Περιζήτητα στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά είναι τα προϊόντα του Συνεταιρισμού Αρωματικών φυτών Βοΐου Κοζάνης, που ξεκίνησε το 2004 από μια ομάδα παραγωγών με την καλλιέργεια τριαντάφυλλου και σήμερα έχει επεκταθεί και σε άλλα φυτά, όπως λεβάντα, ρίγανη και μελισσόχορτο, ενώ διαθέτει και μια σειρά προϊόντων. Το ροδόνερο και το ροδέλαιο αποτελούν τις “ναυαρχίδες”, ωστόσο με το εμπορικό σήμα του Συνεταιρισμού που μετρά 110 μέλη (εκ των οποίων 42 τακτοποιημένα) κυκλοφορεί σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και ντελικατέσεν σε όλη την Ελλάδα μια ευρεία γκάμα προϊόντων όπως αιθέρια έλαια αλλά και γλυκό τριαντάφυλλο με ροδοπέταλα, καραμέλες με ροδόνερο, λουκούμια και τσάι σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις.
Τα πρώτα φυτά που φυτεύτηκαν το 2004 εισήχθησαν από τη Βουλγαρία, το 2006 έγινε η πρώτη συγκομιδή και το 2009 έγινε για πρώτη φορά απόσταξη σε εμπορική κλίμακα με αποστακτήρα υψηλής τεχνολογίας και ο συνεταιρισμός ξεκίνησε να πουλάει και προϊόντα.
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των μελών του, όπως είπε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο κ. Χαρίσιος Σάββας, υπεύθυνος του γραφείου του Συνεταιρισμού και αποστάκτης, φτάνουν περίπου τα 380 στρέμματα σε τριαντάφυλλα, 420 σε λεβάντα, 20 σε μελισσόχορτο και 5 σε φασκόμηλο ενώ ο συνεταιρισμός διευρύνει τη δραστηριότητά του με την καλλιέργεια και άλλων φυτών. Για παράδειγμα, φέτος φυτεύτηκαν και 12 στρέμματα ελίχρυσο. Από αυτές τις καλλιέργειες προκύπτουν αιθέρια έλαια, ανθόνερα και υποπροϊόντα.
Υψηλή ποιότητα
Η περιοχή έχει παράδοση στα αρωματικά φυτά εξαιτίας του ευνοϊκού περιβάλλοντος και των εδαφοκλιματικών συνθηκών. Όπως είναι γνωστό, η περιοχή της Κοζάνης βγάζει αναγνωρισμένα τον καλύτερο Κρόκο παγκοσμίως, ενώ και το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου έχει βρεθεί ότι είναι κορυφαίας ποιότητας.
Η ποιότητά του είναι καλύτερη και από αυτήν της Βουλγαρίας, που δουλεύει επαγγελματικά το τριαντάφυλλο, όπως λέει ο κ. Σάββας. ‘Εχοντας στα χέρια τους αυτά τα δεδομένα οι ντόπιοι παραγωγοί μπήκαν δυναμικά στην καλλιέργεια τριαντάφυλλου, η οποία ωστόσο είναι απαιτητική σε ότι αφορά τη συγκομιδή.
Και το τριαντάφυλλο, όπως και ο Κρόκος απαιτεί συλλογή μόνο με το χέρι και μάλιστα πολύ πρωινές ώρες (05.00-8.30) για να πάρεις την κατάλληλη ποιότητα και να μην υποβαθμίσεις το ίδιο σου το προϊόν.
Κατά μέσο όρο η καλλιέργεια τριαντάφυλλου αποδίδει 350 ευρώ καθαρά ανά στρέμμα στον καλλιεργητή, όπως λέει ο κ. Σάββας, σημειώνοντας ότι σιγά-σιγά εκδηλώνεται ενδιαφέρον από αγρότες για αυτού του είδους την καλλιέργεια που απαιτεί χειρονακτική εργασία. Ακριβώς επειδή οι συνθήκες συγκομιδής είναι δύσκολες, συνήθως δεν καλλιεργούνται πολλά στρέμματα. “Για παράδειγμα αν έχεις 25 στρέμματα θα πρέπει να έχει 25 άτομα για να μαζεύουν”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σάββας, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει δυσκολία να βρεθούν εργάτες γιατί η δουλειά είναι μόνο για 3,5 ώρες κάθε μέρα και όχι για 8ωρο.
“Προτιμούμε να έχουμε μικρούς καλλιεργητές που βάζουν οικογενειακή εργασία και φροντίζουν καλύτερα το χωράφι. Όταν έχει μεγάλες καλλιέργειες, όπως έχουν οι Βούλγαροι δεν μπορείς να κάνεις περισυλλογή από τις 5 το πρωί μέχρι τις 8.30-9, είσαι αναγκασμένος να δουλεύεις και ώρες που δεν βγάζει την κατάλληλη ποιότητα το τριαντάφυλλο”, αναφέρει.
Εξαγωγικό άνοιγμα μικρής κλίμακας
Ο συνεταιρισμός έχει κάνει και εξαγωγικό άνοιγμα σε αρκετές χώρες αλλά οι εξαγωγές είναι μικρής κλίμακας καθώς λόγω των παραγωγικών δυνατοτήτων οι ποσότητες που μπορούν να εξαχθούν είναι εκ των πραγμάτων μικρές και μπορούν να εξυπηρετήσουν μικροεταιρίες και όχι μεγάλες εταιρίες αρωμάτων και καλλυντικών που απαιτούν μεγάλες ποσότητες για τα προϊόντα τους. Τακτική εμπορική συνεργασία υπάρχει με Ελβετία, Γερμανία, Ταιβάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία κ.ά. Μάλιστα, ομάδα από την Ταιβάν επισκέπτεται κάθε χρόνο την περιοχή και συμμετέχει στις διαδικασίες τις συλλογής και της απόσταξης και μετά αγοράζουν και μια πολύ καλή ποσότητα από αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο, καθώς είναι γνωστό ότι οι χώρες της ανατολής αγαπούν πολύ τα αιθέρια έλαια και την αρωματοθεραπεία.
“Ρευστός χρυσός”
Το υπερσύγχρονο αποστακτήριο του Συνεταιρισμού διαθέτει τρεις άμβυκες, ο ένας εκ των οποίων είναι μοναδικός στην Ελλάδα και κάνει αποκλειστικά τη δεύτερη απόσταξη του τριαντάφυλλου. Όπως εξηγεί ο κ. Σάββας “συμπιέζουμε τις ουσίες και τα αρώματα από το ροδόνερο για να κερδίσουμε σε ποιότητα. Τον τόνο που βγάζουν όλοι οι υπόλοιποι εμείς τον ξανα-αποστάζουμε και βγάζουμε 400 κιλά”.
Επόμενη κίνηση κατά τον ίδιο θα πρέπει να είναι η επέκταση των αποστακτηρίων. Το ροδόνερο και το ροδέλαιο είναι τα προϊόντα-ναυαρχίδες του συνεταιρισμού. “Το ροδόνερο είναι γνωστό και έχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση. Μας ψάχνει η αγορά. Είναι τόσο μοναδικό το προϊόν που όποιος το έχει δοκιμάσει θα το ξαναπάρει”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σάββας.
Το ροδέλαιο αποκαλείται και “ρευστός χρυσός” αφού ένα λίτρο του κοστολογείται πολύ υψηλά ειδικά στη λιανική πώληση. Για την παραγωγή ενός λίτρου ροδέλαιου απαιτούνται να αποσταχθούν, με ατμό, 3-5 τόνοι (3.000-5.000 κιλά) ροδοπέταλα. Είναι ένα από τα πιο ακριβά αιθέρια έλαια στον κόσμο με υψηλή ζήτηση ενώ δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατό του στην αγορά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
*Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του Συνεταιρισμού στο facebook
https://www.typosthes.gr
Πολύ αποδοτική η καλλιέργεια….για αυτό οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι από πέρσι….
Με ΤΟ Δ.Σ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΟΔΗΓΗΤΕ Ο ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ…ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΡΑ!!!ΑΠΟ ΠΕΡΣΥ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Κ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!ΕΛΕΟΣ!
Πληρώστε πρώτα τα δεδουλευμένα και αφήστε τα παχιά λόγια.
πολύ χρήμα στο Βόιο! φαίνεται άλλωστε!