«Μετάνοια σημαίνει μεταβολή. Στρεφόμαστε αμέσως στην αντίθετη κατεύθυνση», ακριβώς όπως και στη γυμναστική.
Μ’ αυτόν τον απλό όρο προσδιόρισε τη μετάνοια ο Γέροντας Νίκων, από τη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους, στη χθεσινή του ομιλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Κοζάνης, στον εσπερινό της αγάπης. Και συνέχισε:
«Τη μετάνοια τη δείχνουμε με τις πράξεις μας, δε φτάνει ένα συγνώμη. Από τότε που βγήκε το συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Ο Ζακχαίος έκανε έργα μετανοίας, έδωσε τα μισά στους φτωχούς. Μετάνιωσε και ο Ιούδας αλλά δεν έκανε έργα μετανοίας. Μετάνιωσε και ο Φαραώ μετά το χαλάζι αλλά δεν άφησε τους Ισραηλίτες να φύγουν, ήθελε τζάμπα χέρια.
Αν κανείς δεν αμαρτήσει κατά διάνοια δεν θα αμαρτήσει ποτέ στην πράξη, έλεγε ο Μάξιμος ο Ομολογητής. Αν προσέξουμε το μυαλό μας δεν θα αμαρτήσουμε ποτέ στην πράξη. Εκεί που είναι το μυαλό μας θα πάει και το σώμα μας, το μυαλό μας ταξιδεύει. Γι’ αυτό πρέπει να συγκεντρώνουμε το μυαλό μας με την αδιάκοπη προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με». Η χάρις του Θεού θα έρθει όταν εξομολογηθούμε.
Να διαβάζετε την Καινή Διαθήκη κάθε μέρα, με τον τρόπο που διαβάζετε ένα μυθιστόρημα. Όχι μικρά κομματάκια αλλά ολόκληρα κεφάλαια. Είναι η ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων.
Όταν ήμουν φοιτητής, οι πνευματικοί μας εστίαζαν στις αμαρτίες που γίνονται από τη μέση και κάτω. Αλλά η πορνεία δεν είναι η μόνη αμαρτία. Ο εωσφόρος ήταν άγγελος που έγινε διάβολος γιατί έκανε αμαρτίες από την μέση και πάνω, από υπερηφάνεια.»
Στην εξομολόγηση πρέπει να είμαστε σύντομοι αλλά ουσιαστικοί: Eίμαι περήφανος, έχω εγωισμό, θυμώνω…. Καλή Σαρακοστή!
επιτυχημένη συμπύκνωση της ομιλίας του χαριτωμένου αγιορείτη σε μιά σελίδα. Σας συγχαίρω.