Χατζηδάκης: Με νόμο, μεγαλύτερη ευελιξία στη διοίκηση της ΔΕΗ – Άμεση κατάργηση NOME, δεν θα υποχωρήσω στις Βρυξέλλες

29 Αυγούστου 2019
20:41

Την αποφασιστικότητά του να καταργήσει άμεσα τις δημοπρασίες NOME κατέθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Ξέρω ότι αυτό δεν αρέσει στις Βρυξέλλες, αλλά δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου να καταστρέφεται η ΔΕΗ με αυτό το μέτρο. Δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε οποιοδήποτε γραφειοκράτη των Βρυξελλών για αυτό το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, «πολύ περισσότερο όταν έχει κατατεθεί συνολικό σχέδιο για την επιχείρηση.

Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι με την υιοθέτηση των NOME η ΔΕΗ έχασε συνολικά κατά τα τελευταία 4 χρόνια περί τα 600 εκατ. ευρώ που τα κέρδισαν οι ιδιώτες ανταγωνιστές της.

Έκανε λόγο επίσης για στοχευμένες εθελούσιες εξόδους όπου απαιτείται, είτε λόγω απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων (“είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που μιλάει για βαθμιαία απόσυρση γιατί η λειτουργία τους ζημιώνει τη ΔΕΗ”), είτε λόγω άλλων στρατηγικών επιλογών του management.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι οι ταμειακές ανάγκες της ΔΕΗ, σε ορίζοντα 12μήνου, “μπορεί και να υπερβαίνουν τα 900 εκατ. ευρώ”.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η ΔΕΗ θα πάρει από τον προϋπολογισμό τα περίπου 200 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ του 2011, ενώ εμφανίστηκε έτοιμος να προωθήσει αλλαγές στον κανονισμό ώστε να μην είναι απρόσκοπτη η μετακίνηση των κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο.

Ποια η κατάσταση της ΔΕΗ σήμερα

Αρχικά, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως “η ΔΕΗ είναι ή δεν είναι σε άσχημη κατάσταση; Ακούγονται και τα δύο. Το 2014 έκλεισε η χρονιά με κέρδη 90 εκατ. ευρώ. Έπειτα το πράγμα χειροτέρεψε και το 2018 είχε ζημιές 903 εκατ. ευρώ. Η πορεία της μετοχής ήταν επίσης εξαιρετικά αρνητική, ήταν πρωταθλητής στη μείωση της τιμής αυτής. Μέχρι τις ευρωεκλογές υποχώρησε κατά 83% από το 2015 από 7,1 ευρώ στα 1,2 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις στο δίκτυο το 2018 μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το 2012. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ενώπιον ενδεχόμενων ελλείψεων. Ο στόλος των μονάδων είναι πεπαλαιωμένος και ο κορμός των λιγν μονάδων σε κάποιο βαθμό από προβληματικός έως ιδιαίτερα προβληματικός. Η ΔΕΗ δεν έχει κάνει τα στοιχειώδη για τις ΑΠΕ και αυτή την ώρα η μακράν μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτροπαραγωγής έχει μόνο 3% μερίδιο στις ΑΠΕ. Είναι αδιανόητο αυτό”.

Ο υπουργός τόνισε ότι όπως φαίνεται από τις μελέτες της νέας διοίκησης, προκειμένου να είναι βιώσιμη το επόμενο έτος η ΔΕΗ θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ. “Η τραγική κατάσταση αποτυπώθηκε στην έκθεση της Ernst&Young του Απριλίου. Λέει ότι τους επόμενους μήνες υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας και αυτή την ώρα κυβέρνηση και διοίκηση έχουν την έγνοια ως τις 24/9 και τη νέα έκθεση, να μη θεωρήσει την εταιρεία μη βιώσιμη, αυτό είναι το ζήτημα”, σχολίασε.

“Μετοχή σε ελεύθερη πτώση σημαίνει απαξίωση”

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως “τίθεται ένα θέμα: Η κυβέρνηση, λένε, μιλώντας για τη ΔΕΗ με αυτό τον τρόπο την απαξιώνει. Η απαξίωση καταγράφεται, αποτιμάται από την αγορά. Όσο υπήρχε η προηγούμενη κυβέρνηση, η τιμή της μετοχής έπεσε 83%. Όταν ήρθαμε εμείς που θεωρητικά την απαξιώνουμε, η τιμή ανεβαίνει από 1,2 ευρώ στα 2,5 ευρώ. Επομένως, το επιχείρημα δεν έχει νόημα”.

“Τα δύο λάθη που μας έφεραν εδώ”

Για το πως φτάσαμε ως εδώ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι πρώτος λόγος είναι η εγκατάλειψη του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ. “Ήταν ένα σωστό σχέδιο, με βάση την πολιτική απελευθέρωσης ανά την Ευρώπη και τις πιέσεις της Κομισιόν”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο λάθος ήταν το εξής:  “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αποκρατικοποίηση 49% στον ΑΔΜΗΕ, αλλά υπήρχε ο φόβος να μη χαρακτηριστούν νεοφιλελεύθεροι όσον αφορά τη ΔΕΗ. Συμφώνησε με την Κομισιόν η ΔΕΗ να πέσει από το 90% στο 50% έναντι μηδενικού ανταλλάγματος. Είναι η πρώτη δωρεάν ιδιωτικοποίηση στα παγκόσμια χρονικά. Συμφωνήθηκε να υιοθετηθούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ στις οποίες η ΔΕΗ πωλεί ρεύμα κάτω του κόστους. Η ΔΕΗ έχασε τα τελευταία 4 χρόνια 600 εκατ. ευρώ, τα οποία κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς. Όλοι αυτοί εναντίον των οποίων ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, υπήρξε κακοδιαχείριση των στρατηγικών κακοπληρωτών και έχουμε ξεπεράσει πλέον τα 2,5 δις. ευρώ οφειλών το 2018. Έχει διαπιστωθεί ότι από αυτούς τα 800 εκατ. ευρώ τα χρωστάνε 60.000 οφειλέτες. Και εδώ δεν έγινε καμία προσπάθεια”.

“Αυτή είναι η κατάσταση”, συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης. “Η κυβέρνηση βρέθηκε από την αρχή σε ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Λένε κάποιοι “θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ”. Εγώ λέω σε αυτούς ότι δεν υπάρχουν αγοραστές. Δεν υπάρχουν τρελοί να βάλουν τα λεφτά τους. Δεν υπάρχει επίσης η λύση της μικρής ΔΕΗ, κάηκε. Δεν υπάρχει η λύση της καλής και κακής ΔΕΗ διότι κάποιος θα πρέπει να πληρώσει την κακή ΔΕΗ με κόστος έως 5 δις. την επόμενη πενταετία. Επομένως, πολλοί δεν θα ζήλευαν τη θέση μας. Πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται για να διασωθεί η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει κομβικό ρόλο στην οικονομία. Χωρίς ΔΕΗ δεν υπάρχει η χώρα. Θέλω να γίνει κατανοητό και εδώ και στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση μιλά με την ίδια γλώσσα παντού”.

Σχετικά με τα  τιμολόγια ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα παρακάτω:

“Θα γίνει η διάσωση με μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας, ήδη έγινε η εισήγηση και αύριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων. Σημαίνει ότι για 7 εκατ. συνδέσεις τα βασικά τιμολόγια θα είναι ουδέτερα, δεν θα έχουν επίπτωση.

Όλοι καλούνται να πληρώσουν ένα κόστος. Οι ανταγωνιστές με την κατάργηση των ΝΟΜΕ, οι παραγωγοί ΑΠΕ που έχουν ανησυχία για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, οι καταναλωτές με την έκπτωση συνέπειας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχουν μια συμμετοχή και οι εργαζόμενοι σε αυτή την εθνική προσπάθεια που αφορά κυρίως το δικό τους μέλλον. Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών γιατί έχουν γίνει ήδη κατά 35%. Τους ζητάμε να μην έχουν το προνόμιο που έχει συζητηθεί εδώ και δεκαετίες, την έκπτωση 75% στα τιμολόγιά τους. Είναι μια κοινωνικά δίκαια απόφαση. Ξέρω ότι δεν θα γίνω καθόλου δημοφιλής στους εργαζόμενους, όμως υπάρχει η ανάγκη για δίκαια πολιτική. Παρακαλώ να την καταλάβουν όλοι. Οι πρώτοι που θα κερδίσουν από τη διάσωση είναι οι εργαζόμενοι”.

Πληρωμή των ΥΚΩ και αλλαγή κανονισμού για αλλαγή προμηθευτή

“Το τελευταίο δίμηνο έχουν δοθεί εντολές για 30.000 αποκοπές ρεύματος, όχι σε φτωχούς ανθρώπους. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο άνθρωποι με βίλες να είναι στο ΚΟΤ.

Επίσης, θα δούμε με τη ΡΑΕ την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού που ισχύει και επιτρέπει να φεσώνει κάποιος τη ΔΕΗ, να πηγαίνει σε εναλλακτικό πάροχο, να φεσώνει και εκεί, να πηγαίνει σε άλλον κτλ. Θα πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Είμαι κι εγώ υπερ της απελευθέρωσης της αγοράς, αλλά όχι υπέρ του συστηματικού φεσώματος… Θα συεννοηθούμε με τη ΡΑΕ ώστε να δούμε τις λεπτομέρειες για να αλλάξει ο κανονισμός.

Υπάρχει επίσης, το ζήτημα των ΥΚΩ. Η κυβέρνηση οφείλει να τα καταβάλλει και θα το κάνει. Η ΡΑΕ έχει κάνει μια μελέτη που τις προσδιορίζει στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ. Μακάρι να λυνόταν το πρόβλημα της ΔΕΗ μονάχα με την πληρωμή των ΥΚΩ. Αλλά καλύπτουν μόνο το ένα πέμπτο. Και ας σημειωθεί ότι τα χρήματα τα δίνει ο προϋπολογισμός, δηλαδή έμμεσα οι ίδιοι οι πολίτες.

Επίσης, προχωράμε την τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πιστεύουμε θα δώσει ένεση ρευστότητας σύντομα. Μαζί με τα ΑΔΙ είναι μέτρα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της επιχείρησης”.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στα εξής:

“Φτάνει αυτό; Όχι. Η ΔΕΗ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και την προοπτική της. Δρομολογούμε τη μεταφορά παγίων ΔΕΔΔΗΕ στη ΔΕΗ. Να καταλήξει σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που θα βοηθήσει σημαντικά στο να περιοριστεί το δανειακό βάρος της ΔΕΗ ώστε να αποκτήσει πρόσωπο στις τράπεζες. Δεύτερον, δεν δεχόμαστε να συνεχιστεί η πολιτική με τα ΝΟΜΕ. Ξέρω ότι δεν αρέσει στις Βρυξέλλες, αλλά η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελούν οι ανταγωνιστές της. Δεν θα υποχωρήσω στο συγκεκριμένο θέμα. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Θα γίνει επίσης με τη βαθμιαία απόσυρση λιγνιτικών μονάδων γιατί σύντομα θα στοιχίζουν λιγότερο κλειστές παρά ανοικτές. Θα φέρουμε σύντομα νόμο που θα επιτρέπει στη ΔΕΗ να κινηθεί με ευελιξία διότι είναι η μόνη ΔΕΚΟ εισηγμένη και ανοικτή σε ανταγωνισμό και πρέπει να κινείται γρήγορα.

Όλα αυτά δίνουν μια πειστική απάντηση στο πρόβλημα της ΔΕΗ. Οι κυβερνήσεις είναι για να κυβερνούν, δεν μου επιτρέπει η συνείδησή μου να μείνω απραγής ενόψει της 24ης Σεπτεμβρίου… Η ΔΕΗ είναι ενεργειακός πυλώνας και η κυβέρνηση θα κάνει το αυτονόητο. Είμαι βέβαιος ότι τα μέτρα αυτά κρατάνε την επιχείρηση και τους εργαζόμενους όρθιους. Έχουμε όλοι ήσυχη τη συνείδησή μας”.

energypress.gr

3 σχόλια

  • κ Χατζηδάκη μας ταπες μια χαρά με πολύ μεγάλη σοβαροφάνεια και πειστικότητα .
    Εκείνο που δεν μας είπες είναι γιατι ο διακανονισμός της ΔΕΗ είναι τόσο ληστρικός;
    40% προκαταβολή και 12 δόσεις;
    Πως μπορούν να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά απ αυτό το τρομακτικό μπούλίνγκ της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα
    Μήπως νομίζεται ότι σήμερα ο οικογενειακός και ο επιχειρηματικός προϋπολογισμός αφορά μόνο τις οφειλές στην ΔΕΗ;
    Η μήπως ζούμε σήμερα σε μια ανθούσα οικονομική ευημερία που μας την εξασφαλίσατε με τις πολιτικές σας;
    Μήπως κ.Χατζηδάκη δεν ασκήσατε ποτό το ελεύθερο επάγγελμα άλλα διαβιούσατε στις Βρυξέλλες και αντλούσατε τα βιοποριστικά σας αγαθά από το βουλευτιλίκ η από κάπου αλλού;
    Φτηνό το τέχνασμα των ‘’κακοπληρωτών’’ αλλα και η τάχα μέριμνα για τους ‘’αναξιοπαθούντες’’.
    Εμείς μιλάμε για το μεγάλο ποσοστό για το οποίο δεν μας είπατε πως το προστατεύεται.

    • όταν είσαι ΕΕ και δεν μπορείς να πληρώσεις ούτε το ρεύμα, τότε μάλλον δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση σου και πρέπει είτε να την κάνεις βιώσιμη χρηματοδοτόντας την είτε να κλείσεις.

      Κανένας δεν σου έχει εγγυηθείθ εισόδημα, γι’αυτό μην προσπαθείς να το παίξεις θύμα

      • Μάλλον δημόσιος υπάλληλος είσαι φίλε και αισθάνεσαι σιγουριά!
        Γιατί αν ασκούσες ελ.επαγγελμα θα αντιδρούσες διαφορετικά.
        και δεν θα μιλούσες για εγγυημένο εισόδημα!
        Ξέρεις πολλές επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες σήμερα στην Ελλάδα;
        Εκτός και αν είσαι βολεμένος κάπου και ασκείς κρητική εκ του ασφαλούς

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι