμπειρία, την ικανότητα και την θέληση να προσφέρουν λύσεις, ώστε να βελτιωθεί η ζωή όλων μας και κυρίως η προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες.
ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
χα χα χα χα .. . ….. τι ζούμε
Σωστά αλλά ας σκεφτούν επίσης οι υπάλληλοι των δήμων και των προνομοιακών ωραρίων πόσοι συμπολίτες τους δεν εργάζονται, δεν αμοίβονται δίκαια όταν εργάζονται και δεν τους ρωτάει ο εργοδότης αν θέλουν να κάνουν ότι τους αναθέτει.
και συ αντί να ζητάς να ανέβουμε όλοι επίπεδο θες να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα;
εργαζόμενος για χρόνια σε βιομηχανίες ποτέ δεν έγιναν αλλαγές χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των εργοδηγών και των υπαλλήλων στην παραγωγή
ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ
ΜΑΚΑΡΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΑΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ