Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ έκρουσε σήμερα ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην έκτακτη ΓΣ της εταιρείας. “Βασικός στόχος μας είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ, είναι αδιανόητο η επιχείρηση να είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν, θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, στα περιθώρια της ΓΣ, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι “«το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ αυξάνεται δραματικά όσο περνάει ο χρόνος. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο, να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών».

Ο κ. Στάσσης πρόσθεσε ότι το ταμειακό έλλειμμα ανέρχεται σε 800-900 εκατ. ευρώ και διευκρίνισε ότι είναι σε 12μηνη πρόβλεψη. «Οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα… πρέπει να βρούμε δράσεις οι οποίες θα μαζεύουν ικανά έσοδα μέσα στο επόμενο 12μηνο-18μηνο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό, τα μέτρα για τη ΔΕΗ θα πρέπει να ληφθούν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται η νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα, γεγονός που επιβεβαίωσε ο κ. Στάσσης. Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα του “come back” της ΔΕΗ, σχολίασε ότι στην περίπτωση της Enel Ρουμανίας χρειάστηκαν τρία χρόνια, αλλά η ΔΕΗ είναι μια μεγαλύτερη επιχείρηση”.

Ο νέος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε ευθέως στα μέτρα που θα ληφθούν, αλλά μίλησε για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, αλλά και για μηχανισμό ρήτρας CO2. Πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το ΦΠΑ. «Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ζήτημα της έκπτωσης συνέπειας, ο κ. Στάσσης είπε ότι «θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής» και συμπλήρωσε: « Πρέπει να αλλάξουμε την εμπορική πολιτική της επιχείρησης. Συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες. Μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο πρέπει να έχουμε τέτοια προϊόντα. Η λογική οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί».

Στο σημαντικό θέμα της πιθανής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης δεν έδωσε απάντηση για το εύρος αυτής και περιορίστηκε στο να μιλήσει για “μερική ιδιωτικοποίηση”.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η αναπτυξιακή στρατηγική θα βασιστεί σε επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας με απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, αλλά και με σχέδιο για την αποκατάσταση στις τοπικές κοινωνίες καθώς και για μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Τέλος, ο κ. Στάσσης είπε αναφορικά με τους στρατηγικούς οφειλέτες ότι «θα ξεκινήσει τεράστιο κυνήγι, θα δώσουμε μάχη… Είναι αδιανόητο να μην γίνονται διακοπές ρεύματος σε εκείνους που οφείλουν λογαριασμούς ρεύματος».

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της έκτακτη ΓΣ η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλ. Σδούκου, μετέφερε μήνυμα στήριξης του υπουργείου προς τη ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας. “Ἑϊμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητα να να σώσουμε την ΔΕΗ και να δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία εντός και εκτός της χώρας”, ανέφερε.

energypress.gr