To καθεστώς της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936 (του Γ. Τζέλλου)

5 Αυγούστου 2019
09:58

Στις 4 Αυγούστου 1936 ο Πρωθυπουργός της χώρας –είχε αναλάβει τον Απρίλιο του έτους αυτού- Ιωάννης Μεταξάς-στρατιωτικός καριέρας και οπαδός κάθε βασιλικού κόμματος- σε συνεργασία με το Βασιλιά Γεώργιο κατάργησε τον κοινοβουλευτισμό και επέβαλε δικτατορία. «Η δικτατορία εκρίνετο απαραίτητος δια λόγους εξωτερικής πολιτικής» διακήρυσσε… τάχα…. , ενώ ήταν γνωστός ιδεολόγος αντικομουνιστής (νόμος 117/1936 “περί μέτρων προς καταπολέμησιν του Κομμουνισμού”) και οπαδός της δικτατορικής εκτροπής, χωρίς να ταυτίζεται πλήρως με τα καθεστώτα της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

Βέβαια δικτατορίες είχαν επιβάλει ή είχαν αποπειραθεί να επιβάλλουν και άλλοι προηγουμένως (Πάγκαλος κλπ)

Σφόδρα αντιβενιζελικός ο Μεταξάς σε όλη του τη ζωή. Εν τούτοις το 1936 ο Βενιζέλος τον στήριξε! Υπέδειξε στον Βασιλιά , που τον επισκέφθηκε στο Παρίσι, να ορίσει τον Μεταξά ως Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Πεθαίνοντας ο Δεμερτζής ανέλαβε αυτός Πρωθυπουργός.

Έστειλε ως Δικτάτορας στις φυλακές χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες και ιδιαίτερα αριστερούς και κομμουνιστές με πρώτο από όλους τον Νίκο Ζαχαριάδη Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Δολοφονίες, εκπαραθυρώσεις και κάθε είδους βασανιστήρια (ρετσινόλαδο, καυτερή πιπεριά, πάγο, φάλαγγα, ευνουχισμό ακόμα και πετάλωμα) υπέστησαν οι αντίπαλοι του καθεστώτος και ανελέητες διώξεις οι δίγλωσσοι Έλληνες.

Ωστόσο ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα .Έκανε κάποιο έργο στον κοινωνικό( π.χ. ΙΚΑ) και οχυρωματικό τομέα (στρατιωτικά έργα κλπ) , αλλά στην ιστορία θα τον θυμόμαστε ότι ήταν Γερμανόφιλος, δικτάτορας και ότι είπε (εκών-άκων) το ΟΧΙ στον Ιταλό πρεσβευτή στις 28 Οκτωβρίου 1940 . Πέθανε τον Ιανουάριο του 1941 και τον διαδέχθηκε ο Αλέξανδρος Κορυζής, που αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 1941 για να αναλάβει στη συνέχεια ο εκλεκτός των κατακτητών Εμμανουήλ Τσουδερός .

Τον ίδιο μήνα οι Γερμανοί κατακτούσαν σχεδόν όλη την Ελλάδα -η Κρήτη αντιστέκονταν ακόμα- και τη μοίρασαν με τους Ιταλούς και τους Βουλγάρους. Αρχίζει η τρίχρονη και πλέον τριπλή κατοχή.
Με την ίδρυση του Ε.Α.Μ. – Σεπτέμβριος του 1941- και του Ε.Λ.Α.Σ. αργότερα-Φεβρουάριος του 1942- και άλλων μικρότερων αντιστασιακών οργανώσεων θα ακολουθούσε το Έπος της Εθνικής Αντίστασης ως την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944.

5 σχόλια

  • . . . . και μετά ακολούθησε ο Συμμοριτοπόλεμος με την ευθύνη να έχει για αυτόν το ΚΚΕ , που κατέστρεψε και διέλυσε την Ελλάδα .

  • πολύ απλουστευμένη η αναφορά στόν Μεταξά.

    Αν εξαιρέσουμε το κακό πού ήταν η Δικτατορία ο Μεταξάς ήταν μιά
    πολύ σημαντική προσωπικότητα, έκανε τεράστιο έργο , για αυτό τον αγαπούσαν οι απλοί και φτωχοί άνθρωπο , οι εργάτες και οι αγρότες .

    Μετά την χούντα του 1967 οι αριστεροί που διείδυσαν παντού ΞΑΝΑΕΓΡΑΨΑΝ την Ιστορία διαστρεβλώνοντας πλήθος πράγματα , αρεσκόμενοι στά ψέμματα , όπως πχ ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • 4 Αυγούστου 1936 νόμος υπ΄ αριθμ. 117 ¨περί μέτρων της καταπολέμησης του κομμουνισμού¨…

    4 Αυγούστου 2017 νόμος Γαβρόγλου υπ΄ αριθμ. 4485 “Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης …” .

    Λες να … Γιώργο, ή … μπα ! Μπα, μπαα!!!

  • Ο Εμμανουήλ Τσουδερός υπήρξε Πρωθυπουργός μετά τον Κορυζή, έδωσε την Μάχη της Κρήτης και ηγήθηκε της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή μέχρι τον Απρίλιο 1944 όταν και αντικαταστάθηκε από το Φορέιν ΄Οφις, από τους σπεσιαλίστες της πολιτικής Σοφοκλή Βενιζέλο και Γεώργιο Παπανδρέου ενόψη της επιχείρησης εξουδετέρωσης του ΕΑΜ. Καταφανώς πρόκειται για Εθνικό Κεφάλαιο του ΄Εθνους. Η κόρη του Βιργινία για δεκαετίες στα χνάρια του πατέρα της σήκωσε ψηλά τη σημαία της Δημοκρατίας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.