Ο Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Λαογραφικό – Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης και τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, οργανώνει αφιέρωμα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη από 10 έως 12 Μαρτίου 2017, περιλαμβάνει:
Παρασκευή 10 Μαρτίου
Κοβεντάρειο ώρα 19:00
Προβολές Εθνογραφικών Ντοκιμαντέρ (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου).
Σάββατο 11 Μαρτίου
2ο – 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης, ώρα 9.30
Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης με θέμα την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην εκπαιδευτική πράξη.
Κοβεντάρειο, ώρα 17:30
Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και το δρώμενο των Μωμόερων σε οκτώ χωριά της Κοζάνης. Εορταστικές εκδηλώσεις με παρουσίαση του εθίμου.
Χαιρετισμοί
-Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης
-Σάββας Ζαμανίδης, Δήμαρχος Εορδαίας
-Φάνη Φτάκα – Τσικριτζή, Πρόεδρος Οργανισμού Αθλητισμού – Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης.
-Σταυρούλα Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού.
-Ζήσης Σκαμπάλης, Δ/ντής Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης.
Εισηγήσεις
18:00 – 18:15 Μυροφόρα Ευσταθιάδου, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας, εισηγήτρια του θέματος των Μωμόερων για την ένταξή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
18:15 – 19:30 Εκπρόσωποι των 8 κοινοτήτων (Αγίου Δημητρίου, Αλωνακίων, Πρωτοχωρίου, Σκήτης και Τετραλόφου Κοζάνης και Ασβεστόπετρας, Καρυοχωρίου και Κομνηνών Εορδαίας).
Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης, ώρα 20:30
Εορταστική εκδήλωση για την ένταξη των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Χαιρετισμοί:
-Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης
-Δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης
-Κώστας Αλεξανδρίδης, ηθοποιός-σκηνοθέτης και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόεροι»
Το δρώμενο των Μωμόερων
Κυριακή 12 Μαρτίου
Κοβεντάρειο, ώρα 10:30
«Ζώσα Πολιτισμική Κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης»
Χαιρετισμός Αρετής Χονδρογιάννη – Μετόκη, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.
Εισηγήσεις
10:45 -11:00 Αντώνιος Παπαϊωάννου, κροκοπαραγωγός, μέλος Δ.Σ Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης «Ο κρόκος της Κοζάνης»
11:00 – 11:15 Ελένη Μπίντση, λαογράφος Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης «Το μανούρι της Βλάστης»
11:15 – 11:30 Γρηγόρης Κοντός, φιλόλογος «Οι Λαζαρίνες της Αιανής: λειτουργικότητα και συνέχεια στον χρόνο»
11:30 – 11:45 Ιωάννα Κύρου, νηπιαγωγός, «Οι Λαζαρίνες του Κρόκου, κατάλοιπο των αρχαιοελληνικών Παρθενίων».
11:45 -12:00 Ματίνα Τσικριτζή –Μόμτσιου, συλλογέας λαογραφικού και γλωσσολογικού υλικού «Οι Φανοί της Κοζάνης: Μακροβιότητα και Νεανικό Σφρίγος»
12:00 – 12:15 Φανή Φτάκα – Τσικριτζή, Πρόεδρος ΟΑΠΝ, «Λαϊκός πολιτισμός: τόσο πλούσιος και τόσο υποτιμημένος. Φανοί της Κοζάνης και Λαζαρίνες του Τσιαρτσιαμπά στο δρόμο για την UNESCO»
12:15 – 12:30 Διάλειμμα
12:30 – 12:45 Ζωή Μάργαρη, εντεταλμένη ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών «Ζώσες παραδόσεις και άυλη πολιτισμική κληρονομιά: Προκλήσεις και προοπτικές του 21ου αιώνα»
12:45 – 13:00 Έλενα Κόρκα, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού. «Το μέλλον της εφαρμογής της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO στην Ελλάδα»
13:00 – 14:00 Στρογγυλό τραπέζι: Έλενα Κόρκα, Σταυρούλα Φωτοπούλου, Φάνη Φτάκα, Ματίνα Μόμτσιου, Ελένη Μπίντση, Ζωή Μάργαρη. Πρόεδρος, Ζωή Μάργαρη. Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων (Λαζαρίνες Τσιαρτσιαμπά, Φανοί Κοζάνης, κ.ά) αλλά και πολίτες.
Άυλη;Άλλο και τούτο!!!Το “πολιτιστική” από μόνο του σημαίνει κάτι άλλο;Μάθετε λίγο(έστω)Μπαμπινιώτη, καλό θα σας κάνει.
https://unesco-hellas.org/politismos/ayli-politistiki-klironomia/
Κάνεις και τον έξυπνο…
Eίναι περιττός όρος,αφού και μόνο του το “πολιτιστική” αρκεί. Αυτό εννο(γ)ώ.
Ο όρος πολιτιστική περιλαμβάνει τα πάντα. Όταν λέμε άυλη κληρονομιά εννοούμε έθιμα, παραδοσιακές τεχνογνωσίες κ.λπ. Όχι αντικείμενα (π.χ αγγεία, αγάλματα, νομίσματα…εκθέματα)
Και το σωστό είναι πολιτισμική!
Επιμένω ότι ο όρος “πολιτιστική” αρκεί(επουδενί πάντως το “πολιτισμική” που λέει ο 19:33 πιο πάνω).Το “άυλη” είναι τελείως άχρηστος προσδιορισμός.Δείτε πώς το ξεκαθαρίζει ο Μπαμπινιώτης,κάντε έναν κόπο..
http://blogs.sch.gr/kkiourtsis/files/2012/02/politistikos_politismikos.pdf
O κρόκος ή το μανούρι Βλάστης είναι “άυλη” πολιτιστική κληρονομιά;Καλά λέει ο άλλος.