Πέτρες – Rock – ΔΕΗ ή αλλιώς.. Να αλλάξει γιατί χανόμαστε.. (του Γεώργιου Στασιμιώτη*)

4 Αυγούστου 2019
15:37

 

«Πέτρα που κυλά.. δεν χορταριάζει..»

Οι Rolling stones «βαφτίστηκαν» εμπνεόμενοι από την παραπάνω πολύ γνωστή φράση και κατέκτησαν τον κόσμο της Rock. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, πολλοί κορυφαίοι manager επιχείρησαν να ποτίσουν το «μεδούλι» των επιχειρήσεών τους με αυτή την φιλοσοφία. Όσοι τα κατάφεραν δημιούργησαν εταιρείες κολοσσούς που ξέρουν να πλέουν ακόμα και όταν οι θάλασσες του επιχειρείν είναι φουρτουνιασμένες.

Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού; Καμία και αυτό – δυστυχώς – είναι το μεγάλο ατόπημα. Μια επιχείρηση που λειτούργησε δεκαετίες ως το απόλυτο μονοπώλιο βρίσκεται τώρα «στα σχοινιά» γιατί δεν «κύλησε», έμεινε απελπιστικά στάσιμη, δεν άλλαξε στο παραμικρό και «χορτιάριασε» σε τέτοιο βαθμό που τα χόρτα (βλέπε χρέη και ανείσπρακτες οφειλές προς αυτήν) την πνίγουν και ξεμένει από οξυγόνο. Η χρεωκοπία – αν είναι ποτέ δυνατόν η λέξη αυτή και η ΔΕΗ να είναι στην ίδια πρόταση – έχει κάνει ρουά ματ στoν ενεργειακό γίγαντα.

Τα αίτια του κακού έχουν χιλιο – ειπωθεί, ας μην τα επαναλάβουμε, θα γεμίζαμε σελίδες και σελίδες. Το μόνο που έχει ίσως νόημα να προταθεί ξανά είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ, όλων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, να «καθαρίσει» πια από οτιδήποτε δεν αφορά το ρεύμα. Ξεχνάει κανείς την ζημιά που έκανε και πόσο αυξήθηκαν οι επισφάλειες όταν για κάποιο διάστημα συμπεριλήφθηκε το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» (Ε.Ε.Τ.Α.) στον λογαριασμό του ρεύματος; Ας αποκτήσουν κάποτε και οι Δήμοι τα ηλεκτρονικά συστήματα που πρέπει για να εισπράττουν αυτοί τα Τέλη τους. Κάποτε η ΔΕΗ ήταν η μοναδική Δημόσια Επιχείρηση που είχε μηχανογραφημένο σύστημα και τον τρόπο να εισπράξει αυτά τα τέλη. Τώρα ας γίνει και εδώ επιτέλους μια αλλαγή, η ψηφιακή εποχή έχει έρθει προ πολλού. Η ΔΕΗ έχει τα δικά της πια προβλήματα που την καίνε, ας απαγκιστρωθεί και από τα προβλήματα των άλλων.

Είναι η κατάσταση ανατρέψιμη; Αυτή την καυτή ερώτηση των πολλών εκατομμυρίων έχει κληθεί να απαντήσει ο νέος Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος όπου βρεθεί και όπου σταθεί μιλάει για το “black out” της ΔΕΗ, μια λέξη που προκάλεσε την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καθώς από τεχνικής σκοπιάς τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πιθανό, από οικονομικής όμως είμαστε κοντά.

Η πρώτη κίνηση στην σκακιέρα από πλευράς της νέας κυβέρνησης είναι γεγονός με την επιλογή του κου. Γιώργου Στάσση στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Προέδρου της ΔΕΗ, τις υπόλοιπες περιμένουμε να τις δούμε στην πράξη. Είναι κρίσιμης σημασίας, το αν και με τι ρυθμούς θα μπορέσει ο νέος διοικητικός ηγέτης της ΔΕΗ, ο οποίος έχει να παρουσιάσει σημαντική θητεία στον «πράσινο» ενεργειακό βραχίονα του Ιταλικού Ομίλου ΕΝΕL – την Enel Green Power Hellas, να κάνει την ΔΕΗ να κυλήσει, να αλλάξει σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας της και να την μετασχηματίσει σε ναυαρχίδα στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα θα μπορέσει άραγε ο κος. Στάσσης να πείσει τους ίδιους τους εργαζομένους της ΔΕΗ ότι οι Α.Π.Ε. και η πρόσφατα απορροφημένη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται πλέον ως παρίες; Μόνο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η μέχρι πρότινος θυγατρική αντιμετωπιζόταν ως αποπαίδι; Θυμίζω επίσης ότι η ΓΕΝΟΠ – το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ – υποστηρίζει σθεναρά, δημόσια μέχρι και σήμερα ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια σκευωρία και ότι αυτό επαληθεύεται από το γεγονός ότι ο ΤΡΑΜΠ πήρε των ομματιών του (και τις Η.Π.Α) και αποχώρησε από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Μιλάμε για νοοτροπίες άλλης εποχής, νοοτροπίες θηλιά στην λειτουργία της Εταιρείας. Θα μπορέσει ο νέος Πρόεδρος να ανοίξει το παιχνίδι και να προετοιμάσει εμπορικά την ΔΕΗ σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση ενέργειας, δύο κλάδους που θα ανθήσουν στο άμεσο μέλλον και που ήδη οι ιδιώτες αγγίζουν ή θα μείνει πάλι πίσω να κυνηγά τελευταία και καταϊδρωμένη όπως στις Α.Π.Ε. όπου οι ιδιώτες είναι έτη φωτός μπροστά;

Βρισκόμενοι στο σημείο πέρα από το μηδέν, η πραγματικότητα επιτάσσει να δοθούν χειροπιαστές, εφαρμόσιμες λύσεις στα παραπάνω ερωτήματα χθες, όχι σήμερα ή αύριο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να αναλογιστούν το ιστορικό καθήκον που έχουν απέναντι στην Εταιρεία, να αφήσουν τα παιχνίδια εξουσίας, μικροπολιτικής και ατέρμονης συγκρουσιακής πολεμικής. Δεν είναι μόνο ο κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας που αγωνιά, oι συμπολίτες μου που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν την ΔΕΗ και τώρα βλέπουν την περιφέρειά τους να κινδυνεύει να μαραζώσει στην μεταλιγνιτική εποχή μαζί με την άλλοτε κραταιά Εταιρεία, αγωνιά ολόκληρη η Ελλάδα. Γιατί η ΔΕΗ είναι η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ που την έφτασαν όμως στο σημείο να χρειάζεται η ίδια ένα «ηλεκτροσόκ» για να βρει ξανά το βήμα της, την πυξίδα της προς την αλλαγή.

Να αλλάξει λοιπόν, με τον καλύτερο δυνατό για τον Έλληνα Πολίτη τρόπο. Αν αυτό λέγεται Στρατηγικός Επενδυτής, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι άλλο ή όλα μαζί μένει να φανεί.

Ας αλλάξει όμως. Γιατί «Πέτρα που κυλά.. δεν χορταριάζει..». Ας αλλάξει, γιατί ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ, γιατί αν χαθεί η ΔΕΗ αλίμονο σε όλους μας.

Στασιμιώτης Γεώργιος,

Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός,
M.Sc. Renewable Energy Management
M.B.A Εxecutive

Συνιδρυτής & Ομόρρυθμος Εταίρος της Τεχνικής Εταιρείας Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων
Στασιμιώτης Γεώργιος & Συνεργάτες Ο.Ε. με δ.τ. «ΤΡΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» με έδρα την Κοζάνη.

4 σχόλια

    • Προφανώς και δεν μπορείτε. Καθώς αυτό που για σένα είναι “αγαθό”, κάποιοι άλλοι το πληρώνουν από την τσέπη τους. Και με τα χρήματα αυτών των κάποιων, πληρώνονται οι εργαζόμενοι και μια ολόκληρη επιχείρηση. Σίγουρα θα θέλατε να είναι δωρεάν το ρεύμα, και ταυτόχρονα να παίρνουν οι δεητζίδες και τρια χιλιάρικα κάθε μήνα. Αυτό μόνο στη φαντασία του Λένιν γίνονταν, και στο μυαλό κάποιων γραφικών κομμουνιστών συνδικαλιστών που θέλουν μισθούς Γερμανίας και καθεστώς Σοβιετικής Ένωσης…

  • Όταν λέμε ΑΠΕ εννοούμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
    Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να στηρίξουν το σύστημα ενέργειας καμίας χώρας.
    Οι ΑΠΕ εξαρτώνται από μή σταθερούς φυσικούς παράγοντες όπως ο ήλιος και ο αέρας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για το ενεργειακό σύστημα.
    Οι ΑΠΕ δεν αποθηκεύουν και δεν αποδίδουν το παραγόμενο ρεύμα όταν το χρειάζεσαι.
    Οι ΑΠΕ παράγουν ρεύμα όταν δεν το χρειάζεσαι και ως εκ τούτου πάει χαμένο γιατί δεν αποθηκεύεται.
    Όταν η επιστήμη λύσει το πρόβλημα αποθήκευσης της ενέργειας, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ΑΠΕ. Μέχρι τότε θα πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας στους κάθε λογής επιτήδειους και αεριτζήδες.

  • Η ΔΕΗ θα χαθεί απ’ αυτούς που βάζουν Φ/Β και παραμυθιάζουν τον κόσμο πως τα Φ/Β ηλεκτροδοτούν. Τα ‘κονομάνε με τις πλάτες της ΔΕΗ, που δίνει ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο, ενώ τα Φ/Β δίνουν 6-7 ώρες. Ηλεκτροδοτείστε την επιχείρησή σας με Φ/Β και βγείτε απ’ το δίκτυο της ΔΕΗ, να δείτε για πότε θα βάλετε γκαζόλαμπες!

    Τα Φ/Β μπορούν να είναι επιμέρους συστατικό ενός συστήματος ηλεκτροδότησης, αλλά ως εκεί. Το σύστημα έχει ανάγκη από φορτίο βάσης, αν σας έμαθε κανείς στην Πολυτεχνική τι θα πει αυτό.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι